Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41504.11.201912

11271-2019 (02 05 01, 00 04 02)

Kone- ja materiaalitekniikan lahjoitusprofessuurit 2020-2024 Turun kaupungin 100-vuotislahjana Turun yliopistolle

Tiivistelmä: -

Kh § 415

Kaupunginjohtajan avustaja Pasi Ahola 21.10.2019:

Vuonna 2020 tulee kuluneeksi 100 vuotta Turun yliopiston perustamisesta. Turun kaupungin ja yliopiston johdon välillä on keskusteltu mahdollisista tavoista, joilla kaupunki voisi muistaa 100 vuotta täyttävää Turun yliopistoa.

Turun yliopisto on esittänyt, että Turun kaupunki lahjoittaisi Turun yliopistolle kaksi professuuria, toisen konetekniikkaan ja toisen materiaalitekniikkaan. Kahden tehtävän vuosikustannukset olisivat 240.000 ja viidessä vuodessa 1.200.000 euroa.

Turun yliopiston kirje 17.9.2019 on liitteenä 1.

Turun kaupungilla on tällä hetkellä yksi Turun yliopistolle myönnetty lahjoitusprofessuuri vuosille 2018-2022 tietotekniikan alalle, kohdentuen autonomisiin järjestelmiin ja robotiikkaan (Kh 4.12.2017/§524).

Kuten Turun yliopisto kirjeessään toteaa, nyt esitettävät kaksi lahjoitusprofessuuria liittyvät Turun yliopistolle kesällä 2019 myönnettyihin laajennettuihin DI -koulutusoikeuksiin. Koulutusoikeuksien laajennus on käänteentekevä positiivinen muutos, joka vaikuttaa Turun alueen ja koko Lounais-Suomen kilpailukyvyn ja elinvoiman pitkäaikaiseen kehitykseen. DI -koulutuksen vahvistamisen tavoitetta on edistetty alueella yksituumaisesti kaikkien keskeisten toimijoiden yhteisvoimin. Kun tavoite nyt realisoituu, uuden koulutuksen käynnistämisvaiheeseen esitetään myös lahjoitusprofessuureja.

Turun yliopiston uutta DI -koulutusta suunniteltaessa nojaudutaan hyvin vahvasti alueen koko korkeakoulutus- ja koulutusyhteisön taustatukeen ja yhteistoimintaan. Myös muut sidosryhmät, etenkin elinkeinoelämä, ovat aktiivisesti mukana valmistelussa.

Keväällä 2018 korkeakoulujen, Turun kaupungin ja Turku Science Parkin yhteistyösopimuksella perustettu Teknologiakampus Turku tulee jatkossakin olemaan keskeinen foorumi voimavarojen kokoamisessa ja toimimaan areenana, jossa eri korkeakoulujen tekniikan alan operatiivinen toiminta ja strateginen suunnittelu voidaan yhteensovittaa. Turun kaupungin tehtävä Teknologiakampus -kokonaisuudessa on vahvistaa tekniikan ja luonnontieteiden alan kiinnostavuutta ja vetovoimaa koulutuspolun alusta alkaen 2. asteelle saakka. Tätä tavoitetta edistää Turun kaupungin vetovastuulla koko Lounais-Suomen laajuisesti toteutettava STEAM -toimintamalli.

Turun kaupungin näkökulmasta Turun yliopiston uusien DI -koulutusten rakentaminen on suuri haaste, mutta se avaa myös merkittävän uudistumismahdollisuuden sekä yliopistolle itselleen että koko alueelle. Turulle ja Lounais-Suomelle voidaan nyt rakentaa tekniikan alan koulutukselle ja tutkimukselle aivan uusi kokonaisuus, ekosysteemi, joka on jo syntyessään suuntautunut vahvasti tulevaisuuteen.

Yksi tärkeimmistä haasteista on uuden DI -koulutuksen sisällön ja tutkimustoiminnan suunnittelu siten, että se huomioi teknologian kehityksen tärkeimmät tämänhetkiset ja nousevat kehitystrendit. Toinen keskeinen haaste on luoda rakenne ja organisaatio, jossa yhteistyö ja vuorovaikutus elinkeinoelämään, korkeakouluihin ja muihin sidosryhmiin -Turussa, Suomessa ja ulkomailla- on alusta asti sisäänrakennettuna ja elimellinen osa koulutusta ja tutkimusta. Tavoitteena tulee olla ja onkin, että Turun teknologiakoulutuksen ja tutkimuksen uudesta kokonaisuudesta tulee vahva ja kilpailukykyinen heti ensi askeleistaan lähtien.

Turun kaupungin näkökulmasta on ensiarvoista, että alueen panostuksia ja voimavaroja nyt suunnataan mahdollisimman laajasti ja voimakkaasti tukemaan Turun yliopiston uuden DI -koulutuksen käynnistämistä. Turun yliopiston kaupungille esittämä kahden lahjoitusprofessuurin panostus on perusteltu. Sen lisäksi tarvitaan merkittävää rahoitusta alueen muilta kunnilta, elinkeinoelämältä ja muilta toimijoilta.

Turun yliopiston ehdotus kahden professuurin lahjoittamisesta on huomioitu kaupungin talousarvioehdotuksessa vuodelle 2020 ja se on sisällytetty korkeakouluyhteistyön määrärahakehykseen.

Liittyen lahjoitusprofessuureja koskevaan aloitteeseen Turun kaupunginvaltuustossa (Kv §37/25.2.2019, Dnro 2634-2019) Turun yliopisto ja Teknologiakampus Turku totesivat lausunnossaan maaliskuussa 2019, että Turun kaupungille tullaan tekemään erikseen esitys Koneteknologiakeskus Turku Oy:n tieteellisen johtajan tehtävää koskevasta koneteknologian alan professuurista. Turun kaupunki toivoo, että Turun yliopisto nyt mahdollisuuksien mukaan huomioisi tämän kytkennän Koneteknologiakeskus Turku Oy:n toiminnan kehittämiseen professuurien täyttöprosessissa ja tehtävänmäärittelyssä.  

Esitän, että Turun yliopistolle myönnetään yliopiston 100 -vuotisjuhlavuoden lahjoituksena vuodelle 2020 240.000 euron määräraha kustannuspaikalta 11006 (tilaus 400069 Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö) kahden professuurin palkkauskuluihin ja että kaupungin talousarvioon tehdään tämän mukainen varaus vuosille 2021-2024.

Liite 1Turun Yliopiston kirjelmä 17.9.2019

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun yliopisto
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 415
Liite 1:Turun yliopiston kirje 17.9.2019