Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20613.05.20195
Kaupunginhallitus22927.05.20196

4506-2019 (10 03 02)

Ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvitys

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvityksen ja käynnistää kampusta koskevan hankesuunnitelman laadinnan siten, että sijainniksi valitaan strategisen maakäytön hankkeena käynnistetyn "Tiedepuiston kannen" alue.

Kh § 206

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen, toimitilapäällikkö Nora Hildén ja tilacontroller Minna Juselius 8.5.2019:

Hankkeen taustat

Ammatillisen koulutuksen kampuksen suunnittelun lähtökohtana on vuosi 2015. Tuolloin Turun ammattikorkeakoulun osalta tehtiin päätös, että sen toiminnot keskitetään Kupittaalle, jonne rakentuu uusi kampusalue. Kaupunginvaltuusto linjasi tällöin, että Turun ammattikorkeakoululta vapautuvista kiinteistöistä Sepänkadun kiinteistöt myydään ja Ruiskadun kiinteistö jatkaa opetuskäytössä. Ruiskadun tiloihin oli tarkoitus sijoittaa perusasteen ja toisen asteen koulutusta. Tästä lähtökohdasta laadittiin hankesuunnitelma, jossa tiloihin esitettiin sijoitettavaksi ammatillisen koulutuksen toimintoja Kellonsoittajankadulta ja Lemminkäisenkadulta sekä peruskoulun väistötiloja ja Mikaelin koulu. Kasvatus- ja opetuslautakunta ei hyväksynyt esitettyä suunnitelmaa, vaan edellytti vaihtoehtoisen selvityksen laadintaa.

Tilapalvelukeskuksen johdolla laadittiin alkuvuodesta 2018 vaihtoehtoinen selvitys ammatillisen koulutuksen kampuksen toteuttamisesta uudisrakennuksena. Kaupunginvaltuusto käsitteli Ruiskadun hankesuunnitelman ja vaihtoehtoisen ratkaisun esiselvityksen 28.5.2018 § 130 päättäen hylätä Ruiskadun hankesuunnitelman. Samalla se päätti, että ”ammatillisen koulutuksen palveluverkon osalta käynnistetään uusi tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessi, jossa selvitetään ammatillisen koulutuksen uuden kampuksen toteuttamista Ruiskadulle, Peltolaan, Kupittaalle tai Itäharjulle.”

Ammatillisen koulutuksen kampuksen uudishankkeen tarveselvitys on valmistunut 29.3.2019. 

Tarveselvitysprosessi ja hankkeen tavoitteet

Ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvityksen laatimiseen ovat osallistuneet edustajat konsernihallinnosta, sivistystoimialalta, vapaa-aikatoimialalta, hyvinvointitoimialalta ja kaupunkiympäristötoimialalta. Asiantuntijoina ovat toimineet arkkitehtitoimisto Tommy Gustafsson Oy (tilaohjelma ja toimintakaaviot) ja Granlund Consulting Oy (kustannusarviot).

Hankkeen taustalla on tällä hetkellä hajanainen toimipisteverkko, jonka kaikki kohteet olisivat lähivuosina laajempien peruskorjausten tarpeessa. Nykytilojen korjausten sijaan on haluttu tavoitella toimipisteverkon tiivistämistä tavoitteina tilamäärän vähentäminen ja tilojen käytön tehostaminen, mutta samalla monipuolisten, joustavien ja nykyaikaisten tilaratkaisujen turvaaminen.

Tarveselvitysprosessin aikana kartoitettiin ammatillisen koulutuksen toimintaympäristöä, tulevaisuuden näkymiä ja tiloihin liittyviä muutostarpeita. Osana prosessia järjestettiin visiotyöpaja, jonka avulla muodostettiin tulevalle kampussuunnittelulle kärkiteemat.

Hanke nimettiin prosessin aikana Taito -kampukseksi, joka kuvastaa hyvin Turun ammatti-instituutin tavoitetta luoda ympäristö, joka ruokkii osaamista ja kehittää taitoja. Kampuksesta on tarkoitus luoda elävä ja avoin kohtaamispaikka sekä tukikohta monenlaiselle tekemiselle.

