Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25208.06.20207

3627-2018 (10 03 01, 02 08 00, 00 00 01, 07 01 04)

Turun Kauppatorin suunnittelukilpailu ja sen jatkotoimenpiteet

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Kauppatorin alueen suunnittelukilpailun voittaneen ehdotuksen käyttämistä toripinnan yläpuolisten osien jatkosuunnittelun pohjana kilpailun tuomariston antamin jatkosuunnittelusuosituksin.

Kh § 252

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja projektijohtaja Janne Laine 3.6.2020:

Kilpailun kulku

Kaupunginhallitus päätti kilpailun järjestämisestä helmikuun alussa 2020 (Kh 3.2.2020 § 35)

Kilpailun kohteena oli etsiä ratkaisua torikokonaisuuden yhtenäiseen ilmeeseen sekä hakea ideoita eri kiinteiden rakenteiden toteutettavaan muotoon. Lisäksi kilpailussa odotettiin saatavan ehdotuksia valaistukseen liittyen. Kilpailuohjelman mukaisesti tehtävänä oli laatia idearikas, toiminnallisesti kiinnostava, korkeatasoinen, visuaalisesti kiinnostava kokonaissuunnitelma, joka nivoo yhteen torille sijoittuvat elementit.

Kilpailuohjelmassa Turun kaupungin strategian tavoitteista oli nostettu seuraavat kohdat suunnittelun lähtökohdiksi:

- Kaupunkikulttuurin edelläkävijä ja aktiiviset kaupunkilaiset,

- Elinvoimainen ja merkittävä matkailu-, kongressi- ja tapahtumakaupunki, jolla on pitkä historia,

- Laadukas kaupunkiympäristö ja tiivistyvä kaupunki sekä

- Hiilineutraali Turku vuonna 2030.

Kilpailuohjelmassa esitettiin Kauppatorin suunnittelutilanne sekä aikaisemmat päätökset ja suunnitelmat, joihin laadittavan kilpailuehdotuksen tuli perustua. Kilpailuohjelman mukaisesti kilpailutöiden tuli sisältää vähintään seuraavat kymmenen elementtiä: vesiaihe, esiintymislava, luistelualue, valaisimet, linja-autojen lataustolpat, istutusaltaat ja portaat, kiinteät kalusteet, historian esiintuominen, mainospylonit sekä ilmanlaadunmittausasema.

Kilpailu järjestettiin kaksivaiheisena, jossa ensimmäisessä vaiheessa suunnittelutyöryhmiä pyydettiin ilmoittautumaan. Ilmoittautuneista viisi monipuolisimman osaamisen ja parhaat referenssit omaavaa ryhmää valittiin kilpailua valmistelleen ohjausryhmän esityksestä ja toimialajohtajan Christina Hovin päätöksellä mukaan. Ryhmien taustalla olivat seuraavat suunnittelutoimistot ja ryhmittymät: Insulae, VSU, Inaro, Sigge & Valoa & Loci ja Nembi & Lauttia.

Kilpailun tuomaristoon nimettiin puheenjohtajaksi kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja jäseniksi kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari, maisema-arkkitehti Virva Kajamaa, miljöösuunnittelija Tomi Hangisto, Turun Ydinkeskustayhdistys r.y:n toiminnanjohtaja Heli Järvelä, arkkitehtuurin asiantuntija Ted Schauman, liikenteen asiantuntija Jouni Lehtomaa sekä kaupunginhallituksen nimeämänä kaupunginhallituksen jäsen Mikaela Sundqvist (vihr.). Tuomariston sihteerinä toimi Ramboll Finland Oy:stä Meri Lampinen.

Kilpailuehdotukset

Varsinainen suunnittelukilpailuosuus käytiin 4.2 – 8.5.2020. Kaikilta viideltä työryhmältä saatiin huolellisesti laadittu ja kilpailutehtävään ansiokkaasti vastannut ehdotus.

Kilpailussa saatujen ehdotusten innostavan korkeatasoinen kirjo osoitti, että kilpailu oli onnistunut. Huolimatta siitä, että aiempien suunnittelutasojen ja päätösten myötä paljon asioita oli ennen kilpailua lyöty lukkoon, oli kilpailun tuloksen perusteella helppo havaita, että Kauppatorin suunnittelun loppuvaiheissa on toteutettavissa paljon kiinnostavia asioita.

Kilpailulla haettiin toiminnallisesti ja visuaalisesti inspiroivaa, kaupunkikuvallisesti korkeatasoista kaupunkitilaa. Tämän lisäksi uuden Kauppatorin halutaan toimivan Turun edustuksellisina kas-voina vierailijoille. Tässä tehtävässä kilpailijat onnistuivat varsin hyvin. Parhaana lähestymistapana pidettiin niitä ehdotuksia, jotka suhtautuivat toriin vaihtuvien tapahtumien näyttämönä ja joiden torin avointa luonnetta muuttavien kiinteiden elementtien määrä oli suppea.

