Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25408.06.20209

2163-2020 (00 01 00, 07 01 04, 01 01 03)

Turun kaupungin hyvinvointitoimialan asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, kehittämisen sekä pääkäyttäjätoimintojen liikkeenluovutus 2M-IT Oy:lle

Tiivistelmä:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt 27.5.2020 § 222 merkitä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, kehittämisen sekä pääkäyttäjätoimintojen liikkeenluovutuksen 2M-IT Oy:lle tiedoksi. Kaupunginhallitus on aikaisemmin päättänyt 9.3.2020 § 106, että selvitys asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen ja pääkäyttäjätoimintojen sekä järjestelmiin liittyvien sopimusten siirrosta liikkeenluovutuksella 2M-IT Oy:lle voidaan käynnistää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä. Liikkeenluovutuksen valmistelun käynnistämisestä on päätetty sosiaali- ja terveyslautakunnassa 11.3.2020 § 104. Liikkeenluovutus on tarkoitus toteuttaa 1.9.2020 alkaen. Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi 2M-IT Oy:n kanssa tehtävä liikkeenluovutussopimus sekä puite- ja palvelusopimukset liitteineen.

Kh § 254

Talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist ja lakimies Annika Nieminen 29.5.2020:

Asian tausta

Kaupunginhallitus päätti 9.3.2020 § 106, että Turun kaupunki merkitsee kaikki 2M-IT Oy:n (jäljempänä 2M-IT) hallituksen 30.1.2020 tekemässä suunnatussa osakeannissa Turun kaupungille merkittäväksi tarjotut, uudet osakkeet, yhteensä 4650 osaketta. Turun kaupunki vahvisti tällä tavalla sidosyksikköasemaansa 2M-IT:ssä ja saa nimetä jäsenen yhtiön hallitukseen. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että selvitys asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen ja pääkäyttäjätoimintojen sekä järjestelmiin liittyvien sopimusten siirrosta liikkeenluovutuksella 2M-IT Oy:lle voidaan käynnistää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksellä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 11.3.2020 § 104, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuki- ja pääkäyttäjätoimintoja sekä näihin järjestelmiin liittyviä sopimuksia koskeva liikkeenluovutusvalmistelu 2M-IT Oy:lle.

Edellä mainittujen päätösten jälkeen valmistelua on tehty tiiviisti hyvinvointitoimialan, konsernihallinnon lakiasioiden ja strategisen hr:n sekä 2M-IT:n edustajien kanssa. Siirtoprojektin tavoitteena on, että palvelu jatkuu häiriöttä eikä kehittäminen vaarannu. Siirrettävä kokonaisuus on laaja ja pitää sisällään pääjärjestelmien (Pegasos, Effica ja WinHit) lisäksi tuki- ja oheisjärjestelmiä noin 50 kpl. Toiminnallisesti siirto koskee myös em. järjestelmiin liittyvää kehittämistä (sähköinen asiointi yms.) sekä sosiaalihuollon Kanta-liittymistä valmistelevaa projektia. Lisäksi 2M-IT:lle siirretään pää- ja oheisjärjestelmien sopimukset ja niiden hallinnointi. Kaiken kaikkiaan siirto koskee 14 hyvinvointitoimialalla työskentelevää henkilöä. Tavoiteaikataulu siirrolle on 1.9.2020.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 27.5.2020 § 222 merkitä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, kehittämisen sekä pääkäyttäjätoimintojen liikkeenluovutuksen 2M-IT Oy:lle tiedoksi.

Liikkeenluovutuksen myötä pää- ja keskeisten oheisjärjestelmien tuki keskitetään 2M-IT:n järjestelmäpalvelutiimiin, jossa on jo ennestään laaja osaajajoukko samojen tuoteperheiden asiakas- ja potilastietojärjestelmien tukeen. Järjestely mahdollistaa tarvittaessa nykyistä laajemman käyttötuen esim. kriisitilanteessa tai toiminnan laajentuessa ilta-, viikonloppu- ja yötyöhön kuten esim. sosiaalipäivystyksen osalta. Kentälle tarjottava tuki jatkuu sisällöltään nykyisenkaltaisena ja tiketti- ja puhelinpalvelu toimii totutulla tavalla. Sopimushallinta jäntevöityy, koska se on ollut hajallaan IT-palveluiden, hyvinvointitoimialan hallinnon sekä hyvinvointitoimialan joidenkin yksiköiden esimiesten välillä. Jatkossa 2M-IT ottaa kokonaisvastuun ICT-sopimusten hallinnoinnista ja toimintaympäristön vaatimuksiin vastaamisesta. Varsinais-Suomen alueellisessa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelmassa on asetettu tavoitteita sote-sektorin järjestelmäkehitykselle ja toisaalta nykyiset toimittajat ovat olleet haluttomia kehittämään nykyisiä järjestelmäversioita. 2M-IT:n tuella on huomattavasti paremmat edellytykset valmistautua joko alueelliseen konsolidaatioon eli yhdenmukaistamiseen, järjestelmien kilpailutukseen tai toisaalta osallistumaan UNA-Kaari-konsortioiden yhteiskehittämiseen. Toimialalla ei ole riittävää osaamista tai resursointia ottaa näin suuria kehityshankkeita johdettavakseen, joten asia edellyttää strategisen kumppanin hankintaa esitetyllä tavalla. Liikkeenluovutuksen kokonaisvaikutus/laskutusarvo euroina on noin 4,7M€.

Henkilöstö

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Käsittely yhteistyötoimikunnassa

Asiaa on käsitelty kaupungin yhteistyötoimikunnassa 25.2.2020 § 13. Asiaa on käsitelty hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 24.2.2020 § 20 ja henkilöstölle on järjestetty työpaikkakokouksia 16.4. ja 20.4.2020. Lisäksi asiaa on käsitelty hyvinvointitoimialan yhteistoimintaelimessä 25.5.2020. Selvitystyön tulokset esiteltiin sosiaali- ja terveyslautakunnalle 27.5.2020 ylimääräisessä kokouksessa.

Yhteistyötoimikunnan kokouksessa asia käsitellään työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä. Yhteistyötoimikunta totesi kokouksessaan 19.5.2020, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä toteutettu.

Taloudelliset vaikutukset

Liikkeenluovutus on vastikkeeton, koska varsinaista siirtyvää omaisuutta ei ole. Järjestelmiin liittyvien lisäpiirteiden hankinnat on pääosin rahoitettu investointiosasta hankintavuotena ja jatkuvan palvelun kulut on maksettu käyttötaloudesta. Poistamattomasta hankintamenosta on tehty satunnaisiin kuluihin alaskirjaus, joka on huomioitu ensimmäisessä osavuosikatsauksessa. Tase- tai kirjanpitoarvo ei sellaisenaan ole siirrettävissä tai myytävissä, joten alaskirjaus on järkevin vaihtoehto. Kaupunkitasolla kertakustannus on noin 850.000€ ja jatkossa asiakas- ja potilastietojärjestelmiä koskevat kustannukset ovat käyttötalouden menoa. Koko palvelun vuosikustannus on noin 4.7M€ sisältäen projektit ja hankkeet, asiakas- ja potilastietojärjestelmien kustannukset sekä siirtyvän henkilöstön osuuden. Palvelun vuosikustannus ja sen erittelyt esitetään tarkemmin Oheismateriaalissa 1.

Liikkeenluovutussopimus sekä puite- ja palvelusopimukset

Turun kaupunki luovuttaa hyvinvointitoimialan asiakas- ja potilastietojärjestelmien tuen, kehittämisen sekä pääkäyttäjätoiminnot 2M-IT:lle liikkeenluovutuksena. 2M-IT:n kanssa on neuvoteltu liitteenä 1 oleva luonnos liikkeenluovutussopimukseksi liitteineen. Tarkoitus on, että henkilöstön lisäksi pääjärjestelmiin (Pegasos, Effica ja WinHit) sekä noin 50:een tuki- ja oheisjärjestelmään liittyvät sopimukset siirtyvät oikeuksineen ja velvollisuuksineen 2M-IT:lle.

Liikkeenluovutuksen yhteydessä on tarkoitus sopia, että Turun kaupunki hankkii 2M-IT:ltä palvelua liitteenä 2 olevan puitesopimuksen liitteineen sekä liitteinä 3–5 olevien palvelusopimusten ja niiden liitteiden mukaisesti. Uuden puitesopimuksen on tarkoitus korvata 2M-IT:n kanssa aiemmin solmittu puitesopimus IT-palveluista sekä siihen liittyvä palvelusopimus.

Palvelusopimuksia on tarkoitus sopia liikkeenluovutuksen yhteydessä kolme: Palvelusopimus asiakas- ja potilasjärjestelmäpalvelusta (liite 3), palvelusopimus muista palvelussa olevista sovelluksista (liite 4) ja palvelusopimus tietoliikenne- ja kapasiteettipalveluista (liite 5). Palvelusopimusten 3 ja 4 mukaista palvelua on tähän asti toteutettu kaupungin omana työnä liikkeenluovutuksessa siirtyvän henkilöstön työpanoksella. Palvelusopimus tietoliikenne- ja kapasiteettipalveluista korvaa aiemmin solmitun palvelusopimuksen ja vastaa sisällöltään pääosin aiemmin laadittua sopimusta.

