Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27408.06.20204

11235-2019 (02 05 01)

Turun Seudun TST ry:n oikaisuvaatimus yleishyödyllisille yhdistyksille vuodelle 2020 myönnetyistä toiminta-avustuksista

Tiivistelmä: -

Kh § 274

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen ja kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 4.6.2020:

Turun Seudun TST ry (myöh. myös Yhdistys) on määräajassa tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupunginjohtajan 10.2.2020 § 37 tekemästä päätöksestä, jolla yhdistykselle on myönnetty 61 900,00 € suuruinen toiminta-avustus vuodelle 2020. Yhdistys on vaatinut toiminta-avustushakemuksen uudelleen käsittelyä ja myönnetyn summan tarkistusta ja ilmoittanut tarvitsevansa vielä noin 100 000€ avustuksen pystyäkseen jatkamaan yleishyödyllistä toimintaansa.

Oikaisuvaatimuksensa perusteeksi Yhdistys on todennut toiminnan jatkumisen edellytyksenä olevan vuokranmaksun lisäksi riittävä palkanmaksulikviditeetti, koska mm. palkkatuki on maksettu jälkikäteen. Lisäksi Yhdistys toteaa työllistävän toimintansa vähentävän merkittävästi Turun kaupungin Kela-kuntaosuutta siten, että viime vuonna säästöt kaupungille olivat yli 400 000 € eli huomattavasti suuremmat kuin tarvittavat avustukset. Kuluvana vuonna summa tulee oikaisuvaatimuksen mukaan olemaan pienempi, noin 250 000 €, koska TST-Texvex –tekstiilikierrätystoiminta on siirtynyt Turun kaupungille. Yhdistyksen näkemyksen mukaan toiminta tuottaa silti sekä säästöjä että vähentää eriarvoisuutta.

Yhdistys on vielä todennut toiminta-avustusten olevan elintärkeitä kaltaisilleen yleishyödyllisille yhdistyksille, joilla on hyvin rajoitetut mahdollisuudet kattaa toiminnan vaatimia kustannuksia ilman riittävää vuokratukea.

Vuokrakustannukset

Yhdistys on oikaisuvaatimuksessaan todennut Kanslerintien toimitilojen vuokrakustannuksiksi 158 960 € ja sähkö- ja vesikustannuksiksi 15 852,72 € eli yhteensä 174 812,72 €.

Yhdistys toimii kaupungin omistamissa tiloissa Kanslerintiellä. Kaupunginhallitus päätti 3.9.2018 § 331 kaupungin avustusperiaatteiden uudistamisesta. Päätöksen osana vuodesta 2019 alkaen yhdistyksille ei ole myönnetty erillisiä vuokrahuojennuksia, vaan tilakustannukset sisältyvät toiminta-avustusta määritettäessä huomioitaviin kokonaiskustannuksiin. Aiemmin kaupungin omistamissa kiinteistöissä toimiville yhteisöille myönnetyt 45-85 % vuokrahuojennukset ovat eräissä tapauksissa olleet toimintaan nähden suuria. Huojennuksen poistumisen yhdistyksille aiheuttama lisäkustannus on huomioitu yleisesti siten, että avustuksen kokonaismäärä on toistaiseksi pienentynyt enintään 15 %. Kyseisten yhdistysten kanssa on käyty tai käydään kuluvan vuoden aikana neuvotteluja esim. toimitilojen kokonaistarpeesta.

Arviointiperusteet ja avustuksen käyttökohteet

Yhdistykselle on kaupunginjohtajan päätöksellä 10.2.2020 § 37, myönnetty 61 900 € suuruinen toiminta-avustus vuodelle 2020. Avustussummassa on korottavana tekijänä huomioitu toiminnan laadukkuus. Ennen päätöksentekoa hakemus on käsitelty avustustoimikunnassa 23.1.2020 § 3 ja toimikunta on todennut esitetyn määrärahajaon vastaavan avustuksia koskevaa voimassa olevaa ohjeistusta. Lisäksi y leishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustusten arvioinnissa on kiinnitetty huomiota yhdistyksen vuoden 2020 talousarvioon sekä vuoden 2018 tilinpäätökseen ja tulokseen. Kaupungin myöntämät avustukset ovat harkinnanvaraisia.

Yhdistys on hakenut kokonaismäärältään 180.000 € suuruista avustusta ja oikaisuvaatimuksessa ilmoittanut sen käytettäväksi erityisesti korkeisiin kiinteistökustannuksiin Kanslerintiellä. Avustushakemuksessaan yhdistys on toimitilojen ohella maininnut avustuksen käyttökohteiksi muut ylläpitokustannukset (vesi, sähkö, vakuutukset, hallintokulut, turvallinen työympäristö) sekä jäsenten vertaistoiminnan tukemisen.

Työllistämistoiminta

Yhdistys on oikaisuvaatimuksessaan todennut työllistävän toimintansa vähentävän merkittävästi Turun kaupungin Kela –kuntaosuutta siten, että viime vuonna säästöt kaupungille olivat yli 400 000 € eli huomattavasti suuremmat kuin tarvittavat avustukset. Kuluvana vuonna summa tulee oikaisuvaatimuksen mukaan olemaan pienempi, noin 250 000 €, koska TST-Texvex –tekstiilikierrätystoiminta on siirtynyt Turun kaupungille. Yhdistyksen näkemyksen mukaan toiminta tuottaa silti sekä säästöjä että vähentää eriarvoisuutta.

Yhdistys ilmoittaa oikaisuvaatimuksessaan tarjoavansa palkkatuettuja tukityöpaikkoja ja kuntouttavan työtoiminnan asiakaspaikkoja vuosittain noin 200-300 turkulaiselle. Oikaisuvaatimuksen mukaan yhdistys tarjoaa myös hyvinvointia edistävää ja syrjäytymistä ehkäisevää harraste- ja vertaistoimintaa sekä koulutusta ja työkykyä edistävää toimintaa. Jäseniä on vuosittain yli 1000, joista toimintakeskuksessa käy päivittäin satoja eri henkilöitä. Ruokalatoiminta tarjoaa edullisia lämpimiä aterioita ja yhdistys jakaa EU-rahoitteista ruoka-apua ja kauppojen ylijäämäruokaa viikoittain noin 400 turkulaiselle. Yhdistys mainitsee lisäksi toiminnan olevan hyvin linjassa Turun kaupungin avustusstrategian ja tasa-arvoa tukevien tavoitteiden kanssa

Kaupunginhallituksen alaisista avustusmäärärahoista ei myönnetä avustuksia työllistämistoimintaan. Kaupunginhallituksen hyväksyessä 3.2.2020 § 40 kaupungin työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelman vuodelle 2020 todettiin, että työllistämisvaroista yleishyödyllisiä yhdistyksiä tuetaan myöntämällä työllistämisen tukena Turku-lisää turkulaisen työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevan pitkäaikaistyöttömän työllistämiseen ja korotettua Turku-lisää, pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseen työssäoloehdon täyttävälle ajalle. Turku-lisää myönnetään 1.500 euroa 8 kk palkkatuki-työsuhteeseen. Korotettu Turku-lisä kohdistuu palkkauksen kustannuksiin ja kattaa palkkauksen kustannukset siltä osin, kun TE-toimiston myöntämä palkkatuki ei niitä kata. Kolmannen sektorin työllisyyden Turku-lisien myöntämiseen on vuoden 2020 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmassa varattu 700.000 euroa. Lisäksi työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmassa vuodelle 2020 on palvelusetelillä ostettavaan kuntouttavaan työtoimintaan varattu 1.200.000 euron nettomäärä-raha, jolla on tavoitteena hankkia kuntouttavaa työtoimintaa noin 800 henkilölle.

Edellä esitetyn nojalla kaupunginhallituksen tulisi hylätä oikaisuvaatimus perusteettomana.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää edellä esitetyn nojalla hylätä Turun Seudun TST ry:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Kaupunginjohtajan päätös 10.2.2020 § 37 ei ole lainvastainen, ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä kaupunginjohtaja päätöstä tehdessään ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole myöskään epätarkoituksenmukainen.

PäätösKaupunginhallitus päätti edellä esitetyn nojalla hylätä Turun Seudun TST ry:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Kaupunginjohtajan päätös 10.2.2020 § 37 ei ole lainvastainen, ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä kaupunginjohtaja päätöstä tehdessään ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole myöskään epätarkoituksenmukainen.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että yhdistyksen kanssa tulee käydä neuvottelu toiminnan sopeuttamistarpeista sekä jatkuvuuden turvaamisesta kaupungin avustuksilla.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

aoTurun Seudun TST ry
tpvXXXXX