Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27008.06.20201

2849-2020 (00 00 01, 03 06 02)

Lännen Tekstiilihuolto Oy:n osakkeiden myynti

Tiivistelmä: -

Kh § 270

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 5.6.2020:

Lännen Tekstiilihuolto Oy (jäljempänä Tekstiilihuolto) on Turun ja Porin kaupunkien ja Satakunnan sairaanhoitopiirin omistama yhtiö, jonka toimialana on tarjota tekstiilipalveluita sellaisille julkisen hallinnon ja yksityisen sektorin asiakkaille, jotka eivät ole hankintalain tarkoittamia sidosyksikköasiakkaita. Tekstiilihuolto on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupungin omistusosuus on 75,83 %.

Lännen Tekstiilihuolto Oy:ssä toteutettiin 31.3.2019 osittaisjakautumisjärjestely, jossa yhtiö jakautui osittain Puro Tekstiilihuolto Oy:ksi. Järjestelyn jälkeen Yhtiön liiketoimintaa on harjoitettu nykymuodossa 1.4.2019 alkaen siten, että Yhtiön nykyinen toiminta on keskitetty Porin yksikköön sen jälkeen, kun Turun yksikkö siirtyi jakautumisen yhteydessä Puro Tekstiilihuolto Oy:lle, jonka tekstiilipalveluliiketoiminta muodosti jakautumisen jälkeen hankintalain tarkoittaman sidosyksikön, jonka palveluita voivat käyttää pääasiallisesti vain yhtiön omistajat.

Lindström Oy ja sen tytäryhtiö Comforta Oy kuuluvat vuonna 1848 perustettuun perheomisteiseen Lindström-konserniin, joka on laajentanut toimintaansa Suomesta 24 maahan. Lindström tarjoaa kattavat tekstiilialan palvelut työvaate-, henkilösuojain-, matto-, sairaala-, hotelli- ja ravintolatekstiilipalveluista teollisuuspyyhepalveluihin. Sopijaosapuolet ovat neuvotelleet Lännen Tekstiilihuolto Oy:n osakekannan myymisestä Comforta Oy:lle. Ostajan tavoitteena on jatkaa Yhtiön nykyistä liiketoimintaa sen nykyisissä toimitiloissa ja olemassa olevilla koneille ja laitteilla sekä kehittää Yhtiön tekstiilipalveluliiketoimintaa.

Kaupunginjohtaja on 5.3.2020 § 56 päättänyt hyväksyä Lännen Tekstiilihuolto Oy:n osakekannan kauppaa koskevan aiesopimuksen. Aiesopimuksella sopijaosapuolet sopivat Tekstiilihuollon osakekannan kaupan valmistelun käynnistämisestä ja valmistelussa noudatettavista keskeisistä periaatteista sekä ehdoista, joiden täyttyessä yhtiön osakkeiden kauppa toteutetaan.

Osakekaupassa osapuolina ovat Turun kaupunki, Satakunnan sairaanhoitopiiri ja Porin kaupunki myyjinä ja Comforta Oy ostajana. Kaupan kohteena on Lännen Tekstiilihuolto Oy:n osakkeet ja sitä kautta yhtiön koko liiketoiminta, kauppaan liittyvä henkilöstö sekä käyttö- ja vaihto-omaisuus, asiakas-, toimittaja- ja palvelutuottajasopimukset sekä muut yhtiön toimintaan liittyvät sopimukset, saamiset ja velat. Yhtiön henkilöstö siirtyy ostajan palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä. Yhtiön liiketoiminnan velattoman ja kassattoman yritysarvon arvioitiin aiesopimuksen hyväksymishetkellä olevan 1,5 miljoonaa euroa, yhtiön kaupantekohetken korolliset velat sekä velkaluonteiset erät pienentävät osakkeiden kauppahintaa ja yhtiön kassavarat kasvattavat osakkeiden kauppahintaa. Ostaja maksaa lopullisen kauppahinnan myyjän pankkitilille yhtiön osakekannan omistusoikeuden siirtymisen yhteydessä, osakekaupan voimaantulon (luovutushetki) on 3.8.2020.

