Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta49110.12.20199
Kaupunginhallitus50619.12.201919

4871-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Illoistenjärvi pohjoinen asemakaava-alueen katu-, liikenteenohjaus- ja puistosuunnitelmat (Toijainen)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi asemakaava-alueen yleisten alueiden infran kustannusarvio 2,1 milj. euroa.

Kylk § 491

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, liikennesuunnitteluinsinööri Harry Jaakkola, kaupunkirakentaminen, suunnitteluinsinööri Jani Tulkki ja suunnitteluhortonomi Hillevi Ahlroth 22.11.2019:

 

Illoistenjärvi pohjoinen asemakaava-alue sijaitsee Toijaisten (153) kaupunginosassa Hirvensalossa. Katusuunnitelmien ja puistosuunnitelmien tavoitteena on toteuttaa kulkuyhteydet 13.1.2018 voimaan tulleen Illoistenjärvi pohjoinen asemakaava-alueen mukaisesti asuntorakentamista ja virkistysalueita varten. Kulkuyhteyksien lisäksi virkistysalueet sisältävät asukkaille tarkoitetun leikkipaikan ja hulevesien hallintaan tarkoitetut kosteikko- ja avo-ojarakenteet.

 

Illoistenjärvi pohjoisen alueen arvioidut tonttien myyntitulot ovat n. 2,9 milj. euroa ja maankäyttösopimuskorvaukset n. 0,3 milj. euroa. Alueelle syntyy myytäviä omakotitontteja kaupungille n. 30 kpl:tta sekä kolme rivitalotonttia. Kaavahankkeen kokonaisuus on kaavataloudellisesti positiivinen.

 

Liikenteenohjaussuunnitelman avulla pyritään toteuttamaan alueen liikenteen toimivuus ja turvallisuus. Alueella ei tule olemaan läpiajoliikennettä, nopeusrajoitus on 30 km/h ja kadunvarsipysäköinti on sallittu.

 

Suunniteltavat kadut sekä jalankulku- ja pyörätiet toteutetaan asfaltoituina. Kadut on suunniteltu reunatuellisina lukuun ottamatta Valkamantien pohjoisreunaa.

 

Alueen kokoojakadulle, Valkamantielle sekä osalle Pyölintietä on suunniteltu erillinen jalankulku- ja pyöräilyväylä. Varsinaisilla tonttikaduilla ei erotella jalankulkua ja pyöräilyä ajoneuvoliikenteestä. Kaikki kadut valaistaan.

 

Valkamantien ajorata on 6,0 metriä leveä, jonka eteläpuolelle toteutetaan reunakivellä ajoradasta korotettu 4,0 metriä leveä jalankulku- ja pyörätie. Pyölintien ajoradan leveys on 6,0 m. Pyölintien alkuosan itäreunalle toteutetaan reunakivellä ajoradasta korotettu 3,7 metriä leveä jalankulku- ja pyörätie välillä Valkamantie - Ulkoniitunkatu. Ulkoniitunkadun ajoradan leveys on 6,0 m välillä Pyölintie – tontti 64-4 ja 5,0 m välillä tontti 64-4 – Ruovikkopolku. Hankaniemenkadun ajoradan leveys on 6,0 m. Ruovikkokuja, Serkunkuja ja Kumminkuja ovat reunatuellisia 5,0 metriä leveitä katuja. Ruovikkopolun leveys on 4,0 metriä.

 

Puistosuunnittelun kohteena ovat asemakaava-alueen virkistysalueet Häppilännotko, Järviniittu, Kumminkumpu ja Pyölinmetsä. Puistosuunnitelmassa on esitetty leikkipaikka, hulevesien hallintaan tarkoitetut kosteikko- ja avo-ojarakenteet, nykyisen kasvillisuuden käsittely ja istutettava kasvillisuus pääpiirteittäin sekä asumista ja virkistysalueita palvelevat kulkuyhteydet. Myös katuviheralueiden niityt, nurmetukset ja istutukset on esitetty puistosuunnitelmassa.

