Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27920.06.20195

7177-2019 (02 02 00)

Taloussuunnitelmakauden suunnittelulukuja koskevan kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpano lautakunnissa

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 17.6.2019 vahvistanut vuosien 2020-2023 suunnitteluluvut. Kaupunginhallituksen tulee päättää kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanoon liittyvistä toimenpiteistä.

Kh § 279

Vt. talous- ja strategiaryhmän johtaja Fredrik Lindström, talous- ja rahoituspäällikkö Valtteri Mikkola 18.6.2019:

Kaupunginvaltuusto on vahvistanut vuosien 2020 - 2023 suunnitteluluvut kokouksessaan 17.6.2019. Kaupunginvaltuusto päätti, että kaupunginhallituksen tulee käynnistää 50 miljoonan euron sopeutusta tavoitteleva sopeutusprosessi.

Toimialojen tulee valmistella strategiset ja operatiiviset sopimukset siten, että lautakunnat voivat hyväksyä ne viimeistään 20.9.2019. Samaan aikaan käynnistetään valtuuston asettamaan sopeutustavoitteeseen tähtäävä sopeutusprosessi, jota edistetään kaupunginjohtajan johdolla yhteistyössä konsernihallinnon talous ja rahoitus -yksikön sekä Perlacon Oy:n kanssa. Kaikkien toimialojen tulee osallistua sopeutusprosessiin.

Sosiaali- ja terveyspalvelut muodostavat merkittävän osan koko kaupungin taloudesta ja tästä syystä kaupungin tulee kiinnittää erityistä huomiota sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämiseen. Turun sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenne painottuu muuta maata enemmän raskaisiin palveluihin. Erikoissairaanhoidon kulut ovat keskimääräistä korkeammat, laitospalveluita on yli suositusten ja mm. lastensuojelumenot ovat korkeat. Sosiaali- ja terveyspalveluissa on tarvetta kokonaisvaltaiselle kehittämiselle ja Turun kaupungin hyvinvointitoimialoilla jo aloitettua kehittämistyötä tulee jatkaa. Palvelurakenteen painopisteiden onnistuneilla muutoksilla ja toimivilla uudenlaisilla palvelumuodoilla ja -konsepteilla on mahdollista järjestää palveluita nykyistä edullisemmin ilman että palvelujen kattavuudessa ja laadussa tapahtuu heikennyksiä.

Sote-palveluissa sopeuttaminen ja palvelujen kehittämistyö tulee käynnistää ja jatkaa taloudellisesti merkittävissä palvelukokonaisuuksissa sekä sellaisissa palveluissa, joissa on muutoin ilmennyt sisällöllisiä kehittämistarpeita. Toimeenpanossa onnistuminen edellyttää, että kehittämiskohteita priorisoidaan. Alla on todettu oleellisimpia kehittämistyön teemoja:

Sopeutusprosessin tueksi on myös syytä käynnistää kaupungin koko palvelutuotannon palveluverkkoja koskeva tarkastelu. Mahdollisuuksien mukaan lähtökohtana tulee käyttää aikaisemmin tehtyjä tarkasteluja, joita päivitetään tarpeen vaatiessa. Tarkastelussa tulee arvioida terveyskeskuskonseptin kehittämisen vaikutukset. Mahdolliset havainnot ja niistä johdettavat toimenpide-ehdotukset tulee huomioida sopeutusprosessin valmistelussa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve                   

EhdotusKaupunginhallitus päättää että,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvHyvinvointitoimiala
tpvIT-palvelut
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tpvKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tpvKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto
tpvKaupunginhallituksen konsernijaosto
tpvKaupunginhallitus
tpvKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala
tpvKeskusvaalilautakunta
tpvKonsernihallinto
tpvKulttuurilautakunta
tpvLiikuntalautakunta
tpvLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tpvMatkailun palvelukeskus
tpvNuorisolautakunta
tpvRakennus- ja lupalautakunta
tpvRevisiotoimisto
tpvSivistystoimiala
tpvSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvTarkastuslautakunta 2017-2021
tpvTilapalvelukeskus
tpvTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tpvTurun Työterveystalo
tpvTyöllisyyspalvelukeskus
tpvVapaa-aikatoimiala
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tpvVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta