Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25508.06.202010

6450-2020 (00 04 01)

Päästöttömät työmaat green deal -sopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään kaupungin työmaiden työkoneiden päästöosuuden pienentämiseksi ympäristöministeriön ja julkisen sektorin välistä Päästöttömät työmaat green deal -sopimusta. Sopimuksen alkuvaiheessa kaupungit ja muut julkisen sektorin toimijat luovat yhdessä päästöttömän työmaan toimintamallin, hankintakriteerit ja sopimuksen seurantajärjestelmän. Sopimus alkaa 11.6.2020 allekirjoitustilaisuudessa ja päättyy vuoden 2030 loppuun, ja sen tavoitteet tukevat Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen saavuttamista.

Kh § 255

Konsernihallinnon Ilmastotiimi, projektipäällikkö Niina Ruuska ja erityisasiantuntija Miika Meretoja 1.6.2020:

Kaupunginvaltuuston yksimielisesti hyväksymän ilmastosuunnitelman 2029 (11.6.2018 § 142) tavoitteena on tehdä Turusta ilmastopositiivinen alue vuodesta 2029 alkaen. Kasvihuonekaasupäästöille tavoitellaan vähintään 80 prosentin vähennystä vuoden 1990 tasosta vuoteen 2029 mennessä ja jäljellä olevat päästöt kompensoidaan kokonaan. Ilmastopositiivisuus tarkoittaa, että alueen nettopäästöt ovat negatiiviset eli hiilinieluja, uusiutuvan energian tuotantoa ja muuta kompensaatiota lisätään.

Työkoneiden päästöt muodostavat merkittävän osan kaupunkien kasvihuonekaasupäästöistä ja terveydelle vaarallisista hiukkas- ja typenoksidipäästöistä. Turun kasvihuonekaasupäästöistä vuonna 2018 teollisuuden ja työkoneiden päästöosuus oli 8 %. Päästöjä syntyy infrarakentamisen, kunnossapidon, kunnossapidon urakoinnin, uudisrakentamisen ja korjausrakentamisen työmailla sekä purkutyömailla. Työkoneiden päästöjen vähentäminen on tärkeää sekä Turun kaupungin ilmastotavoitteiden että valtion keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman (KAISU) linjausten toteutumiseksi.

Päästöjen vähentämiseen tarvitaan järjestelmällinen suunnitelma välitavoitteineen, jossa vähäpäästöisten työkoneiden osuutta lisätään niin omassa kalustossa kuin kilpailutetuissa urakoissa. Päästöttömät työmaat green deal -sopimus on Suomessa uusi vapaaehtoinen sopimusmalli, jonka hankintayksikkö (kaupunki) ja ympäristöministeriö solmivat, ja jossa osallistujat saavat tukea hankintojen valmisteluun ja toteuttamiseen Valtion osaamiskeskus KEINOn asiantuntijoilta (Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen osaamiskeskus). 6Aika-hanke Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet (HNRY) on ollut mukana valmistelemassa green dealia yhdessä ministeriön, Motivan ja muiden sopimukseen osallistuvien kaupunkien kanssa. Myös Turun HNRY-osahanke on osallistunut valmisteluun.

Green deal vaikuttaa hankintojen kautta

Julkinen sektori voi vaikuttaa tilaamiensa palveluiden ja työkoneiden päästöihin ympäristönäkökohdat huomioivien hankintakriteerien avulla kuten päästöluokkavaatimuksilla, vähäpäästöisen kaluston kilpailuedulla, lisäeduilla (esim. ”ympäristöbonus”) tai tehokkaan käytön vaatimuksella. Yhdessä määriteltävät hankintakriteerit ja selkeät vuoteen 2030 ulottuvat välitavoitteet luovat edellytykset palveluntarjoajien pitkäjänteisille investoinneille.

Päästöttömät työmaat green dealissa otetaan käyttöön uusia toimintamalleja ja työkaluja niin hankintaprosesseissa kuin työmaillakin. Keskeisiä vaikutuskeinoja ovat:

Päästöttömät työmaat green deal alkaa 11.6.2020 (ensivaiheen allekirjoitus) ja päättyy vuonna 2030. Allekirjoittaneet kaupungit ja organisaatiot luovat työmaille hankintakriteerit yhdessä, kehittävät päästöttömään työmaahan ja hankintaan liittyvää koulutusta sekä seurantajärjestelmää. Kaupungin on laadittava sopimuksen toimeenpanosuunnitelma kolmen kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta.