 

Häppilännotkoon ja Järviniittuun on esitetty Illoistenjärveen yhdistyvät hulevesikosteikot. Häppilännotkon hulevesikosteikko liitetään myös yhteen asemakaava-alueen eteläpuolella sijaitsevaan Metsolan kosteikkoon.

 

Järviniittuun on suunniteltu mahdollisimman esteetön ja kaikenikäisiä houkutteleva leikkipaikka. Leikkipaikka ja huoltoteinäkin toimivat puistopolut on valaistu puistovalaisimin. Katujen rakentumisesta saatavia massoja käytetään puistoalueen tasauksessa ja maastomuotoiluissa.

 

Kumminkumpu on Kumminkujan varressa sijaitseva metsikkö. Tasaisimpaan kohtaan, pohjoisreunaan on suunniteltu kevein toimenpitein vahvistettava metsäpolku. Muutoin alueen vesakkoa voidaan tarpeen vaatiessa harventaa.

 

Pyölinmetsässä on olemassa olevia kapeita polkuja, joita vahvistetaan kevein toimenpitein. Muutoin alueella säilytetään oleva puusto ja pohjakasvillisuus.

 

Suunnittelualueen hulevedet ohjautuvat Illoistenjärveen. Suunnittelualueen pohjoispuolella sijaitsee Peippolan asemakaava-alue, jonka valuma-alueelta hulevedet purkautuvat Peippolanojaan. Se ulottuu Kukolantien eteläpuolelta Illoistenjärveen saakka.

 

Puistojen maasto muotoillaan siten, että pintavaluntana kulkeutuva vesi ohjautuu avo-ojiin ja hulevesikosteikkoihin.

 

Metsään rajautuviin katuluiskiin ja muihin jyrkkiin luiskiin (≥ 1:2) kylvetään kuivalle niitylle soveltuvaa siemenseosta. Katujen päätteisiin on sijoitettu maisemapuut. Muutoin katujen reuna-alueet nurmetetaan.

 

Alueen kasvillisuudessa ja materiaalivalinnoissa on pyritty helppohoitoisuuteen. Tarkoituksena on säilyttää maisematilojen avoimuus ja siksi istutetaan vain muutamia tarkoin valikoituja maisemapuita. Puulajeissa suositaan alueella luontaisesti viihtyviä jalopuita. Hulevesikosteikkojen kasvillisuus on luonnonmukaista ja monimuotoista.

 

Puistopolkujen sekä leikkipaikan pintamateriaali on pääosin kivituhka, poluilla osin kuorikate. Leikkivälineiden alla käytetään turvasoraa.

 

Viheralueiden tärkeimpinä hoidon tavoitteina on mahdollistaa asukkaiden viihtyisyys ja turvallisuus asumisympäristössään. Järviniitun ja Häppilännotkon hulevesikosteikot ja Peippolanoja ovat erityisalueita. Niiden hoidon tavoitteena on veden virtauksen ohjaaminen, turvaaminen, puhdistaminen ja hidastaminen. Kosteikot tulee ajoittain ruopata, jotta ne säilyvät toimintakelpoisina. Järviniitun alaosassa sekä sen ja Pyölinmetsän vaihteessa on hoitoluokaltaan S osoitettuja alueita. Näiden suojelualueiden hoidon tavoitteena on ylläpitää ja säilyttää alueiden ominaispiirteet.

 

Karttaotteet suunnitellusta alueesta. Vasemmalla puolella kadut ja oikealla puolella asemakaava-alue.

 

 

Vuorovaikutus

 

Suunnitelmat ovat olleet nähtävillä 28.10.-11.11.2019. Nähtävänä olon aikana puistosuunnitelmaan jätettiin yksi muistutus. Liikenteenohjaussuunnitelmaan on tehty nähtävillä olon jälkeen vähäisiä tarkistuksia koskien katunimikylttien sijoittelua. Katusuunnitelmiin on tehty vähäisiä muutoksia Serkunkujalle ja Pyölintielle. Serkunkujalla on poistettu tukimuuri ja kaide Valkamantien suunnasta katsottuna vasemmalta puolelta. Pyölintiellä on kadun linjausta muutettu loppuosalla.

