Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28618.06.20201

3780-2020 (10 03 02, 11 02 08, 02 08 02)

Topeliuksen koulun väistötilojen tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Kh § 286

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi:

Kolmen sisäilmaongelmien takia keväällä 2020 suljetun koulun väistötilaratkaisuita käsiteltiin kaupunginhallituksessa ja kaupunginvaltuustossa huhti- ja toukokuussa 2020. Kaupunginhallitus päätti 4.5.2020, että Topeliuksen koulun Juhana Herttuan koulurakennuksen toimintojen sijoitusta varten hankitaan väistötilaelementti, joka sijoitetaan Tallimäenpuiston kentälle.

Kaupunginhallitukselle asiaa esiteltäessä elementti oli tarkoitus sijoittaa kentän päätyyn. Tuolloin kentän maapohjan kantavuutta ei oltu vielä ehditty varmistaa pohjatutkimuksin, vaan asiasta oli vasta alustava asiantuntija-arvio, jonka mukaan perustaminen päätyyn olisi mahdollista. Kohteessa on nyt teetetty tarkemmat tutkimukset (kairaukset), jolla kantavuus on saatu tarkasti määriteltyä. Tutkimusten mukaan rakennusta ei voida sijoittaa aiottuun paikkaan kentän päätyyn kantavuusongelmien takia, ellei perustusta paaluteta. Rakennuksen paaluttaminen aiheuttaisi aikatauluviivettä ja lisäkustannuksia, joiden määrä ei ole tällä hetkellä vielä tiedossa.

Hankkeessa on tarkoitus edetä siten, että elementti sijoitetaan kentän ns. pitkälle sivulle ylärinteen puoleiseen reunaan huoltokopin eteen lähelle kalliota, jossa kentän kantavuus riittää. Sijoituksesta on keskusteltu myös konsernihallinnon lakiasioiden kanssa. Tilapalvelukeskuksen kanta on, että sijaintipaikan siirto kentän alueella on paras tapa edetä, sillä se on ainut kustannusneutraali (ei vaikutusta vuokratasoon) vaihtoehto, eikä aiheuta aikatauluviivettä muutenkin kriittisessä aikataulussa.

Liitteenä suuntaa antava kartta elementin sijoituksesta. Kuvasta poiketen sisäänkäynnin on tarkoitus tulla suuntaan, josta kentälle saavutaan.

Asia käsitellään julkisuus lain 6 luvun 24 §:n 1 momentin 19 kohdan mukaisesti salaisena. Perusteena on asiassa uhkaava oikeudenkäynti. Topeliuksen koulun väistötilaelementti päätettiin hankkia Parmaco Oy:ltä ja tarjouskilpailun hävinnyt Adapteo Oy on lähettänyt kaupungille palkkaamansa asianajotoimisto Frontia Oy:n kautta selvityspyynnön sekä Topeliuksen koulun että Lyseon koulun väistötilahankinnasta. Asianajotoimisto on pyytänyt selvitystä siitä, miksi pyydetty osto-optio mahdollisuus jätettiin vaille vertailua ja miksi Lyseon väistötilat hankittiin suorahankintana.  Selvityspyyntöön on laadittu vastaus tilapalvelukeskuksen, kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisyksikön sekä konsernihallinnon lakiasioiden toimesta ja se on annettu 5.6.2020.

Edellä mainituin perustein väistötilan sijoittamispaikan vaihto saatetaan kaupunginhallituksen tiedoksi.

Oheismateriaali 1Selvityspyyntö

Oheismateriaali 2Selvitys 5.6.2020

Oheismateriaali 3Asemakaavapiirrosluonnos

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi.

Jakelu

tiedTilapalvelukeskus