Samassa yhteydessä sovitaan siirtoprojektista, jonka aikana liikkeenluovutuksen siirtyvät sopimukset ja niihin liittyvä kokonaisuus käydään tarkemmin läpi ja liikkeenluovutus- ja palvelusopimusten liitteitä päivitetään tarpeen mukaan siirtyvää kokonaisuutta vastaavaksi.

Turun kaupungin hallintosäännön (kaupunginvaltuusto 29.5.2017 § 105 ja 29.1.2018 § 8) 33 §:n 2 mom. 6 kohdan mukaan kaupungin liiketoiminnan luovuttamista kolmannelle. Hallintosäännön 33 §:n 4 mom. mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan.

Mahdollisesta täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään sopimuksiin ja niiden liitteisiin tarpeellisia muutoksia.

Sidosyksikköasema

Turun kaupunki vahvisti sidosyksikköasemansa 2M-IT:ssä hankkimalla 2M-IT:n hallituksen 30.1.2020 tekemässä suunnatussa osakeannissa Turun kaupungille merkittäväksi tarjotut, uudet osakkeet, yhteensä 4650 osaketta. Aikaisemmin kaupunki omisti 2M-IT:stä 78 osaketta. Samalla kaupunki sai oikeuden nimetä 2M-IT:n hallitukseen yhden jäsenen.

Sidosyksikköhankinnoista säädetään julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetussa laissa (1397/2016, jäljempänä hankintalaki). Hankintalakia ei lain 15 §:n mukaan sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.

Hankintalain 15 § 5 momentissa säädetään usean hankintayksikön yhdessä käyttämän määräysvallan tarkemmista edellytyksistä. Hankintayksiköiden katsotaan yhdessä käyttävän määräysvaltaa saman pykälän 1 momentissa tarkoitettuun sidosyksikköön, jos sidosyksikön toimielimet koostuvat kaikkien hankintayksiköiden edustajista. Yksittäinen edustaja voi kuitenkin edustaa useita tai kaikkia osallistuvia hankintayksiköitä sidosyksikön hallintotoimielimessä. Yhteisen määräysvallan edellytyksenä on myös, että hankintayksiköt voivat yhdessä käyttää ratkaisevaa päätösvaltaa sidosyksikön strategisiin tavoitteisiin ja tärkeisiin päätöksiin sekä se, että sidosyksikkö toimii määräysvaltaa käyttävien hankintayksiköiden etujen mukaisesti.

Liite 1Liikkeenluovutussopimus

Liite 2Liikkeenluovutussopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)

Liite 3Puitesopimus ja puitesopimuksen liitteet 1–5  

Liite 4Puitesopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 20 kohta)

Liite 5Palvelusopimus Asiakas- ja potilasjärjestelmäpalvelut ja liite 1.2

Liite 6Palvelusopimus Asiakas - ja potilasjärjestelmäpalvelut salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)

Liite 7Palvelusopimus Palvelussa olevat muut sovellukset ja liite 1.2

Liite 8Palvelusopimus Palvelussa olevat muut sovellukset salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)

Liite 9Palvelusopimus tietoliikenne- ja kapasiteettipalvelut 

Liite 10Palvelusopimus tietoliikenne- ja kapasiteettipalvelut salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)

Oheismateriaali 1Kululaskelma

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä projektipäällikkö Max Lönnqvist.

Jakelu

ao2M-IT Oy
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 254
Liite 1:Liikkeenluovutussopimus
Liite 2:Liikkeenluovutussopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)
Liite 3:Puitesopimus ja puitesopimuksen liitteet 1-5
Liite 4:Puitesopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 20 kohta)
Liite 5:Palvelusopimus Asiakas- ja potilasjärjestelmäpalvelut ja liite 1.2
Liite 6:Palvelusopimus Asiakas - ja potilasjärjestelmäpalvelut salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)
Liite 7:Palvelusopimus Palvelussa olevat muut sovellukset ja liite 1.2
Liite 8:Palvelusopimus Palvelussa olevat muut sovellukset salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)
Liite 9:Palvelusopimus tietoliikenne- ja kapasiteettipalvelut
Liite 10:Palvelusopimus tietoliikenne- ja kapasiteettipalvelut salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)