Kampusvision mukaan kaupallisen ja palvelualojen koulutustoiminnot kootaan saman katon alle osaksi laajempaa toimintojen ja toimijoiden kokonaisuutta. Luonnolliset asiakasvirrat ovat nykyaikaisen ja ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteita tukevan toiminnan edellytyksiä. Keskeinen sijainti ja helppo saavutettavuus koetaan myös koulutuksen houkuttelevuuden näkökulmasta tärkeäksi asiaksi.

Keskeisenä ajatuksena Taito -kampuksen tilaratkaisuissa on tilojen monipuolinen ja tehokas käyttö. Tilamäärä tulee vähenemään nykytilanteeseen nähden merkittävästi, mutta tilalle tulevat monipuoliset ja modernit tilat. Ammatillista koulutusta viedään paljon työssäoppimisjaksoille ja aitoihin ympäristöihin, mutta koulutilojen osalta tavoitellaan myös mahdollisimman autenttisia puitteita, joissa tulevia työelämätaitoja pääsee turvallisesti opettelemaan.

Sijoittuvat toiminnot

Taito -kampukselle esitetään sijoitettavaksi seuraavat kaupungin omat toiminnot:

Ammatti-instituutin kampukselle sijoittuvia koulutusaloja ovat liiketalous, ravintola, elintarvike ja matkailu, muoti- ja kauneus, sosiaali- ja terveys, puhtaus- ja kiinteistö sekä valmentava koulutus. Kyseessä on noin 3.000 opiskelijan ja 300 opettajan kokonaisuus.

Optiona tilaohjelmassa on ollut mukana liikuntasalitilat, sillä hankkeen toteutumisen myötä käytöstä poistuu yhteensä 5 liikuntasalia (Ruiskatu/Uudenmaantie, Aninkaistenkatu, Kellonsoittajankatu). Liikuntatilojen ei kuitenkaan tarvitse sijaita fyysisesti uudessa kampusrakennuksessa, vaan tarkoituksenmukaisempaa olisi suunnitella alueen liikuntapuitteita omana kokonaisuutenaan monikäyttäjämuotoisesti yhteistyössä muiden oppilaitosten kanssa.

Tyhjenevät tilat

Ammatti-instituutilla on tällä hetkellä käytössään kampushankkeeseen liittyviä tiloja noin 34.000 m2. Kampuksen laajuus on noin 21.000 m2 (luvuissa ei ole mukana liikuntasaleja, joiden nykyinen laajuus on noin 1.660 m2)

Uudelle kampukselle sijoittuminen mahdollistaa seuraavista tiloista luopumisen:

Lisäksi kaupunki luopuu Kellonsoittajankadun koulutalon tiloista jo vuonna 2020, jolloin koulutukset siirretään Kellonsoittajankadulta Ruiskadulle kaupunginvaltuuston 25.2.2019 § 25 päätöksen mukaan.

Kaupungin ulos maksamat vuokrat kampushankkeeseen liittyvissä kohteissa ovat nykytilanteessa vuositasolla noin 1,5 M€:a. Sivistystoimialan maksama sisäinen vuokra hankkeeseen liittyvissä kohteissa on vuositasolla noin 4,9 M€:a. Hyvinvointitoimiala maksaa vuokraa kouluterveydenhuollon tiloista vaihtelevasti eri koulutaloissa. Lisäksi sillä on call center -toimintoja sijoitettuna Aninkaisten koulutaloon. Arvio hyvinvointitoimialan maksamista sisäisistä vuokrista kohteissa vuositasolla on noin 100.000 euroa.

Kustannukset ja vuokravaikutukset

Hankkeen kustannuksia on arvioitu tarveselvitysvaiheessa karkealla tasolla. Laskelma perustuu teoreettiseen tilaohjelmaan eikä sitä ole laskettu mihinkään tiettyyn sijaintipaikkaan. Hankkeen kustannuksia on arvioitu ilman liikuntatiloja sekä niiden kanssa.

Kustannusarvio ammatti-instituutin kampushankkeelle on noin 72,4 M€:a, bruttoalan ollessa noin 25.000 brm2. (Haahtela, hintataso 97.3 / 2.2019, indeksi 103.6). Kustannus bruttoneliötä kohti on näin noin 2.825 euroa. Tämä kustannusarvio ei sisällä liikuntatiloja.