Joissakin ehdotuksissa havaittiin liian pitkälle viety pyrkimys muuttaa torin luonnetta puistomaiseen suuntaan. Kyse ei ollut ensisijaisesti istutusten määrästä vaan myös muista toimenpiteistä, joissa erilaisilla intiimiyttä tavoittelevilla elementeillä pyrittiin liiaksi häivyttämään torin aukiomaista luonnetta. 

Yksi useissa kilpailuehdotuksissa ilmenevä piirre oli havainto torin hankalan suuresta koosta ja pyrkimys pienentää kokovaikutelmaa. Hyvästä tavoitteesta huolimatta nämä ratkaisut osoittautuivat vieraiksi niiden alkaessa liiallisesti muuttaa aukion kaupunkikuvallista ja historiallista luonnetta.

Torikaupan sujuvuus ja torialueen toimivuus olivat tärkeimpiä töille asetettuja kriteerejä. Torikaupan sijoittumiselle kilpailutyöt esittivät toisistaan poikkeavia ratkaisuja. Torikaupan rooli onkin ensiarvoisen tärkeä Kauppatorin elävyydelle. Osassa töitä torikauppaa oli sijoitettu tiiviisti, jopa ahtaasti tiettyyn kohtaan toria, esimerkiksi alatorille, tai päinvastoin tarpeettoman hajanaisesti useisiin eri paikkoihin. Parhaiten toimiviksi arvioitiin ratkaisut, joissa alueen jäsentely mahdollistaa toritoimintojen useammanlaisen sijoittelu. Parhaat ehdotukset tarjosivat hyvät eväät torikaupan vahvistuvalle roolille jatkosuunnittelussa.   

Historian esiintuominen oli huomioitu töissä monin eri tavoin ja ratkaisun. Historiallisia aikakausia ja kerrostumia tuotiin esiin mm. vanhojen kivien ladonnalla ja kasvillisuuden kerrostumilla. Historian luontevalla tavalla esiin tuominen osoittautui suunnittelutehtävässä erityisen haasteelliseksi. Ratkaisut, joissa vanhojen talonpohjien sijainnit oli kuvattu torin kivipinnoissa, arvioitiin hauskasta ideasta huolimatta torin tulevien käyttäjien käytännössä vaikeiksi hahmottaa. Parhaimmillaan alueen menneisyys ja ajan kerrostumat oli onnistuttu tuomaan osaksi kokonaisratkaisua vaivattomasti ja luontevasti.

Parhaissa ehdotuksissa eri ikä- ja käyttäjäryhmien huomioiminen ilmeni työn läpäisevänä turvallisuus-, esteettömyys- ja viihtyisyysajatteluna. Tärkeitä käyttäjäryhmiä oli ajateltu torikauppiaista ja polkupyöräilijöistä satunnaisiin matkailijoihin ja ohikulkijoihin sekä eri ikäryhmiä lapsista ikäihmisiin.

Useissa ehdotuksissa oli tunnistettu erityisesti talviajan haasteet torin toiminnallisuudelle. Tärkeä keino ympärivuorokautisen ja -vuotisen vetovoiman vahvistamiselle on laadukkaan valaistuksen toteuttaminen. Tässäkin vähäeleisyys yhdistettynä muunneltavuuteen ja korkeatasoiseen tekniikkaan tuotti parhaat tulokset valaistuksen koetun miellyttävyyden kannalta.

Kauppatorin rakennussuunnitelma on jo aiemmin päätettyjen ja toteutumassa olevien ratkaisujen osalta hyvin tarkka ja sitova. Tämän vuoksi tuomaristo arvioi töiden toteutusta myös tekniseltä kannalta. Lähes kaikissa töissä torin tekniset suunnitelmat oli huomioitu hyvin tai vähintäänkin riittävällä tavalla.

Kilpailutyöryhmiä oli pyydetty myös esittämään kustannusarvio suunnitelmalleen. Kustannusarviot oli kuitenkin laskettu hyvin eri tavoin. Osassa ehdotuksista oli hinnoiteltu kaikki pyydetyt elementit kustannusarvioon, osassa taas jätettiin elementtejä arvion ulkopuolelle. Pääosin kustannusarviot katsottiin esitetyn oikeansuuntaisina ja toteutukselle kilpailuohjelmassa mainitussa budjettiraamissa pitäytyen. Kaiken kaikkiaan töitä pidettiin toteuttamiskelpoisina tai helposti toteuttamiskelpoisiksi kehitettävinä.

Kilpailutöiden yleisarviointi ja ehdotuskohtainen arvostelu ovat kokonaisuudessaan kilpailun arvostelupöytäkirjassa.

Kaupunkilaisten kuuleminen

Kaupunginhallituksen päätöksen (Kh 20.8.2018 § 306) mukaisesti kilpailutyöt asetettiin kaupunkilaisten nähtäville ja kommentoitavaksi kerrokantasi-palvelun kautta. Lyhyestä runsaan viikon kommentointiajasta (13.-21.8.2020) huolimatta saatiin yli 1400. kommenttia. Jokaista ehdotusta arvioitiin yli sadassa eri kommentoinnissa.

Kommentointiaika oli ennen kilpailun tuomariston ratkaisua. Kommentit analysoitiin huolellisesti ja kommentit analyyseineen olivat tuomariston käytössä kilpailun tuloksesta päätettäessä. Myös torikauppiaille tarjottiin oma kanavansa palautteen antamiseen.

Ehdotukset ovat olleet pysyvästi nähtävillä ositteessa www.turku.fi/kauppatorin-suunnittelukilpailu

Kilpailun ratkaisu

Tuomaristolle annettuja keskeisimpiä arvosteluperusteita ovat torialueen toimivuuden ja torikaupan sujuvuuden lisäksi kaupunkikuvallinen kokonaisidea, vetovoimainen ja monipuolisesti toimiva kaupunkitila, toteuttamiskelpoisuus, erilaisten käyttäjäryhmien huomioiminen sekä toiminallisuus eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

Tuomaristo valitsi yksimielisesti voittajaksi kilpailuehdotuksen, jonka nimimerkki oli ”Saariston sydän”. Huomionarvoista on, että sama ehdotus sai selvästi eniten kannatusta myös kaupunkilaisten kuulemisen yhteydessä sekä erillisissä kaupungille toimitetuissa kannanotoissa kuten asukasjärjestöltä Turkuseuralta.

Voittaneen kilpailuehdotuksen tekijöiksi paljastui työryhmä: Sigge Arkkitehdit Oy / Pekka Mäki, arkkitehti SAFA, Rickard Ramberg, arkkitehti; Loci Maisema-Arkkitehdit Oy / Milla Hakari, maisema-arkkitehti, MARK, Veera Tolvanen, maisema-arkkitehti, MARK ; Valoa Design Oy / Roope Siiroinen, valaistussuunnittelija,  Antti Hiltunen, valaistussuunnittelija; NL-Rakennuslaskenta Oy / Antti Narvia, rakennusinsinööri.

Kilpailun tulos julkistettiin 4.6.2020.

Suunnittelukilpailun arvostelupöytäkirjassa on kuvattu yksityiskohtainen yleisarviointi sekä ehdotuskohtaiset arvioinnit kustakin ehdotuksesta.

Voittaneen ehdotuksen ominaisuuksista

Parhaaksi valikoitunut ehdotus ”Saariston sydän” arvioitiin selkeäksi, varmalla otteella tehdyksi, esteettisesti laadukkaaksi ja monipuoliseksi.  Ehdotuksessa on tutkittu ja käyty tarkkaan läpi torin toiminnallisuutta eri vuodenaikoina ja eri tilanteissa. Lopputuloksena syntyi toiminnallisuudeltaan hyvä kokonaisuus. Ehdotuksessa Yliopistonkadun ja torin yhteyteen esitetään kahta suurempaa puistosaareketta, joiden eteen avautuu torin ja kadun yhteen liittävä istuskeluporras. Portaiden alaosasta aukeaa taidokkaasti suunniteltu saaristohyppelyyn kutsuva kokonaisvaltaisena taideteoksena toimiva vesiaihe, joka ottaa idean Turun saaristosta ja sen monista paikoista.

Kilpailutyö ei ehdota kiinteitä rakenteita torin keskipisteen suuntaan, vaan rakenteet pysyvät torin sivuilla. Tämä nähtiin perusratkaisuna toimivimpana ja tulevaisuuden tarpeisiin helpoiten muokkautuvana. Torialueelle tuodaan esiin näkyviin vanhat diagonaaliyhteydet, jotka toimivat esteettöminä reitteinä torin läpi. Alueen menneisyys ja ajan kerrostumat on onnistuttu tuomaan työssä osaksi kokonaisratkaisua luontevasti. Vanhan kaasulyhdyn ja diagonaaliyhteyksien palauttaminen osaksi Kauppatoria toimivat. Istutusten kirsikkapuiden koettiin tuovan kuvauksellisuutensa vuoksi torille keväisin vetovoimaisuutta. Puistikkoon esitetyn kivituhkan soveltuvuus alueelle kuitenkin epäilytti, sillä kivituhka kulkeutunee puistikosta torialueelle ja pyöräilyreitille.

