Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27308.06.20203

11235-2019 (02 05 01)

Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n oikaisuvaatimus yleishyödyllisille yhdistyksille vuodelle 2020 myönnetyistä toiminta-avustuksista

Tiivistelmä: -

Kh § 273

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen ja kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 4.6.2020:

Varissuon Työ ja Toiminta VT ry (myöh. myös Yhdistys) on määräajassa tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupunginjohtajan 10.2.2020 § 37 tekemästä päätöksestä, jolla yhdistykselle on myönnetty 63 900,00€ suuruinen toiminta-avustus vuodelle 2020. Yhdistys on pyytänyt oikaisemaan päätöstä siten, että hakemus käsitellään kokonaisuus (oikaisuvaatimuksen sisältö) huomioon ottaen, että vuokratuen määrän tulee pysyä vähintään ennallaan ja että tukea anotaan ruokalan esimiehen palkkauskuluihin.

Oikaisuvaatimuksen perustelut on eritelty avustuksen määrään ja perusteisiin liittyviin, yhteensä seitsemään (7) kohtaan.

1-2) Yhdistys toteaa toiminta-avustushakemuksen 129 200 € sisältäneen vuokratuen, ruokala-avustuksen ja yleisavustuksen, josta myönnetty summa yhdistyksen näkemyksen mukaan kattaa käytännössä pelkästään vuokran 7 389,73 €/kk. Yhdistyksen osuuden vuokran määrästä mainitaan nousseen 941 €/kk.

3) Yhdistys kokee, että päätöksessä mainitut arviointitekijät kuten hakemuksessa esiin tullut hakijan toiminnan laadukkuus kaupungin strategia huomioiden sekä toiminta kaupungin strategian painopistealueilla (mm. Varissuo) eivät mitenkään näy avustuspäätöksessä.

4) Yhdistyksen mukaan kaupungin työllisyysmäärärahoista aiemmin saatu 32 000 € vuosituki on mahdollistanut mm. ruokalan esimiehen palkkauksen ja yhdistys tiedustelee miksi tämä tuki on lopetettu ja mitä olisi tullut tilalle? Ruokalassa on ollut vuositasolla n. 12 000 ruokailua. 12 000 ruokailua ja toiminnan todetaan oikaisuvaatimuksessa työllistävän vuosittain noin kymmenen (10) pitkäaikaistyötöntä.

5) Yleiskuluihin yhdistys on hakenut tukea ensimmäistä kertaa toiminta-aikanaan (22 vuotta).

6-7) Lisäksi yhdistys viittaa oikaisuvaatimuksensa tueksi toimintansa yleishyödyllisyyteen sekä kaupungin säästöihin Kansaneläkelaitoksen ns. sakkomaksuista. Yhdistyksen näkemyksen mukaan säästö tulisi huomioida laatukorotuksena tai yhdistyksen oikaisuvaatimuksen yhteydessä esittämän yhteistyömallin kaltaisessa järjestelmässä.

Vuokrakustannukset

Yhdistys toimii kaupungin omistamassa Majanummen entisen koulutalon, pinta-alaltaan vajaat 1.000 m2 suuruisessa kiinteistössä. Kaupunginhallitus päätti 3.9.2018 § 331 kaupungin avustusperiaatteiden uudistamisesta. Päätöksen osana vuodesta 2019 alkaen yhdistyksille ei ole myönnetty erillisiä vuokrahuojennuksia, vaan tilakustannukset sisältyvät toiminta-avustusta määritettäessä huomioitaviin kokonaiskustannuksiin. Aiemmin kaupungin omistamissa kiinteistöissä toimiville yhteisöille myönnetyt 45-85 % vuokrahuojennukset ovat eräissä tapauksissa olleet toimintaan nähden suuria. Huojennuksen poistumisen aiheuttama lisäkustannus on huomioitu yleisesti siten, että avustuksen kokonaismäärä on toistaiseksi pienentynyt enintään 15 %. Kyseisten yhdistysten kanssa on käyty tai tullaan käymään neuvotteluja esim. toimitilojen kokonaistarpeesta.