Vaihtoehtoisena kustannuksena Taito -kampuksen uudisrakennukselle ovat nykyisten koulutalojen peruskorjauskustannukset, joiden on arvioitu karkealla tasolla olevan noin 2.500 – 3.500 €/brm2. Aninkaisten koulutalon peruskorjauksen kustannustaso olisi näin ollen noin 47- 66 M€:a ja Ruiskadun 65 – 91 M€:a. Molempien rakennusten kaikkia tiloja ei tarvittaisi enää peruskorjausten jälkeen ammatillisen koulutuksen käyttöön, mutta rakennukset tulisi silti korjata kokonaisuuksina. Näin ollen peruskorjausten kustannusarvio ylittäisi vähintään 100 M€:a.

Kampusinvestoinnin kokonaisuudessa on lisäksi otettava nettokustannuksena huomioon valittavasta sijainnista riippuen käytöstä poistuvien Aninkaisten ja Ruiskadun koulukiinteistöjen jalostuksesta muodostuvat myyntituotot.

Uudisrakennuksen kustannusarvion pohjalta on arvioitu kampuksen tulevia vuokratasoja. Arviot ovat tarveselvitysvaiheessa vasta suuntaa-antavia.

Irtokalusteet ovat käyttäjän hankinta, johon käyttäjän tulee varautua omassa talousarviossaan. Taito -kampuksen kalustekustannuksia ei ole tarveselvitysvaiheessa voitu yksityiskohtaisesti arvioida. Karkea arvio kalustekustannuksista on kuitenkin noin 2 M€. Lisäksi ammatti-instituutille aiheutuu kustannuksia erilaisista väline- ja laitehankinnoista, mutta näitä on tarkoituksenmukaista arvioida ja selvittää tarkemmin hankesuunnitteluvaiheessa.

Sijoitusvaihtoehdot

Kupittaa

Lemminkäisenkadun varrella, Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksen naapurissa on tällä hetkellä kolme rakentamatonta tonttia. Rakennusoikeutta tontilla 21 on 9000 k-m2, tontilla 22 9000 k-m2 ja tontilla 41 18 000 k-m2.

Asemakaava mahdollistaa rakentamisen heti. Tontit eivät ole kaupungin omistuksessa jakautuvat eri omistajille, joten hankkeen kilpailuttaminen kohteeseen saattaa olla haasteellisempaa kuin toimittaessa kaupungin omistamalla maalla.  

Sijainniltaan vaihtoehto tukee kampusvision toteutumista ja AMK-kampuksen läheisyydestä saatavien synergioiden muodostumista, mutta liikenteellisesti ratkaisu on erittäin haastava ja tulee hyvistä joukkoliikenneyhteyksistä huolimatta aiheuttamaan ongelmia.

Itäharju

Alueelle on laadittu visio ”Turun Tiedepuiston Masterplan 2050”, jossa Itäharju nähdään selkeänä jatkumona Kupittaalle ja nämä yhdessä muodostavat uuden Kampus- ja tiedepuiston.

Itäharjun puolella kampuksen sijoituspaikaksi on suunniteltu strategisen maankäytön hankkeen ”Tiedepuiston kansi” aluetta. Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto on 22.10.2018 § 97 päättänyt hankkeen toteutukseen sekä hankekehityskumppanuuteen tähtäävän tontinluovutusta sisältävän innovaatio-, suunnittelu- ja toteutuskilpailun järjestämisestä.

Voimassa olevissa asemakaavoissa Itäharjun puoleinen kilpailualue käsittää teollisuus- ja varastorakennusten korttelialueita. Kaupunginhallituksen strategisesta sopimuksesta vuosille 2019 - 2022 tekemän päätöksen 17.12.2018 § 510 mukaan kilpailualueen asemakaavan muuttaminen on ohjelmoitu siten, että kaavanmuutosehdotus olisi kaupunginvaltuuston käsittelyssä vuonna 2021. Rakentaminen voisi mahdollisesti alkaa vuonna 2021 tai 2022. 

Sijainti tukee kampusvision toteutumista. AMK-kampuksen läheisyydestä saatava synergia tukee lisäksi vaihtoehtoa vaikkakin hieman heikommin kuin Kupittaan sijainnissa. Toiminnallista synergiaa on kuitenkin mahdollista vahvistaa yhdistämällä Ammatti-instituutin kampus ja Kupittaan kansi -hanke samaan suunnittelu- ja toteutusprosessiin siten, ett5ä AMK:n kampus ja Taitokampus kytkeytyvät kannen kulkuyhteyksien kautta yhdeksi toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Ratkaisulla pyritään etenkin tehostamaan tilojen yhteiskäyttöä ja erikoistilojen käyttöastetta, mikä heijastuu suoraan uudisrakennettavien tilojen määrään ja investointikustannuksiin. Fyysisen kytkennän myötä kampusten välillä on lisäksi helpompi muodostaa varsinaiseen opetustoimintaan liittyviä synergioita

Itäharjun vaihtoehdolla on voimakkaasti koko alueen kehittymistä voimistava dynaaminen vaikutus ja liikenteellisesti ratkaisu on optimaalinen.

Peltola

Peltolassa Kaurakadun varrella on kaupungin omistuksessa kaksi tonttia. Alueella on tällä hetkellä kasvihuoneviljelyyn liittyvää toimintaa, rakennuksia ja rakennelmia. Asemakaavassa tontit on osoitettu viljelyskortteliksi. Ammatillisen koulutuksen kampuksen rakentaminen edellyttäisi asemakaavan muutosta.

Tontit ovat kaupungin omistuksessa, mutta ne on vuokrattu vuoden 2045 loppuun saakka.

Sijainti on kaukana asiakasvirroista, eikä näin ollen tue kampusvision toteutumista tai synergioiden saavuttamista muiden oppilaitosten kanssa. Tontit sijaitsevat TAI:n Peltolan koulutalon välittömässä läheisyydessä, joten ammatillisen koulutuksen toimintojen keskittäminen sinne olisi tästä näkökulmasta mahdollista. Paremmin tälle alueelle soveltuu kuitenkin sellainen toiminta, joka ei ole kovin riippuvaista asiakkaista ja muusta ympäröivästä toiminnasta. Juhannuskukkulan koulutalon toimintojen sijoittamista tälle alueelle tulisi tutkia jatkossa tarkemmin nyt valittavasta vaihtoehdosta riippumatta.

Ruiskatu

Tontilla Ruiskatu 8 on 3.2.1990 voimaan tullut asemakaava 4/1988, jossa tontti on opetustoimintaa palvelevien rakennusten korttelialuetta. Rakennusoikeutta tontilla on 27 000 k-m2. Tällä hetkellä tontilla sijaitsee osittain ammatti-instituutin käytössä oleva koulukiinteistö, joka tulisi joko purkaa kokonaan pois kampushankkeen alta tai toteuttaa nykyisen rakennuksen täydellinen peruskorjaus- ja muutostyö yhdistettynä lisärakentamiseen. Kaupungin valtuusto on aiemmin hylännyt Ruiskadulle esitetyn hankesuunnitelman.

Tontti on kaupungin omistuksessa, mutta sen sijainti ei tue kampusvision toteutumista tai laajemmin aluekehitystä.

Aikataulu

Tarkoituksena on, että tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen siirrytään hankesuunnitteluvaiheeseen.

Kampuksen kokonaisaikataulua on karkeasti arvioitu seuraavasti:

Hankkeen toteutusaikatauluun vaikuttavat kuitenkin merkittävästi valittu sijoitusvaihtoehto ja mahdolliset kaavoitusprosessit. Hanketta ei ole vielä huomioitu kaupungin investointiohjelmassa 2019 - 2023.

Saadut lausunnot

Kaupunginhallitus päätti 8.4.2019 kokouksessaan pyytää 26.4.2019 mennessä lausunnot Ammatillisen koulutuksen kampuksen tilatarveselvityksestä kasvatus- ja opetuslautakunnalta, liikuntalautakunnalta, sosiaali- ja terveyslautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta sekä Turun ammattikorkeakoulu Oy:ltä. Lausunnot esitetään kokonaisuudessaan oheismateriaalissa 1.