Työssä valaistus on ansiokkaasti integroitu istutusaltaisiin ja muihin kalusteisiin ihmisen mittakaavaisena. Myös työn kausivalaistusajatusta pidetiin viehättävänä ja vanhaa kaasulyhtyä talvisin kävijöitä puoleensa houkuttelevana elementtinä. Työn pelkistetyt valaisinpylväät toimivat, eivätkä lähde kilpailemaan muiden elementtien kanssa. Myös vesielementin valaiseminen nähtiin työssä hyvänä ratkaisuna.

Ehdotuksen esiintymislava on esitetty yleissuunnitelman mukaisena. Lava vaatii kuitenkin jatkokehittelyä muun muassa säänkestävyyden puolesta. Luistinrata ja sen sijoittuminen keskelle toria on onnistunut oivallus. Talvikaudelle tarvitaan vetovoimaa, jota tällä saavutetaan.

Aktivoivien ja toiminnallisten elementtien tuomista alueelle pidettiin kuitenkin virkistävänä ja aluetta elävöittävinä, kunhan niiden turvallisuus ja kunnossapitonäkökohdat huomioidaan. Ehdotuksessa torin kulmiin sijoittuvat mainospylonit hyödynnettiin tapahtumiin, saaristoon ja historiaan liittyvän Turku-infon jakamiseen. Ajatusta pidettiin hyvänä ja kulttuuripääkaupungin askelia jatkavana.

Torikaupan sijoittelu luo selkeät huoltoliikenteen reitit ja isojen huoltoautojen sijoittelun.

Ehdotuksessa oli hinnoiteltu kaikki pyydetyt elementit kustannusarvioon, minkä myötä kustannusarvio ylittyy. Tuomaristo totesi bussien lataustolppien kuuluvan kuitenkin eri budjettiin, eikä niitä olisi tarvinnut sisällyttää tähän kustannusarvioon.

Kilpailun tuomariston suositukset jatkosuunnittelulle

Kilpailun tuomaristo suositteli yksimielisesti ehdotuksen ”Saariston sydän” valitsemista jatkosuunnittelun pohjaksi. Työ nähtiin sellaisenaan toteutukseen tähtäävän suunnittelun pohjaksi sopivaksi, mutta suunnitelman tarkentuessa tuomaristo esitti huomioitavaksi seuraavia asioita: 

Jatkotoimenpiteet

Tarkoitus on käynnistää jatkosuunnittelu välittömästi. Tavoitteena on, että kilpailun tulosta hyödynnetään rakennussuunnittelussa sekä materiaali- ja laitevalinnoissa. Lähtökohtana on, että hyväksyttyihin katusuunnitelmiin ei tehdä vähäisiä merkittävämpiä muutoksia vaan toteutettavat ratkaisut voidaan käsitellä osana yksityiskohtaisten rakennussuunnitelmien laatimista ja hyväksytyn hankkeen kokonaisbudjetin raameissa. Kilpailutyön kohteena olleiden rakenteiden kokonaiskustannusarvio on noin 1.000.000 euroa lukuun ottamatta linja-autojen lataustolppia, joiden toteutus sisältyy myöhemmin päätettäviin investointihankkeisiin.

Uusille kiinteille rakenteille, joita ei ole katusuunnitelmassa aikaisemmin käsitelty kuten ilmanlaadunmittaustila, tullaan hakemaan erikseen toimenpide- tai rakennuslupaa.

Kuten kaupunginhallitus helmikuussa päätti, esitys jatkotoimenpiteistä tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Liite 1Kilpailun voittanut ehdotus, nimimerkki ”Saariston sydän”

Oheismateriaali 1Turun kauppatorin suunnittelukilpailun arvostelupöytäkirja 4.6.2020

Oheismateriaali 2Kooste Turun Kauppatorin suunnittelukilpailun yleisökommenteista 22.5.2020

EhdotusKaupunginjohtaja Minna Arve:

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Kauppatorin suunnittelukilpailun voittaneen kilpailuehdotuksen ”Saariston sydän” Kauppatorin maanpäällisten osien jatkosuunnittelun pohjaksi ja antaa valtuuden neuvotella suunnittelusopimuksen voittaneen ehdotuksen laatineen työryhmän kanssa.

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyy kilpailun tuomariston jatkosuunnittelun suositukset ohjaamaan Kauppatorin maanpäällisten osien jatkosuunnittelua.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen kaupunkisuunnittelu ja kiinteistökehitys


Liitteet:

Kh § 252
Liite 1:Kilpailun voittanut ehdotus, nimimerkki ¿Saariston sydän¿