Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24003.06.20194

10674-2016 (642, 021)

Sepänkatu 2 - selvitys kontrollimittausten tuloksista ja jatkotoimenpiteistä

Tiivistelmä:

Sepänkatu 2:ssa on tehty oirekysely ja sisäilman kontrollimittaukset keväällä 2019. Kohteen muutamissa tiloissa oli viitettä mikrobivauriosta / epätavanomaisesta lähteestä, mutta kokonaisuutena voidaan sanoa näytteiden pitoisuuksien olevan pieniä. Kaikki tilat, joissa on epäilyä vauriosta, sijaitsevat samassa siivessä ja kaikki kyseiset tilat tullaan tutkimaan tarkemmin ja tekemään niihin jatkotutkimusten perusteella tarvittavat korjaustoimenpiteet.

Kh § 240

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja sisäilmapäällikkö Kati Järvi 28.5.2019:

Kaupunginhallitus päätti 23.4.2018 § 144, että Puolalan koulun peruskorjauksen aikana käytetään väistötilana myös Sepänkadun koulurakennusta kesästä 2018 kesään 2020 saakka. Lisäksi kaupunginhallitus päätti 13.8.2018, että Sepänkatu 2 koulurakennuksesta tulee ottaa kontrollimittauksia sisäilmasta ja tehdä sisäilmastokyselyt oppilaille ja henkilökunnalle noin puolen vuoden päästä rakennuksen käyttöönotosta.

Tilanne 28.5.2019

Puolalan koulun (Sepänkatu 2) väistötiloista on otettu 19.–20.2.2019 kontrollinäytteinä VOC-ilmanäyteitä ja sisäilmanäytteitä mikrobimäärityksiä varten sekä tehty oppilaille ja opettajille sisäilmastokyselyt osana kontrollitutkimuksia. Sisäilmatutkimukset suoritti Raksystems Insinööritoimisto Oy:n rakennusterveysasiantuntija.

Kokonaisuutena voidaan sanoa, että näytteiden pitoisuudet olivat pieniä. Kaikki näytteet, joissa oli viitettä vauriosta mikrobinäytteiden perusteella (4 kpl) sijaitsevat samassa siivessä ja kaikki kyseiset tilat tullaan tutkimaan tarkemmin ja tekemään niihin jatkotutkimusten perusteella tarvittavat korjaustoimenpiteet. Asumisterveysasetuksen mukaisesti ”Ilman mikrobipitoisuuden ja -lajiston lisäksi on oltava myös muuta näyttöä toimenpiderajan ylittymisestä, eli pelkän ilmanäytteen / -näytteiden perusteella ei voi tehdä arviota toimenpiderajan ylittymisestä.

Sisäilmastokyselyt

Koulussa tehtiin keväällä sisäilmastokysely (THL) oppilaille osana kontrollitutkimuksia. Kysely oli suunnattu 3.-6. luokkalaisille oppilaille ja se tehtiin sähköisesti oppitunnin aikana. Tulosten mukaan kohdekoulun oppilaat kokivat yksittäisiä olosuhdehaittoja (melu, luokan rauhattomuus ja kylmyys) enemmän verrattuna muihin suomalaisiin alakouluihin. Myös kohdekoulun oppilaiden raportoima oireilu oli kokonaisuudessaan tavanomaista yleisempää verrattuna muihin suomalaisiin alakouluihin (erityisesti hengitystieoireet ja yleisoireet).

Kyselyyn osallistuneiden koulujen ja vertailuaineiston välisiin eroihin erityisesti oireiden raportoinnissa voivat vaikuttaa monet muutkin kuin sisäilmaan liittyvät tekijät, kuten vastaajien terveydentila (aiemmat allergiset sairaudet, flunssaepidemiat), elintavat, vuodenaika (esim. siitepölykaudet), psykososiaaliset tekijät (esim. kouluviihtyvyys ja huolestuneisuus) ja elinympäristö, joista osaa on kysytty kyselyssä. Johtopäätöksissä näitä tekijöitä ei ole huomioitu, mutta ne on hyvä ottaa huomioon osana tilanteen kokonaisvaltaista arviointia.

Henkilökunnalle suunnatussa sisäilmastokyselyssä raportoitiin olosuhteista melua, tunkkaista ilmaa ja huonoa ilmanvaihtoa sekä oireista käheyttä / kurkun kuivuutta, nenän ja silmien ärtymistä sekä yleisoireita.

Kontrollimittaukset

VOC-näytteitä otettiin 11 kpl tiloista 038, 116, auditorio, opettajanhuone, ruokala, 201, 205, 208, 301A ja 302. Yhden näytteen huonenumeroa ei ole tiedossa.

Sisäilmanäytteitä mikrobimäärityksiä varten otettiin yhteensä 14 kpl tiloista 038, 105, 115, 116, 117, ruokala, auditorio, 130, 201, 205, 207, 301A, 304 ja käsityö.

Jatkotoimenpiteet

Luokat, joissa oli ilmanäytteiden mukaan viitettä epätavanomaisesta mikrobilähteestä, tullaan tutkimaan tarkemmin rakennusterveysasiantuntijan suunnitelman mukaisesti. Jatkotutkimukset ovat seuraavat:

Ympäristöterveyspäällikkö Olli Sjövall 28.5.2019:

Turun kaupungin ympäristöterveys toimii terveydensuojelulain mukaisena koulujen olosuhteita valvomana viranomaisena. Tehtävänä on valvoa, että kohde täyttää terveydensuojelulainsäädännön asettamat vaatimukset koulujen terveydellisille olosuhteille. Terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka vastuulla haitta on, ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin terveyshaitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi. Ympäristöterveys on arvioinut, että Puolalan koulun väistötiloissa havaittujen haittojen korjaamiseksi ja poistamiseksi esitetyt toimenpiteet ovat riittävät tiedossa olevien ja annettujen selvitysten perusteella.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan selvityksen tiedoksi.

PäätösKaupunginhallitus merkitsi edellä olevan selvityksen tiedoksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että rakennenäytteet otetaan vielä Sepänkatu 2:n välipohjista, ja että Sepänkatu 2:n meluhaittoja ehkäistään tarvittavin toimenpitein esim. akustiikkalevyillä. Tutkimusten jälkeen välipohjienkin korjaustarpeesta on tiedotettava kaupunginhallitusta ja kuntalaisia avoimesti ja ripeästi.

Perustelut:

Sepänkatu 2:n välipohjienkin korjaustarve on selvitettävä, jotta kaupunki on tietoinen kaikesta korjaustarpeesta.

Puolalan koulun oppilaat, henkilöstö ja oppilaiden vanhemmat ovat raportoineet erityisen suurista meluhaitoista. Meluhaitat on ratkaistavissa helposti ja nopeasti ennen elokuun lukuvuoden aloitusta.

Päätös asiassa tehtiin äänin 5-9.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Miikkola, Takatalo, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Kaupunginhallituksen päätökseksi tulleen Lindforsin Yrttiahon kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Eklund, Pätäri, Maaskola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan ja Vornanen.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja sisäilmapäällikkö Kati Järvi.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvTilapalvelukeskus