Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, kaupunkikehitysryhmä 
Johtaja1308.05.2019 

5930-2019 (02 05 01)

Turun kaupungin rahoitus tutkimukselle Ovet auki akatemiaan - Akateeminen historia, kulttuuriperintö ja tieteellinen tutkimus elävän ja elämyksellisen kaupunkikulttuurin voimavarana

Tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila 8.5.2019:

Turun yliopistot ja Turun kaupunki ovat ryhtyneet kehittämään yleisötoimintaa ja tiedematkailua tavoitteena lisätä yliopistojen ja akateemisen tutkimuksen näkyvyyttä Turun kaupunkikulttuurissa, -ympäristössä ja vetovoimassa.

Turun yliopistossa tiedematkailun systemaattinen tutkimus ja kehittäminen on aloitettu Seilissä ja Tuorlassa. Rahoituksen kohteena oleva tutkimushanke luo tietopohjaa varsinkin Yliopistonmäkeen kohdistuviin kehittämistoimiin. Yliopistonmäki muodostaa merkittävän yhtenäisen kampusalueen sekä liittää yhteen Turun historiallisen vanhankaupungin ja modernin tiedepuiston. Tänä päivänä Yliopistonmäki ei – kiinnostavasta miljööstä huolimatta – tarjoa paikallisväestölle tai matkailijoille kovin elävää eikä elämyksellistä kaupunkikulttuuria. Yliopisto ei ole ”avoinna” eikä Turun akateemista historiaa ja nykypäivää juuri hyödynnetä kaupungin vetovoiman kasvattamisessa.

Tutkimushankkeessa vahvistetaan kehittämisen tieteellistä pohjaa ja tehdään vertailevaa tutkimusta millaisilla toimenpiteillä ja rakenteilla muut perinteiset yliopistokaupungit aktiivisesti tuovat tai liittävät akateemista historiaa ja kampuksia osaksi vetovoimaista kaupunkiympäristöä. Hankkeessa tehdään ensin kirjallisuuskatsaus kohdistuen yliopistojen ja kaupungin vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön talousmaantieteen, markkinoinnin, kaupunkitutkimuksen ja matkailun tutkimuksen näkökulmista. Kehittämistoimiin perehdytään tarkemmin benchmark-tutkimuksella, jossa keskitytään perinteisten yliopistokaupunkien toimintamalleihin, yhteistyörakenteisiin, kaupunkibrändeihin ja tulevaisuuden visioihin. Tutkimusaineistoa kerätään ensin laveammin digitaalisesti, tutustumalla saatavilla oleviin dokumentteihin, kehitysstrategioihin, kaupunkibrändeihin ja matkailumarkkinointiin. Tämän jälkeen toteutetaan tutkimusmatkat Uppsalaan, Lundiin ja Tartoon.

Tutkimus on osa laajempaa Turun yliopistojen ja Turun kaupungin yhteistyötä tiedematkailun kehittämiseksi. Muodostetun yhteistyöverkoston keskeisiä toimijoita ovat Turun yliopiston Biodiversiteettiyksikkö (professori Ilari Sääksjärven johdolla), Turun kaupunki ja Visit Turku, Turku Science Park Oy sekä Turun yliopistosäätiö ja Stiftelsen för Åbo Akademin. Turun yliopisto on osoittanut varoja hankkeeseen mm. siten, että hanketta johtavan Juulia Räikkösen työajasta 40 prosenttia kohdistuu Biodiversiteettiyksikköön ja siellä erityisesti tiedematkailun tutkimukseen ja kehittämiseen vuoden 2021 loppuun asti.

Turun kaupunkitutkimusohjelman hankkeessa (rahoittamassa osiossa) noudatetaan ohjelman omia rahoitusehtoja.

Työn vaiheet

Hanke alkaa välittömästi päätöksen jälkeen ja päättyy 30.12.2019 mennessä. Työ etenee oheisen tutkimussuunnitelman mukaisesti.

Tutkimuksen toteuttaja

Tutkimuksen toteutetaan Turun yliopiston biodiversiteettiyksikössä. Tutkimushankkeen vastuullinen johtaja on KTT Juulia Räikkönen ja tutkijana toimii KTT Miia Grénman.

Työstä aiheutuvat kustannukset

Turun kaupunkitutkimusohjelman rahoitus on 35.000 €. Budjetti on eroteltu tarkemmin tutkimussuunnitelmassa. Rahoitus kohdistuu pääosin Grénmanin palkkakuluihin.

Toiminnan ohjaus

Työn etenemisestä ja tuloksista raportoidaan kehityspäällikkö Päivi Pohjolaiselle, hankejohtaja Riitta Birkstedtille ja tutkimusjohtaja Ruoppilalle.

Liite 1Tutkimussuunitelma

Esitän, että Turun kaupunki rahoittaa tutkimuksen ”Ovet auki akatemiaan – Akateeminen historia, kulttuuriperintö ja tieteellinen tutkimus elävän ja elämyksellisen kaupunkikulttuurin voimavarana” ja että siitä koituvat 35.000 € kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 11006 tilaus 407358 (Kh/Kaupunkitutkimus). Työn etenemisestä ja tuloksista raportoidaan Päivi Pohjolaiselle, Riitta Birkstedtille ja Sampo Ruoppilalle.

Johtaja Pekka Sundman:

PäätösPäätin, että Turun kaupunki rahoittaa tutkimuksen ”Ovet auki akatemiaan – Akateeminen historia, kulttuuriperintö ja tieteellinen tutkimus elävän ja elämyksellisen kaupunkikulttuurin voimavarana” ja että siitä koituvat 35.000 € kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 11006 tilaus 407358 (Kh/Kaupunkitutkimus). Työn etenemisestä ja tuloksista raportoidaan Päivi Pohjolaiselle, Riitta Birkstedille ja Sampo Ruoppilalle.

Pekka Sundman

johtaja

Jakelu

tiedSääksjärvi Ilari
tiedVäänänen Kalervo
tiedKaupunginhallitus
tiedAlho Janne
tiedBirkstedt Riitta
tiedHangisto Tomi
tiedHellén Anne-Marget
tiedKaisti Anssi
tiedKeskikastari Paula
tiedKirkkola Antti
tpvPohjolainen Päivi
tpvRuoppila Sampo


Liitteet:

Kkaukehr § 13
Liite 1:Tutkimussuunnitelma