Kasvatus- ja opetuslautakunta 24.4.2019

Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunnon mukaan ammatillisen koulutuksen tilaratkaisun tavoitteena on se, että Turun ammatti-instituutille järjestetään opetuksen tarpeita palvelevat tilat, joihin voitaisiin koota Ruiskadulta, Kellonsoittajankadulta, osin Aninkaistenkadulta ja mahdollisesti muualta opintokokonaisuuksia, jotka samassa tilassa toimiessaan edistäisivät ammattiopetuksen reformin mukaista monipuolista ammatillista koulutusta. Nykyinen tilanne, jossa toimipisteitä sijaitsee eri puolilla kaupunkia, on jäänne ajalta jolloin, ammatillinen koulutus tapahtui erillisissä opistoissa. Nyt suunniteltava kampus mahdollistaisi sen, että lähes kaikki ammatillinen koulutus tekniikan alojen koulutusta lukuun ottamatta voitaisiin keskittää samalle kampukselle. Näin mahdollistuisi myös poikkialaisten eri ammattialat yhdistävien opintokokonaisuuksien suorittaminen aiempaa helpommin.

Sivistystoimialan näkemyksen mukaan uuden kampuksen tulisi sijaita hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä. Kupittaan ja Itäharjun alue täyttää kummankin esitetyn vaihtoehdon osalta tämän ehdon. Myös sijainti lähellä Turun ammattikorkeakoulun kampusta mahdollistaa molemmille oppilaitoksille tehokkaat ja taloudelliset molempia osapuolia hyödyttävät tilankäyttöratkaisut. Kasvatus- ja opetuslautakunta lisäsi lausuntoon vielä kommentin ”Lemminkäisenkadulle hanke voidaan toteuttaa nopeammin, koska siellä on valmis kaava ja olemassaoleva rakennuspaikka."

Hajallaan olevien oppilaitosten keskittäminen kampukseen vähentää liikkumista, joka kuluttaa aikaa ja ympäristöä. Lisäksi nykyisen rakennuskannan peruskorjaaminen esimerkiksi hiilineutraaliksi on haastavaa, ellei mahdotonta. Uusi rakennus voisi jo itsessään toimia oppimis- ja kokeiluympäristönä uusille energiaratkaisuille.

Sivistystoimiala kiinnittää huomiota, että poistuvissa tiloissa on huomattavan paljon liikuntatiloja, joiden päiväaikainen oppilaitoskäyttö on nykyisellään varsin vähäistä mutta ilta- ja viikonloppukäyttö hyvinkin merkittävää koko kaupungin tasolla. Liikuntatilojen tarpeellisuudesta tulisikin viipymättä käynnistää erillisselvitys.

Kaupunkiympäristölautakunta 24.4.2019

Kaupunkiympäristötoimiala piti uudisrakennukselle parhaana sijaintivaihtoehtona strategisen maankäytön hankkeen, Tiedepuiston kansi, aluetta Itäharjulla. Sijainti tukee kampusvision toteutumista edellyttäen, että Kupittaan ja Itäharjun yhdistävä silta joukkoliikenteelle sekä jalankululle ja polkupyöräilylle kuin myös uusi ajoneuvoliittymä Helsinginkadulta Itäharjulle toteutuvat. AMK-kampuksen läheisyydestä saatava synergia tukee vaihtoehtoa vaikkakin hieman heikommin kuin Kupittaan sijainnissa. Itäharjun vaihtoehdolla on voimakkaasti alueen kehittymistä voimistava dynaaminen vaikutus ja alue on pääosin kaupungin omistuksessa, millä on positiivinen vaikutus hankkeen kokonaiskustannuksiin. Lisäksi kaupunkiympäristölautakunta totesi, että Itäharjun ratkaisu vaatii nykyistä tehokkaampaa joukkoliikennettä.

Kaupunkiympäristölautakunta totesi lausunnossaan myös, että yhtä aikaa ammatillisen koulutuksen kampusselvityksen kanssa tulee tehdä selvitys korvaavista liikuntatiloista, jotka tulevat sekä ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden että Turun kaupungin liikuntapalveluiden käyttöön.

Aninkaistenkadun koulu- ja konserttitalotontin jatkokäytön osalta kaupunkiympäristötoimiala korosti, että kohteen arvo määräytyy vasta asemakaavanmuutosprosessin tuloksena. Kohteeseen kohdistuu suojelutavoitteita; Turun kaupunkiseudun maakuntakaava (ympäristöministeriö 23.8.2004) /  02a Turun keskustan suojeltavat rakennetun ympäristön kokonaisuudet ja Yleiskaava 2029 luonnos (KH 5.11.2019)/ arvokkaat rakennetun ympäristön kohteet.

Sosiaali- ja terveyslautakunta 24.4.2019

Sosiaali- ja terveyslautakunta totesi lausunnossaan seuraavaa: Ammatillisen koulutuksen kampushankkeen tarveselvityksen yleiset tavoitteet tilamäärän pienentäminen, tilojen käyttöasteen parantaminen sekä tilojen toimivuus ja turvallisuus ovat kannatettavia tavoitteita. Kampukselle siirtyviksi suunnitellut hyvinvointitoimialan tuottamat opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat tällä hetkellä hajallaan. Suunnitelman mukaan palvelut keskitetään kampukselle ja tuotetaan lähipalveluna opiskelijoille. Tarveselvityksen mukaan kampuksella on tarjolla terveydenhoitajan (n=5), lääkärin (n=3), psykologin (n=4) ja psykiatrisen sairaanhoitajan palveluja (n=2). Liikkuvana resurssina kampuksella on tarjolla myös muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden palveluja.

Hankesuunnitteluvaiheessa on huomioitava opiskeluterveydenhuollon tilankäytön uudistaminen ja tehostaminen. Tarvittavia tiloja ovat asiakastilat, vastaanottotilat, taustatyöskentelytilat (kuten tiimityö, kirjaaminen, puhelintyö), muut opiskeluterveydenhuollon toimintaa tukevat tilat sekä yhteiskäytössä olevat sosiaali- ja neuvottelutilat.

Liikuntalautakunta 16.4.2019

Liikuntalautakunnan lausunnossa nostettiin esiin huoli kampushankkeen myötä käytöstä poistuvista liikuntasaleista. Lisäksi lausunnossa nostettiin esiin, että TAITO-kampuksen valmistuminen ja liikuntatilojen poistuminen osuu myös samaan aikaikkunaan liikuntakeskus Alfan nykyisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymisen kanssa. Alfan vuokrasopimus on päättymässä vuoden 2024 lopussa.

Liikuntapalvelut esittää, että TAITO-kampus hankkeeseen liitetään tulevalle tontille laajentumismahdollisuus erillisille liikuntatiloille, jotka korvaisivat supistuvaa liikuntaolosuhdetarjontaa. Kampuksen todennäköinen sijoittuminen on lähellä Kupittaan puistoa, joten tämä liikuntatila voisi olla osa kehittyvää liikuntainfraa Tiedepuiston läheisyydessä. Kampushankkeeseen esitetty 1056 neliön liikuntatila tulee korvaamaan vain pienen osan poistumassa olevasta nykyisestä liikuntatilasta. Näin ollen tulevaisuudessa tulee liikuntaolosuhteita kehittää siten, että Turun kaupungin kasvaessa myös liikuntaolosuhdetarjonta pysyy riittävän kattavana, monipuolisena ja vähintään nykyisellä tasolla. Asukkaiden hyvinvoinnista huolehtiminen edellyttää lähitulevaisuudessa useiden liikuntatilojen rakentamista.

Turun ammattikorkeakoulu Oy 25.4.2019

Turun AMK piti lausunnossaan ammatillisen koulutuksen kampuksen hanketta kannatettavana ja kiinnostavana niin koulutus- ja hankeyhteistyön, työelämäyhteistyön kuin myös alueen kehittymisen näkökulmasta. Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla sekä liiketalouden alalla yhteistyötä tehdään jo nykytilanteessa, mutta lähempi sijainti mahdollistaa näiden syventämisen ja tukisi uusien yhteistyömahdollisuuksien syntymistä. Esiin nostettiin myös matkailu- ja elintarvikealan uudet yhteistyömahdollisuudet mm. yhteiskäyttöisten laboratoriotilojen ja –laitteiden osalta.

Turun AMK:n näkökulmasta Kupittaalle tai Itäharjun alueelle sijoittuva uudisrakennus tukee yhteistyön rakentumista paremmin kuin muut tarveselvityksessä esitetyt sijainnit. Itäharjun vaihtoehto nähtiin palvelevan tarveselvityksessä esitettyjä tarpeita Kupittaan sijaintia paremmin.

Liikuntapuitteiden osalta lausunnossa nostettiin esiin Campus Sport –yhteistyö, jolle on tiedepuiston alueella jo suunniteltu ja osittain myös toteutettu liikuntatiloja. Turun AMK on yhtenä alueen korkeakouluista kiinnostunut keskustelemaan liikuntatilayhteistyöstä Kupittaan kampusalueella, mutta tarkemmat neuvottelut tulisi käydä Campus Sport –toiminnan piirissä olevien korkeakoulujen kanssa. Turun AMK:n opetustoiminnalla ei tällä hetkellä ole tarvetta uusiin liikuntatiloihin.

Yhteenveto:

Ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvityksestä annetuista lausunnoissa puolletaan hanketta ja nähdään sen toteuttamisella niin toiminnallisia kuin taloudellisia hyötyjä. Tarveselvitys vastaa niin sivistystoimialan kuin hyvinvointitoimialan tarpeisiin. Sosiaali- ja terveyslautakunta toivoo hankesuunnitteluvaiheessa edelleen panostusta tilankäytön uudistamiseen ja tehostamiseen. Ammatillisen koulutuksen osalta hankkeella on jo nähtävissä merkittävä tehostaminen tilankäyttöön. Myös yhteistyömahdollisuudet Turun AMK:n kanssa nähdään hankkeen yhtenä etuna, kunhan uudet tilat sijaitsevat Kupittaan tai Itäharjun alueella.

Investointitalouden näkökulmasta kampushankkeen toteuttaminen on selvästi perustellumpaa kuin instituutin nykyisten teknisen käyttöikänsä loppuvaiheessa olevien koulutilojen peruskorjaukset. Vaikka kustannusarviot on laskettu karkealla tarveselvityksen tasolla, uuden kampuksen toteuttamisen investointikustannuksessa on päädytty 72,4 miljoonaan euroon nykyisten koulutilojen peruskorjauskustannusten ollessa välillä 112 – 157 miljoonaa euroa.

Kustannusvertailu on tässä vaiheessa tehty vain investointikustannusten näkökulmasta, eikä siinä ole otettu huomioon hankkeen seurauksena luovuttavien vanhojen tilojen myyntituottoja. Siten talouden nettovaikutus tulee puoltamaan Taitokampuksen toteuttamista vielä enemmän kuin yksin investointikustannusten välinen erotus antaa ymmärtää.

Nettokustannusvaikutukset tulee esittää tarkemmalla tasolla varsinaisen hankesuunnitelman yhteydessä. Samalla tulee ottaa huomioon, että Aninkaistenmäen koulurakennusten nettotuotto on riippuvainen Turun konserttitaloa koskevista ratkaisuista eikä mahdollisia myyntituottoja ole tässä vaiheessa perusteltua kohdentaa ammatti-instituutin kampushankkeelle.

Uusien tilojen vuokrataso nousee luonnollisesti tällä hetkellä maksettavista neliövuokrista, mutta tilojen käytön tehostumisella tulisi saavuttaa lähes vastaavan tasoinen säästö. Hankesuunnittelun lähtökohtana tuleekin jatkossa olla, että tilankäytön ja toiminnan tehostumisella sekä kampusten välisillä synergiahyödyillä voidaan kompensoida uusien tilojen aiheuttama vuokria korottava vaikutus.

Tarveselvityksen pohjalta tulee nyt siirtyä hankesuunnitteluvaiheeseen siten, että hankesuunnittelu on tarkoituksenmukaista tehdä vain yhteen sijoituspaikkaan. Tarveselvityksen tietojen ja lausuntojen pohjalta kampuksen sijainnin vaihtoehdoista tulisi rajata ulos Peltolan ja Ruiskadun alueet siten, että valinta tulisi tehdä esittelyssä kuvatuilla perusteilla Kupittaan ja Itäharjun ”Tiedepuiston kannen” välillä.

Näiden vaihtoehtojen osalta maanomistusolosuhteet ja liikenteellinen sijainti tukevat Itäharjun valintaa kampuksen sijainniksi. Vaikka kampusten väliset synergiahyödyt eivät toteudu yhtä täydellisenä kuin Kupittaalle Lemminkäisenkadun varteen toteutettaessa, ne ovat saavutettavissa hankkeen kanssa samassa yhteydessä toteuttavan kansirakenteen kautta. Taitokampuksen sijainti Itäharjun puolella vahvistaa lisäksi vipuvaikutuksella kaupungin strategisen kärkihankkeen etenemistä ja koko alueen kehittymistä.

Liikuntatilojen osalta tulee käynnistää erillinen tarveselvitys, jossa Kupittaa - Itäharjun alueelle suunnitellaan koululiikunnan ja vapaa-ajan liikunnan tarpeet täyttävä ratkaisumalli. Selvitys tulee laatia siten, että se toteutetaan kaupungin toimialojen lisäksi yhteistyössä ainakin Campus Sport –toiminnan piirissä olevien toimijoiden ja alueella sijaitsevien korkeakoulujen kanssa. Lähtökohtaisesti liikuntatilojen ratkaisut tulisi ajoittaa siten, että nykyisistä tiloista luovuttaessa voidaan siirtyä suoraan korvaaviin liikuntatiloihin.

Muodollisesti hankkeen toteutustapa ja hallintamuoto päätetään vasta kaupunginvaltuuston hankesuunnitelmapäätöksen yhteydessä. Lähtökohtaisesti hanke tulisi kuitenkin kilpailuttaa neuvottelumenettelynä osana Tiedepuiston kannen toteutusta siten, että itse kampuskokonaisuus muodostuisi kaupungin taseen ja investointiohjelman ulkopuoliseksi vuokrahankkeeksi.

Liite 1Ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvitys

Oheismateriaali 1Saadut lausunnot

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä ammatillisen koulutuksen kampuksen tarveselvityksen ja käynnistää ammatillisen koulutuksen kampuksen hankesuunnittelun Itäharjun alueelle siten, että investointi toteutetaan Tiedepuiston kansi -hankkeen yhteydessä.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää käynnistää tarveselvityksen sivistystoimialan ja liikuntapalvelukeskuksen tarpeet täyttävien liikuntatilojen toteuttamiseksi Kupittaa - Itäharjun alueelle siten, että selvityksessä otetaan huomioon yhteistyömahdollisuudet alueen muiden toimijoiden kanssa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Yrttiahon Katteluksen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa olivat selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi, toimitilapäällikkö Nora Hildén ja tilacontroller Minna Juselius.

Kh § 229

Pöydältä 13.5.2019 § 206

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

Äänestys 1

Ensimmäisessä äänestyksessä asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho ja Kattelus.

Yrttiahon seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors:

”Asia palautetaan valmisteluun. Laaditaan tarveselvitys siten, että Aninkaisten koulutalo peruskorjataan ja pidetään ammatti-instituutin käytössä, kampushanketta kohtuullistetaan ja uudisrakennus sijoitetaan Kupittaan alueelle eikä sitä kytketä Itäharjun kansihankkeeseen.

Perustelut:

Äänestys 2

Toisessa äänestyksessä esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho ja Kattelus.

Yrttiahon seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors:

”Poistetaan päätöksestä maininta Tiedepuiston kansi -hankkeesta."

Jakelu

tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedLiikuntalautakunta
tiedSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 206
Liite 1:Ammatillisen koulutuksen kampuksen tilatarveselvitys

Kh § 229
Liite 1:Ammatillisen koulutuksen kampuksen tilatarveselvitys