 

Muistutus puistosuunnitelmaan:

Muistutuksessa todetaan, ettei puistosuunnitelmassa kiinteistöllä 511:1:110, sen rannan puoleisella osalla sijaitsevaa ojaa ole siirretty asemakaavan mukaiselle, viereiselle puistoalueelle. Tämä johtaa siihen, ettei kiinteistön rannalle ole minkäänlaista käyttöä.

 

Vastaus muistutukseen:

Muistutuksessa mainittu nykyinen oja liittyy laajan valuma-alueen hulevesien hallintajärjestelmään. Kiinteistön 511:1:110 rannan puoleisella osalla sijaitsevan nykyisen ojan siirto ei ole mahdollista ennen Metsolan asemakaavan saatua lainvoiman.

 

Puistosuunnitelmaan tehdyt muutokset nähtävillä olon jälkeen:

Suunnitelmassa on esitetty ojan uusi linjaus ja lisätty teksti tähän liittyen.

 

Kustannusarvio

 

Rakennussuunnitelmatasoisten suunnitelmaluonnosten perusteella katujen ja puistojen rakentamiskustannus on 2,1 milj. euroa. Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

 

Illoistenjärvi pohjoinen asemakaava-alueen kustannukset ovat halvemmat verrattuna alueen viereen rakenteilla olevaan Marjamäen ja Pyölinmäen alueeseen. Rakennettavaa katumetriä kohden vertailukustannukset ovat: Illoistenjärvi pohjoinen 1.337 €/katumetri (1585 katumetriä) ja Marjamäki/Pyölinmäki 1.705 €/katumetri (1715 katumetriä). Kustannusero johtuu suurelta osin pohjanvahvistuksista. Illoistenjärvi pohjoinen ei edellytä mm. pilaristabilointia, kun taas Marjamäki/Pyölinmäki alueella on jouduttu pilaristabiloimaan pehmeää pohjamaata. Kaduittain ja puistoittain jaoteltu hankeosalaskelma on liitteenä.

 

Edellä esitetty kustannusarvio ei sisällä Turun Vesihuolto Oy:n kustannuksia (0,81 milj. euroa).

 

Keväällä 2019, ennen rakennussuunnitelmatasoisten suunnitelmien valmistumista, hankkeen kokonaiskustannuksiksi arvioitiin 1,9 milj. euroa. Infran investointiohjelmaan vuodelle 2020 hyväksyttiin 1,65 milj. euron määrärahavaraus (kaupunginvaltuusto 17.6.2019 § 108) ja vuodelle 2021 hankkeelle varattiin investointiohjelmaan alustavasti 250.000 euroa. Kustannusarvion, joka sisältää infran tarveselvitys ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %, tarkennettua hankkeen kokonaiskustannusarvioksi muodostui 2,1 milj. euroa. Tämä edellyttää, että infran investointiohjelmaan on vuodelle 2021 varattava 450.000 euroa aiemmin varatun 250.000 euron sijaan.

 

Koska kaupungin infrahankkeille on jatkossa oltava hyväksytty kustannusarvio ja 23.9.2019 § 139 kaupunginvaltuuston hyväksymässä infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeessa ei ole siirtymäsäännöstä aiemmin hyväksyttyjen kaavojen ja niiden infrakustannusten osalta, kustannusarvion hyväksyminen tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Edellä mainitun ohjeen hyväksymisen yhteydessä muutettiin hallintosääntöä siten, että kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan hyväksymisen yhteydessä maankäytön hankkeen infrakustannusarvion. Tämä on käytännössä mahdollista uusien kaavojen osalta sekä soveltuvin osin sellaisten kaavojen osalta, joissa ei vielä ole hyväksytty asemakaavaehdotusta lautakuntatasolla.

 

Lautakunnan toimivallassa on päättää muiden kuin vaikutuksiltaan merkittävien asemakaavojen hyväksymisestä sekä niiden infrakustannusarvioista.

 

Illoistenjärvi pohjoinen -niminen asemakaava on kuitenkin hyväksytty kaupunginvaltuustossa jo 13.11.2017 § 222.

