Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30519.08.20193

4538-2019 (01 01 00)

Seitsemän palveluohjaajan viran perustaminen hyvinvointitoimialalle ja seitsemän avoimen etuuskäsittelijän viran lakkauttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 305

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, vs. palvelussuhdepäällikkö Hanna Haukkasalo 10.4.2019:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt hyvinvointitoimialalle seitsemän palveluohjaajan viran perustamista Palveluohjaus –yksikköön. Virkoja esitetään perustettavaksi porrastetusti; 1.5.2019 lukien 2 palveluohjaajan virkaa, 1.6.2019 lukien 3 palveluohjaajan virkaa ja 1.9.2019 lukien 2 palveluohjaajan virkaa. Toimiala esittää samalla seitsemän avoimen etuuskäsittelijän viran lakkauttamista samoista ajankohdista.

Perustoimeentulotuen siirryttyä Kelaan 1.1.2017 hyvinvointitoimialan sosiaalipalvelujen Palveluohjaus -yksikön työtehtävät ovat yhä enenevässä määrin painottuneet ohjauksen, neuvonnan, alkuvaiheen arvioinnin ja palvelutarpeen alkuvaiheen kartoituksen tehtäviin. Esityksen mukaan tarkoituksenmukaista on siirtää näitä työtehtäviä palveluohjaajille ja vapauttaa yksikön sosiaalityöntekijän ja sosiaaliohjaajien työaikaa nykyistä enemmän vaikuttavaan ja aktiiviseen alkuvaiheen työhön. Tehtävät edellyttävät työntekijöiltä laajaa sosiaalialan tuntemusta sekä riittävää ja soveltuvaa sosiaalihuollon ammatillista koulutusta

Lisäksi valmisteilla on monipalvelupistetoiminnan käynnistäminen vuoden 2019 lopulla. Suunnitelmana on, että yksikön sosiaaliohjaajat tai palveluohjaajat tarjoavat sosiaalialan palveluohjausta ja – neuvontaa kokopäiväisesti monipalvelupisteessä. Palveluohjaus -yksikkö palvelee koko kaupungin aluetta ja sen tarkoitus on madaltaa yhteydenottoa sosiaalipalveluihin sekä ennaltaehkäistä omalta osaltaan korjaavan ja pidempiaikaisen sosiaalityön tarvetta.

Virkasuhde tarvitaan, koska palveluohjaajat tekevät yksilöä koskevia viranhaltijapäätöksiä. Esitys sisältyy hyvinvointitoimialan vuoden 2019 vahvistettuun henkilöstösuunnitelmaan ja toimialan tänä vuonna laatimaan kustannushyötyanalyysiin. Mikäli virat perustetaan edellä esitetyn mukaisesti, niiden kokonaiskustannusvaikutus kuluvana vuonna on esityksen mukaan 140.000 € ja vuositasolla 260.000 €, koska lakkautettavia etuuskäsittelijöiden virkoja ei ole käytetty. Palveluohjaajan viran tehtäväkohtainen palkka on 1.4.2019 tehdyn yleiskorotuksen jälkeen 2296,74 €/kk.

Strategisella HR:llä ei ole huomautettavaa perustettavaksi ehdotettujen virkojen palvelussuhteen ehtojen suhteen. Strateginen HR toteaa, että virkojen perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan vuoden 2019 sekä sitä seuraavien vuosien talousarvioon ja toimialan tulee tarkastella henkilötyövuosien kokonaiskehitystä kriittisesti. Esitettyjen muutosten toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että        

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 305
Liite 1:Esitys viran perustamisesta