Päästöjen kehitystä seurataan ja tuloksista raportoidaan säännöllisesti. Sopimuksessa raportointi tehdään sitoumus2050.fi-sivustolla ja raportoitavat toimenpiteet ja niiden mittarit on esitetty sopimuksen liitteenä.

Sopimuksen solmimisen tiedotustilaisuus Valtioneuvoston linnassa on 11.6.2020. Allekirjoittajina ovat ympäristöministeri ja kaupunginjohtajat/pormestarit. Turun apulaiskaupunginjohtajalle on alustava varaus tilaisuuteen. Muut sopimukseen ensivaiheessa lähtevät ovat Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit sekä Senaatti-kiinteistöt.

Taloudelliset vaikutukset

Sopimuksessa mukana oleminen on Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitetta tukeva, järjestelmällinen keino työmaakoneiden päästöosuuden vähentämiseksi. Sopimuksen myötä todennettavat päästövähennykset pienentävät osaltaan kompensointikuluja päästöistä, joita ei kyetty leikkaamaan muilla toimenpiteillä.

Väestötiheillä kaupunkialueilla toimivien työmaiden paikallispäästöjen väheneminen parantaa hengitysilmanlaatua ja vähentää kaupungin terveyskustannuksia.

Sopimuksen suorat taloudelliset vaikutukset syntyvät 1) alkuvaiheessa suunnittelusta, jatkossa seurantatietojen keräämisestä sekä 2) kestävistä hankinnoista eli biopolttoaineen ostosta (esim. biodiesel) ja välitavoitteiden kautta lisättävien vähäpäästöisten työkoneiden hankintakustannusten näkymisestä urakkatarjousten hinnassa. Sopimus edellyttää myös työmaan ostosähkön ja lämmitysenergian fossiilittomuutta. Hiilineutraalisti tuotettu sähkö ja lämpö sisältyvät ilmastosuunnitelman toimenpiteisiin.

Sopimuksen osapuolille ei voi aiheutua missään tilanteissa sopimusta tai sitoumusta koskien seuraamuksia, kuten vahingonkorvausvelvollisuutta tai muita oikeudellisia sanktioita.

1) Suunnittelu ja seuranta

EAKR-rahoitteisessa Hiilineutraalit ja resurssiviisaat yritysalueet -6Aika-hankkeessa (5/2019 - 2/2021) on varattu työresurssia päästöttömän työmaan konseptin kehittämiseen, sopimuksen toimeenpanosuunnitelman tekemiseen yhteistyössä toimialojen kanssa, seurantajärjestelmän luomiseen ja hankintakriteerien suunnitteluun. Turku on saanut asiantuntijatukea suunnitteluun myös KEINO-asiantuntijalta.

Vuosina 2020-2021 sopimusorganisaatioiden yhteisten hankintakriteerien ja seurantajärjestelmän suunnitteluun on resursoitava työaikaa esim. toimialojen urakkahankintojen asiantuntijoilta. Green dealin yhteistyö on kustannustehokas tapa saada käyttöön yhteiset hankintakriteerit, joita hiilineutraalisuustavoite joka tapauksessa vaatisi. Samoin hankintakokemukset päästötön työmaa -piloteista tulevat yhteiseen käyttöön. KEINOn tuki hankintojen valmisteluun ja toteuttamiseen jatkuu sopimuksessa mukana oleville.

2) Kestävät hankinnat

Hankintakriteerien suunnittelulla ja ohjaamisella niihin palvelu- tai kalustohankintoihin, joista syntyy merkittävin vaikutus, voidaan hallita kestävien hankintojen kustannuksia. Green deal -sopimuksen osapuolet laativat yhdessä tarkemmat hankintakriteerit kesäkuuhun 2021 mennessä, mutta välitavoitevuodet kalustovaatimuksien käyttöönotolle uusilla työmailla on määritelty sopimuksessa. Tavoitteiden kunnianhimo painottuu sopimuksen loppupuolelle, jolloin vaihtoehtoisilla käyttövoimilla ja fossiilivapailla polttoaineilla käyvien koneiden saatavuus on nykyhetkeä parempi.

Välitavoitteet vuosina 2021, 2022, 2025 ja 2030:

Kesäkuun 2021 loppuun mennessä uusilla työmailla edellytetään Stage IIB ja Euro V tason kalustoa. Turussa on jo nyt hankinnoissa vaatimuksena Euro VI-tasoinen kalusto. Työmaarajojen ulkopuolisia kuljetuksia ei sopimus tässä vaiheessa koske.

Vuodesta 2022 uusilla työmailla kaluston on oltava Stage IV ja Euro VI -tasoa. Työmaarajojen ulkoisia kuljetuksia ei sopimus tässä vaiheessa koske. Työkoneiden polttoainekustannukset oletettavasti kasvavat, kun fossiilisista polttoaineista siirrytään biopolttoaineisiin kaupungin omilla työmailla. Kaupungin oma kalusto on melko vähälukuinen ja nykytilannetta päästöluokkien sekä jäljellä olevan käyttöiän/uusimistarpeiden osalta selvitetään parhaillaan. Kustannusten kasvu riippuu polttoaineiden hintakehityksestä ja mahdollisista kalustohankinnoista/vuokraamisesta.

Vuonna 2025 alkaen fossiilittomuus koskee kaikkia työmaita. Urakoiden kalustosta 20 % tulee toimia sähköllä, vedyllä tai biokaasulla. Työmaarajojen ulkoisia kuljetuksia ei sopimus tässä vaiheessa koske. Kilpailutettujen urakoiden hintataso 2025 jälkeen oletettavasti nousee biopolttoainekustannusten ja koneinvestointien siirtyessä hintoihin. Myös sähkökäyttöisten koneiden latausinfrasta voi syntyä kustannuksia, joihin voidaan vaikuttaa suunnittelulla ja urakkakohteiden valinnalla. Vähentyvästä polttoaineiden käytöstä ja energiatehokkaista toimintatavoista syntyy säästöjä, jotka pienentävät kustannusvaikutuksia.

Vuodesta 2030 eteenpäin fossiilivapaus sisältää työmaakoneiden lisäksi kaikki kuljetukset työmaille ja työmailta (Euro VI tai puhtaampia). Vähintään 50 % urakoiden kalustosta tulee olla sähkö-, vety- tai biokaasukäyttöisiä.

Kustannukset muodostuvat kuten 2025 välitavoitevuonna.

Toiminnalliset vaikutukset

Kaupunki määrittää sopimuksen vastuu- ja yhteyshenkilöt ja ohjausryhmäjäsenen sopimuskaupunkien väliseen sekä ministeriön ja KEINOn yhteydenpitoon.

Allekirjoittaneet sitoutuvat sopimuksen tavoitteiden edistämiseen, toimenpiteiden toteuttamiseen, seurantaan ja valvontaan kaikkien sopimuksen määritelmän mukaisten työmaidensa ja sopimuksessa määriteltyjen työkoneiden osalta.

Kaupungin tulee tehdä toimeenpanosuunnitelma päästötön työmaa -konseptin ja kriteerien käyttöönottamiseksi soveltuvin osin. Toimeenpanosuunnitelma toimitetaan kolmen kuukauden kuluessa allekirjoittamisesta. Sopimuksen liitteessä on esitetty pakolliset ja vapaaehtoiset toimenpiteet sekä niiden mittarit. Toimenpiteistä ja mittareista tehdään erillinen sitoumus toimenpiteistä sitoumus2050.fi-sivustolla ja sopimuksen raportointi tapahtuu pääsääntöisesti sivuston kautta.

Kaupungin tulee

Sopimuksen johtoryhmän yhteisellä päätöksellä voidaan tavoitteita päivittää ja uusia tavoitteita lisätä.

Liite 1Päästöttömät työmaat – Kestävien hankintojen green deal -sopimus

Liite 2Sopimuksen toimenpiteet ja mittarit

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedEspoon kaupunki
tiedHelsingin kaupunki
tiedSenaatti-kiinteistöt
tiedVantaan kaupunki
tiedYmpäristöministeriö
tpvKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 255
Liite 1:Päästöttömät työmaat -Kestävien hankintojen green deal -sopimus
Liite 2:Sopimuksen toimenpiteet ja mittarit