Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus48919.12.20193

3732-2019 (00 01 02)

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 489

Esteettömyyskoordinaattori Jyri Kuparinen:

Perustuslain mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Perustuslaki velvoittaa myös edistämään sukupuolten tasa-arvoa yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä.

Turun kaupunki on velvollinen edistämään toiminnassaan tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä pitämään tätä koskevat lakisääteiset toimintasuunnitelmat ajan tasaisina. Kaupungin velvoitteet määritellään laissa miesten ja naisten välisestä tasa-arvosta (1329/2014) sekä yhdenvertaisuuslaissa (1325/2014). Tasa-arvolaki on tällä hetkellä osittaisen uudistamisen vuoksi säädösvalmistelussa. Tasa-arvosuunnitelma on laadittava yhteistyössä henkilöstön kanssa, joka toinen vuosi sekä samalla on suoritettava palkkakartoitus.

Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisen on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhdyttävä tarvittaviin toimenpiteisiin yhdenvertaisuuden toteutumisen edistämiseksi. Edistämistoimenpiteiden on oltava viranomaisen toimintaympäristö, voimavarat ja muut olosuhteet huomioon ottaen tehokkaita, tarkoituksenmukaisia ja oikeasuhtaisia. Laissa naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti sekä luoda ja vakiinnuttaa sellaiset hallinto- ja toimintatavat, joilla varmistetaan naisten ja miesten tasa-arvon edistäminen asioiden valmistelussa ja päätöksenteossa.

Viranomaisella on velvoite laatia suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Lisäksi Turun kaupunki on sitoutunut eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan.

Edellinen Turun kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma kattoi vuodet 2015-2017. Suunnitelman päivittämiseksi kaupunginjohtaja Minna Arve asetti 27.2.2017 § 40  työryhmän suunnitelmaa valmistelemaan.

Työryhmän jäseniä olivat:

Sinikka Valtonen, henkilöstöjohtaja / konsernihallinto, pj

Jyri Kuparinen, esteettömyyskoordinaattori / konsernihallinto, valmistelija/sihteeri

Vuokko Puljujärvi, henkilöstösuunnittelija / konsernihallinto, valmistelija

Harri Lehtinen, hallintojohtaja / kaupunkiympäristötoimiala

Päivi Syrjänen, suunnittelija / hyvinvointitoimiala

Timo Jalonen, toimialajohtaja / sivistystoimiala

Ritva Jykelä, erityisasiantuntija / vapaa-aikatoimiala

Anri Niskala, osallisuuden erityisasiantuntija / konsernihallinto

Maarit Luukkaa, kehittämispäällikkö / konsernihallinto

Työryhmä on kuullut tarpeen mukaan kaupungin omia ja muita asiantuntijoita. Työryhmä kuuli prosessin aikana myös tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioita edistäviä vaikuttajaryhmiä ja kuntalaisia. Tasa-arvon osalta suunnitelma päivitettiin yhteistyössä myös henkilöstön edustajien kanssa sekä Turun kaupungin yhteistyötoimikunnassa että johtavassa työsuojelutoimikunnassa.

Turun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa on huomioitu kaupunkiorganisaatio viranomaisena, työnantajana ja kouluttajana. Tämä käsittää sekä toiminnallisen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuteen (palvelutuotanto ja päätöksenteko) että henkilöstöhallintoon liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman uudistamisen yhteydessä tarkastettiin henkilöstöä koskeva tasa-arvosuunnitelma ja samalla päivitettiin selvitys työpaikan tasa-arvotilanteesta. Selvitys sisälsi erittelyn naisten ja miten sijoittumisesta eri tehtäviin sekä koko henkilöstöä koskevan palkkakartoituksen naisten ja miesten tehtävien luokituksesta, palkoista ja palkkaeroista (lakivelvoite: Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 30.12.2014/1329 § 6 a).

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman koordinaatiovastuu on konsernihallinnolla ja esteettömyyskoordinaattori Jyri Kuparinen on toiminut tekstin laatijana sekä konsernihallinnon vastuullisena. Suunnitelman omistajuus kuuluu hyvinvoinnin ohjausryhmälle (toiminnallinen tasa-arvo ja yhdenvertaisuus) ja strategiselle HR:lle (henkilöstönäkökulma). Turun kaupungin yhteistyötoimikunnan ja johtavan työsuojelutoimikunnan ohella Kaupungin hyvinvoinnin ohjausryhmä on käsitellyt ja tarkastanut uuden luonnoksen Turun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaksi ennen sen saattamista päätöksentekoon.

Turun kaupungin tasa-arvo– ja yhdenvertaisuussuunnitelma on päivitetty kevään ja kesän 2019 aikana. Uusi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma tulee kattamaan vuodet 2019-2021.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta on 26.11.2019 pidetyssä kokouksessaan osaltaan hyväksynyt tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman vuosiksi 2019-2021.

Liite 1Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2019-2021                                           

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman 2019-2021.

PäätösAsia pantiin pöydälle Vornasen Sundqvistin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja esteettömyyskoordinaattori Jyri Kuparinen.


Liitteet:

Kh § 489
Liite 1:Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2019-2021