 

Hallintosäännön 33 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää kustannusarvioltaan 1-3 miljoonan euron infrahankkeiden hankesuunnitelmista. Illoistenjärvi pohjoinen -nimisen kaavan yleisten alueiden suunnitelmat ovat tarkkuudeltaan rakennussuunnitelmatasoisia ja rinnastettavissa hankesuunnittelussa tehtäviin suunnitelmiin. Näin ollen kaupunginhallitukselle esitetään Illoistenjärvi pohjoinen -nimisen kaava-alueen infrakustannusarvion hyväksymistä.

 

Liite 1                                  Liikenteen ohjaussuunnitelma L 9142 002 pvm. 13.11.2019

Liite 2                                  Valkamantien katusuunnitelma K 8953 017 pvm. 18.10.2019 väli Perhekatu – Toijainen 68/1

Liite 3                                  Pyölintien katusuunnitelma K 9142 001 pvm. 13.11.2019

Liite 4                                  Hankaniemenkadun katusuunnitelma K 9141 001 pvm. 18.10.2019

Liite 5                                  Ulkoniitunkadun katusuunnitelma K 9140 001 pvm. 18.10.2019

Liite 6                                  Ruovikkokujan ja Ruovikkopolun katusuunnitelma K 9139 001 pvm. 18.10.2019

Liite 7                                  Serkunkujan katusuunnitelma K 9136 001 pvm. 13.11.2019

Liite 8                                  Kumminkujan katusuunnitelma K9137 001 pvm. 18.10.2019

Liite 9                                  Puistosuunnitelma W 3881 011 pvm. 22.11.2019

 

Oheismateriaali 1               Katusuunnitelmien koostepiirustus X 9142 003

Oheismateriaali 2               Katusuunnitelmaselostus pvm 18.10.2019

Oheismateriaali 3               Puistosuunnitelmaselostus pvm 18.10.2019

Oheismateriaali 4               Hoitoluokituskartta W 3881 012 pvm 22.11.2019

Oheismateriaali 5               Hulevesisuunnitelma W 3881 013 pvm 22.11.2019

Oheismateriaali 6               Hulevesisuunnitelmaselostus pvm 17.10.2019

Oheismateriaali 7               Muistutus

Oheismateriaali 8               Hankeosalaskelma

 

Toimialajohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Illoisten alueen liikenteenohjaussuunnitelman, liitteinä 2-8 olevat katusuunnitelmat ja liitteenä 9 olevan puistosuunnitelman.

 

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Illoistenjärvi pohjoinen asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvion 2,1 milj. euroa ja lähettää kustannusarvion edelleen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

PäätösKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Illoisten alueen liikenteenohjaussuunnitelman, liitteinä 2-8 olevat katusuunnitelmat ja liitteenä 9 olevan puistosuunnitelman.

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Illoistenjärvi pohjoinen asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvion 2,1 milj. euroa ja lähettää kustannusarvion edelleen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi.

Kh § 506

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Illoistenjärvi pohjoinen asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvion 2,1 milj. euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kylk § 491
Liite 1:Liikenteen ohjaussuunnitelma L 9142 002 pvm. 13.11.2019
Liite 2:Valkamantien katusuunnitelma K 8953 017 pvm. 18.10.2019 väli Perhekatu - Toijainen 68/1
Liite 3:Pyölintien katusuunnitelma K 9142 001 pvm. 13.11.2019
Liite 4:Hankaniemenkadun katusuunnitelma K 9141 001 pvm. 18.10.2019
Liite 5:Ulkoniitunkadun katusuunnitelma K 9140 001 pvm. 18.10.2019
Liite 6:Ruovikkokujan ja Ruovikkopolun katusuunnitelma K 9139 001 pvm. 18.10.2019
Liite 7:Serkunkujan katusuunnitelma K 9136 001 pvm. 13.11.2019
Liite 8:Kumminkujan katusuunnitelma K9137 001 pvm. 18.10.2019
Liite 9:Puistosuunnitelma W 3881 011 pvm. 22.11.2019