Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17327.04.20208

4300-2020 (02 05 05)

Arkea Oy:n osakkeiden ostaminen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä

Tiivistelmä: -

Kh § 173

Kaupunginlakimies Pauliina Ahlas ja konserniasioista vastaava controller Sanna Lounaja 9.4.2020:

Arkea Oy (jäljempänä Arkea) on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty yhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 789 289 osaketta eli n. 98,5 % yhtiön koko osakekannasta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri omistaa 8.010 osaketta (1 %). Yhtiön muut osakkaat ovat Salon kaupunki (1.000 osaketta), Paimion kaupunki (1.000 osaketta), Paraisten kaupunki (1.000 osaketta), Uudenkaupungin kaupunki (500 osaketta), Paimion-Sauvon kansanterveyskuntayhtymä (100 osaketta), Auran kunta (100 osaketta) ja Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä (1 osake). Arkean koko osakemäärä on yhteensä 801 000 osaketta.

Arkea Oy jakaantui 1.1.2019 tapahtuneella osittaisjakautumisella Arkea Oy:ksi ja Kaarea Oy:ksi. Kaarea Oy tuottaa omistajilleen palveluja hankintalain mukaisena sidosyksikköyhtiönä. Arkea Oy on Turun kaupungin omistajapolitiikassa määritelty markkinaehtoisesti toimivaksi yhtiöksi.

Osittaisjakautumisen jälkeen VSSHP ei ole ostanut Arkea Oy:ltä palveluja eikä Arkea Oy:n osakkeiden omistus ole enää VSSHP:lle tarpeen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on esittänyt, että Turun kaupunki ostaisi sairaanhoitopiiriltä sen omistamat Arkean osakkeet. Osakkeiden kauppahinta määriteltäisiin yhtiön 31.12.2019 tilanteen mukaisen substanssiarvon perusteella. Turun kaupungin toimittaman laskelman mukaan yhden osakkeen arvo on 3,75 euroa/osake. Näin ollen 8010 osakkeen kauppahinta olisi yhteensä 30 037,50 euroa.

Osakekauppa ei aiheuta muutoksia Arkean voimassa olevaan yhtiöjärjestykseen. Osakekaupan yhteydessä tulee kuitenkin päivittää yhtiön osakassopimus siten, että yhtiön omistuspohjaa koskevat tiedot päivitetään ja osakassopimuksesta poistetaan maininta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin oikeudesta nimetä yksi jäsen yhtiön hallitukseen.

Liite 1Osakkeiden kauppakirja

Liite 2Osakassopimus                 

Oheismateriaali §Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen päätös

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Lisäksi kaupunginhallitus päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään hyväksyttäviin sopimuksiin vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Elo ja Aaltonen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Aaltosen tilalla asian käsittelyyn osallistui Azizi ja Elon tilalla asian käsittelyyn osallistui Toivari.

Jakelu

aoArkea Oy
aoVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 173
Liite 1:Osakkeiden kauppakirja
Liite 2:Osakassopimus