Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24103.06.20195

4327-2019 (00 01 02, 00 01 01, 00 01 00, 01 01 00)

Turun kaupungin Tilapalvelukeskuksen suunnittelutoimintojen luovutus Kaarea Kunnossapito Oy:lle

Tiivistelmä: -

Kh § 241

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja kaupungin lakimies Petra Einiö 23.5.2019:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset:

Kaarea Oy ja Kaarea Kunnossapito Oy tuottavat konsernimuotoisesti mm. kunnossapitopalveluita, kiinteistöpalveluita ja siivousta kunnille ja sellaisille julkisille toimijoille, jotka ovat hankintayksiköitä. Turun kaupungin konsernihallinnon Tilapalvelukeskus tilaa merkittävän osan kunnossapitokorjauksista Kaarea Kunnossapito Oy:n (ent. Arkea Kunnossapito Oy) kanssa 17.12.2015 tehdyn kunnossapidon puitesopimuksen kautta. Osittaisjakautumisen yhteydessä Arkea Kunnossapito Oy siirtyi Kaarea Oy:n tytäryhtiöksi ja Arkea Kunnossapito Oy:n nimi vaihdettiin Kaarea Kunnossapito Oy:ksi ja se jatkaa edelleen palvelujen tuottamista omistajilleen eli se on Turun kaupungin sidosyksikkö eikä toimi kilpailluilla markkinoilla.

Kaarea Kunnossapito Oy:n kanssa tehtävässä kunnossapitotoiminnassa on tunnistettu kehittämismahdollisuuksia, joilla yhteistyöstä saatavia hyötyjä voitaisiin lisätä. Kunnossapitohankkeiden aikatauluja ja kustannuksia voitaisiin paremmin hallita keskittämällä kokonaiskoordinaatio suunnittelusta ja toteutuksesta yhdelle taholle. Järjestely tuottaisi tilaajalle parempaa laatua edullisemmin kustannuksin sekä myös mahdollistavan henkilöstöresurssin tehokkaamman käytön. Tilapalvelukeskuksessa on rakennussuunnittelutehtävissä 4 vakanssia. Suunnittelutehtävät kohdistuvat hankkeisiin, joiden toteuttaminen tilataan Kaarea Kunnossapito Oy:ltä kunnossapidon puitesopimuksen kautta.

Kaupunginhallitus on 8.4.2019 § 152 päättänyt, että konsernihallinnon Tilapalvelukeskuksen tulee käynnistää Kaarea Oy:n kanssa neuvottelut suunnittelutoimintojen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Kaarea Oy:lle. Neuvottelujen edetessä ovat osapuolet todenneet, että suunnittelutoimintojen siirto on tarkoitus tehdä nimenomaan Kaarea Kunnossapito Oy:lle, ei Kaarea Oy:lle. Kaarea Kunnossapito Oy on keskittynyt tuottamaan kiinteistöjen kunnossapito-, korjausrakentamis -, asiantuntija- yms. palveluita.

Liikkeenluovutus ja puitesopimus:

Turun kaupunki luovuttaa konsernihallinnon Tilapalvelukeskuksen suunnittelutoiminnot liikkeenluovutuksena Kaarea Kunnossapito Oy:lle. Luovutus käsittää konsernihallinnon Tilapalvelukeskuksen suunnittelutoimintojen palveluksessa olevan henkilöstön luovutussopimuksessa määritellyssä laajuudessa. Luovutushetki on 1.9.2019. Luonnos liiketoiminnan luovutussopimuksesta liitteineen on liitteenä 1.

Luovutussopimuksen yhteydessä solmitaan puitesopimus Turun kaupungin Tilapalvelukeskuksen ja Kaarea Kunnossapito Oy:n välille. Puitesopimukseen kuuluu kolme alasopimusta: suunnittelusopimus, purkuhankkeita koskeva sopimus ja manageeraussopimus. Suunnittelusopimuksesta sovitaan liikkeenluovutuksen yhteydessä. Purkuhankkeita koskeva sopimus ja manageeraussopimus solmitaan myöhemmin. Puitesopimusluonnos liitteineen on luovutussopimuksen liitteenä 5.

Henkilöstö:

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Kaupunginhallituksen 25.10.2010 § 554 päätöksen mukaisesti kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa:

a) kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja, tai

b) kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

Näitä periaatteita tulee noudattaa myös tässä liikkeenluovutuksessa.

Käsittely yhteistyötoimikunnassa:

Asiaa on käsitelty kaupungin yhteistyötoimikunnassa 16.4.2019 § 27 ja konsernihallinnon yhteistyöryhmässä 30.4.2019 § 16. Lisäksi henkilöstölle on järjestetty työpaikkakokouksia 11.4.2019, 26.4.2019 ja 24.5.2019.

Edellisten lisäksi kaupungin yhteistyötoimikunta käsitteli luovutusta kokouksessaan 21.5.2019 § 39 työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä. Yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen. Yhteistyötoimikunta totesi, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä toteutettu.

Päätöksentekotasot:

Kaarea Kunnossapito Oy:n hallitus käsitteli liikkeenluovutusta sekä liikkeenluovutussopimus- ja puitesopimusluonnosta liitteineen 21.5.2019.

Kaupunginhallitus on Turun kaupungin hallintosäännön 33 § 2 mom. 6 kohdan mukaan toimivaltainen ratkaisemaan kaupungin liiketoiminnan luovuttamista kolmannelle osapuolelle koskevan asian.

Kaupunginhallitus käsittelee 3.6.2019 Turun kaupungin Tilapalvelukeskuksen suunnittelutoimintojen liikkeenluovutusta.

Mahdollisesta täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia muutoksia. Vastaavasta syystä Tilapalvelukeskuksen tilapalvelujohtaja tulisi oikeuttaa tekemään liikkeenluovutussopimuksen liitteenä 5 olevaan puitesopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia muutoksia.

Kiireellisyyden vuoksi asiassa esitetään, että päätös voidaan panna täytäntöön ilman lainvoimaa.

Liite 1Liikkeenluovutussopimus liitteineen

Liite 2Liikkeenluovutussopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pätäri, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Takatalo, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Lindforsin ehdotuksen puolesta, että päätösehdotus hylätään, äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Yrttiaho.

Jakelu

tiedKaarea Kunnossapito Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvTilapalvelukeskus
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 241
Liite 1:Liikkeenluovutussopimus liitteineen
Liite 2:Liikkeenluovutussopimuksen salaiset liitteet (salassa pidettävä, JulkL 24.1 § 17 ja 20 kohdat)