Kaupunginvaltuuston 11.6.2018 § 145 hyväksymän omistajapolitiikan mukaan ”mikäli yhtiöt eivät kykene kasvattamaan kestävällä tavalla omistaja-arvoaan tai tuottamaan markkinaehtoisesti kilpailukykyisiä tarjouksia, tulee harkita niiden omistuksesta luopumista tai etsiä yhtiölle kaupallinen kumppani, jolla on edellytyksiä toiminnan kehittämiseen edellä kuvatulla tavalla”. Tekstiilihuollon toimintahistoria nykyisellään on alkanut osittaisjakautumisen jälkeen 1.4.2019 ja lähes kaikki viime vuoden kuukaudet sekä vuoden 2020 ensimmäiset kuukaudet ovat olleet tulokseltaan negatiivisia. Yhtiön liikevaihdosta 38 % tulee Tampereen kaupungilta ja tämä julkisen hankinnan perusteella tullut sopimus päättyy 2021 vuoden aikana, ellei käytetä optioita. Edellä mainitut seikat huomioon ottaen yhtiön osakekannasta luopuminen olisi sekä kaupungin edun että omistajapolitiikan mukaista.

Osakkeiden velaton käteiskauppahinta on 1.400.000,00 euroa, lopullinen kauppahinta muodostuu yhtiön nettovelalla sekä nettokäyttöpääomalla oikaistusta velattomasta käteiskauppahinnasta. Kaupungin omistusosuuden mukainen osuus velattomasta käteiskauppahinnasta on 1.061.620,00 euroa. Velaton käteiskauppahinta on pienentynyt 100.000 euroa verrattuna ostajan indikatiiviseen tarjoukseen, koska yhtiön alkuvuoden tuloskehitys on jäänyt merkittävästi oletettua heikommaksi. Kauppahinnan alennus on kuitenkin maltillinen ottaen huomioon yhtiön kannattavuus sekä tuloskehitykseen liittyvä epävarmuus ja on siten hyväksyttävissä kaupungin kannalta. Yhtiön osakkeiden kirjanpitoarvo kaupungin taseessa on 993.227,71 euroa. Kauppahintaa voidaan edellä mainitut seikat huomioiden pitää hyvänä, ja kaupungin tulisi hyväksyä Comforta Oy:n ehdottama sopimus myynnin toteuttamiseksi. 

Yhtiöllä on olemassa pankkilaina, suuruudeltaan noin 27.715 euroa. Laina maksetaan pois ennen kaupantekohetkeä, lainan vakuutena ei ole myyjien kiinteää varallisuutta. Lainan takaisinmaksuun voidaan käyttää Turun kaupungin yhtiölle myöntämää luottolimiittiä. Kaupantekohetkellä käytössä oleva luottolimiitin määrä huomioidaan kauppahinnan maksussa.

Sopimukseen sisältyy kilpailukielto, jonka mukaan Myyjät sitoutuvat siihen, etteivät Myyjät tai mitkään Myyjien määräysvallassa olevat yhtiöt tai yhteisöt suoraan tai välillisesti kahden (2) vuoden aikana Luovutuspäivästä lukien ryhdy harjoittamaan sellaista toimintaa, joka välittömästi tai välillisesti kilpailisi Yhtiön tämän Kauppakirjan allekirjoitushetkellä harjoittaman liiketoiminnan

kanssa. Sopimussakko kilpailukiellon rikkomisesta on 200.000 euroa. Poikkeuksena kilpailukieltoa ja sen rikkomista koskeviin ehtoihin todetaan kuitenkin, että Myyjistä Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja Porin kaupunki ovat osakkaina Puro Tekstiilihuolto Oy:ssä, joka tuottaa palveluita pääosin omille osakkailleen, ja että Puro Tekstiilihuolto Oy:n osakkuus ei tarkoita tämän sopimuksen mukaista kilpailukiellon rikkomista, eikä tällaisesta osakkuudesta tai sen nojalla solmituista sopimuksista synny Myyjille velvollisuutta suorittaa sopimussakkoa.

Liite 1Kauppakirja Lännen Tekstiilihuolto Oy:n osakekannan kaupasta (salassa pidettävä,​ JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

kaupunki myy omistamansa Lännen Tekstiilihuolto Oy:n osakkeet Comforta Oy:lle liitteenä olevan kauppakirjan mukaisin pääasiallisin ehdoin, ja

kaupunginjohtaja oikeutetaan hyväksymään osakkeiden myyntiin liittyvä lopullinen kauppakirja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Lindforsin tekemän seuraavansisältöisen hylkyehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

”Hylätään päätösesitys.

Perustelut:

Yhtiö tuottaa tärkeitä julkisia tekstiilihuoltopalveluja, ja siksi niiden tuottaminen on tarkoituksenmukaista pitää julkisomisteisina.”

Jakelu

aoComforta Oy
aoPorin kaupunki
aoSatakunnan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
tpvKonsernihallinto, lakiasiat


Liitteet:

Kh § 270
Liite 1:Kauppakirja Lännen Tekstiilihuolto Oy:n osakekannan kaupasta (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)