Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39521.10.201911

4258-2016 (641, 021, 029, 010)

Kaupungin suostumus vuokraoikeuden osittaiseen siirtoon sekä hallinnanjakosopimuksen tekemiseen kiinteistöihin 6G ja 6K kohdistuvaan Turun kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n väliseen vuokraoikeuteen (Kv)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuustolle esitetään suostumuksen antamista vuokraoikeuden osittaissiirrolle sekä hallinnanjakosopimuksen kirjaamiselle.

Kh § 395

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, kiinteistökehitysjohtaja Jouko Turto, johtaja Tuomas Heikkinen 10.10.2019

Turun kaupungin VI kaupunginosan ”Kauppatori” 11/2011 asemakaavassa Turun Kauppatorin alle merkinnällä ma-LPY-2 osoitetut maanalaiset tilat sekä merkinnällä ma-1 Kauppatoria ympäröivien katujen alle osoitetut maanalaiset tilat on vuokrattu Turun Toriparkki Oy:lle 16.5.2017 allekirjoitetulla vuokrasopimuksella.  Vuokra-alue sijoittuu kiinteistöjen 6G ja 6K alueille. Sopimuskausi on alkanut 16.5.2017 ja se jatkuu 50 vuotta pysäköintilaitoksen käyttöönottoon hyväksymisestä.

Turun Toriparkki Oy ja Kiinteistö Oy Turun Metro ovat pyytäneet kaupungin suostumusta edellä mainitun vuokraoikeuden osittaiseen (50 %) siirtoon Kiinteistö Oy Turun Metrolle sekä suostumusta liitteenä 1 olevan hallinnanjakosopimuksen kirjaamiseen.

Maanvuokrasopimuksen kohdan 3.6 mukaisesti vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen toiselle. Vuokra-alueella olevien rakennusten omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään. Edellä mainittu ehto sisältää myös kiellon kirjata maakaaren 14 luvun 3 §:n mukainen hallinnanjakosopimus. Tästä vuokrasopimusehdosta on kuitenkin vakiintuneen käytännön mukaisesti mahdollista kaupungin suostumuksella poiketa.

Kaupunkiympäristötoimialan hallinnonjärjestämispäätöksen mukaan suostumuksen antamisesta hallinnanjakosopimusten kirjaamiseen päättää kaupunkiympäristötoimialan maankäyttöjohtaja. Koska käsiteltävänä oleva asia kuitenkin kytkeytyy suoraan kaupunginvaltuuston päätösvallassa olevaan maanalaisten tilojen vuokrasopimuksen solmimiseen, nämä ratkaisut muodostavat erottamattoman kokonaisuuden eikä niitä ole tarkoituksenmukaista erottaa päätöstasolla samasta asiayhteydestä. Suostumus vuokraoikeuden osittaiseen siirtoon ja hallinnanjakosopimuksen kirjaamiseen esitetäänkin kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Maanvuokrasopimuksen mukaisesti vuokralaisen on annettava yhteensä 170.000 euron panttikirjakiinnitys vuokranmaksun ja muiden vuokrasopimuksen ehtojen täyttämisen vakuudeksi. Hallinnanjakosopimuksen kirjaaminen tältäkin osin edellyttää Turun kaupungin suostumusta. Suostumus voidaan antaa, mikäli Turun kaupungille vahvistetaan hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin parhaalle etusijalle kiinnitykset siten, että molempien yhtiöiden puoliosuuksiin annetaan 85.000 euron panttikirjakiinnitykset.

Kaupunki on antanut suostumuksensa vastaavissa tapauksissa edellytyksellä, että Turun kaupungille vahvistetaan kaikkiin hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin kiinnitykset parhaalle etusijalle, ja että osapuolet vastaavat vuokranantajalle eli Turun kaupungille yhteisvastuullisesti kaikista maanvuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista mukaan lukien vuokranmaksusta. Tämä yhteisvastuu on todettu liitteenä 1 olevan hallinnanjakosopimuksen kohdassa 10.

Hakijoiden perustelut vuokraoikeuden osittaissiirrolle ja hallinnanjakosopimuksen tekemiselle on esitetty oheismateriaalissa 1.

Liite 1Hallinnanjakosopimus

Oheismateriaali 1Pyyntö vuokraoikeuden osittaiseen siirtämiseen sekä suostumus hallinnanjakosopimuksen kirjaamiseen 1.10.2019

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että Turun kaupunki pantinhaltijana sekä kiinteistöjä 6G ja 6K koskevan Turun Toriparkki Oy:n kanssa 16.5.2017 allekirjoitetun vuokrasopimuksen vuokranantajana antaa suostumuksensa siihen, että Turun Toriparkki Oy luovuttaa edellä mainitusta vuokraoikeudesta 50 prosentin suuruisen määräosan Kiinteistö Oy Turun Metrolle, ja

että liitteenä 1 oleva edellä mainittua vuokraoikeutta koskeva hallinnanjakosopimus voidaan kirjata parhaalle etusijalle edellyttäen, että Turun kaupungille vahvistetaan hallinnanjakosopimuksella määriteltyihin osuuksiin parhaalle etusijalle kiinnitykset seuraavasti: Turun Toriparkki Oy- nimisen yhtiön prosentin osuuteen kiinnitys 85.000 euroa ja Kiinteistö Oy Turun Metron- nimisen yhtiön prosentin osuuteen kiinnitys 85.000 euroa.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää, että vuokramiehet luovuttavat ja panttaavat edellä mainitut panttikirjat kaupungille vakuudeksi vuotuisen vuokran ja kadun tai tien kunnossa- ja puhtaanapitovelvoitteiden suorittamisesta sekä ympäristönsuojelulain mukaisten velvoitteiden ja muiden sopimusehtojen täyttämisestä viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen ja,

että Turun Toriparkki Oy ja Kiinteistö Oy Turun Metro vastaavat yhteisvastuullisesti Turun kaupungille 16.5.2017 allekirjoitetussa maanvuokrasopimuksessa vuokramiehelle asetetuista maksuista, takuista, muista velvoitteista ja sitoumuksista mukaan lukien vuokran maksu.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Vornasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.


Liitteet:

Kh § 395
Liite 1:Hallinnanjakosopimus