Yleiskulut ja arviointiperusteet

Yhdistykselle on kaupunginjohtajan päätöksellä 10.2.2020 § 37, myönnetty 63 900 € suuruinen toiminta-avustus vuodelle 2020. Avustussummassa on korottavina tekijöinä huomioitu toiminnan laadukkuus ja toiminta Varissuolla kaupungin strategisena painopistealueena. Ennen päätöksentekoa hakemus on käsitelty avustustoimikunnassa 23.1.2020 § 3 ja toimikunta on todennut esitetyn määrärahajaon vastaavan avustuksia koskevaa voimassa olevaa ohjeistusta. Lisäksi yleishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustuksissa on kiinnitetty huomiota yhdistyksen vuoden 2020 talousarvioon sekä vuoden 2018 tilinpäätökseen ja tulokseen. Kaupungin myöntämät avustukset ovat harkinnanvaraisia. Yhdistys on hakenut kokonaismäärältään 129.200 € suuruista avustusta ja ilmoittanut sen käytettäväksi vuokranmaksuun 75 200 €, yleiskuluihin 20 000 €, ruokalan esimiehen palkkaukseen 32 000 € ja kerhotoimintoihin (seniorikerho, lauluryhmä, kädentaitokerho, kalakerho, ompelukerho) 2000 €.

Työllistämistoiminta

Kaupunginhallituksen alaisista avustusmäärärahoista ei myönnetä avustuksia työllistämistoimintaan.

Kaupunginhallituksen hyväksyessä 3.2.2020 § 40 kaupungin työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelman vuodelle 2020 todettiin, että työllistämisvaroista yleishyödyllisiä yhdistyksiä tuetaan myöntämällä työllistämisen tukena Turku-lisää turkulaisen työmarkkinatuen kuntaosuuslistalla olevan pitkäaikaistyöttömän työllistämiseen ja korotettua Turku-lisää, pitkäaikaistyöttömien palkkaamiseen työssäoloehdon täyttävälle ajalle. Turku-lisää myönnetään 1.500 euroa 8 kk palkkatukityösuhteeseen. Korotettu Turku-lisä kohdistuu palkkauksen kustannuksiin ja kattaa palkkauksen kustannukset siltä osin, kun TE-toimiston myöntämä palkkatuki ei niitä kata. Kolmannen sektorin työllisyyden Turku-lisien myöntämiseen on vuoden 2020 työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmassa varattu 700.000 euroa. Lisäksi työllisyysmäärärahan käyttösuunnitelmassa vuodelle 2020 on palvelusetelillä ostettavaan kuntouttavaan työtoimintaan varattu 1.200.000 euron nettomääräraha, jolla on tavoitteena hankkia kuntouttavaa työtoimintaa noin 800 henkilölle.

Yhteenveto

Kaupunginjohtajan päätös on perustunut kaupungin hallintosäännön toimivaltaan ja kaupunginhallituksen vahvistamiin avustusperiaatteisiin eikä oikaisuvaatimuksessa ole esitetty uusia seikkoja, jotka edellyttäisivät myöntämisperiaatteista poikkeamista.

Yhdistys on oikaisuvaatimuksensa yhteydessä tiedustellut mahdollisuutta luoda yhteistyömalli, jossa kaupunki tarjoaisi tilat oikaisuvaatimuksen tehneen yhdistyksen kaltaisten kolmannen sektorin toimijoille. Yhdistyksen näkemyksen mukaan malli hyödyttäisi molempia osapuolia sekä kohderyhmän asiakkaita.

Edellä esitetyn nojalla kaupunginhallituksen tulisi hylätä oikaisuvaatimus perusteettomana.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää edellä esitetyn nojalla hylätä Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Kaupunginjohtajan päätös 10.2.2020 § 37 ei ole lainvastainen, ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä kaupunginjohtaja päätöstä tehdessään ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole myöskään epätarkoituksenmukainen.

Yhdistyksen esittämä yhteistyömalli merkitään tiedoksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti edellä esitetyn nojalla hylätä Varissuon Työ ja Toiminta VT ry:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Kaupunginjohtajan päätös 10.2.2020 § 37 ei ole lainvastainen, ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä kaupunginjohtaja päätöstä tehdessään ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole myöskään epätarkoituksenmukainen.

Yhdistyksen esittämä yhteistyömalli merkittiin tiedoksi.

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että yhdistyksen kanssa tulee käydä neuvottelu toiminnan sopeuttamistarpeista sekä jatkuvuuden turvaamisesta kaupungin avustuksilla.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

aoVarissuon Työ ja Toiminta VT ry
tpvXXXXX