Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15208.04.201912

4327-2019 (00 01 02, 00 01 01)

Konsernihallinnon tilapalvelukeskuksen suunnittelutoimintojen liikkeenluovutus Kaarea Oy:lle

Tiivistelmä:

Esitetään neuvottelujen käynnistämistä konsernihallinnon tilapalvelukeskukseen sijoittuvien suunnittelutoimintojen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Kaarea Oy:lle.

Kh § 152

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja johtaja Tuomas Heikkinen 28.3.2019:

Tilapalvelukeskus on aloittanut toimintansa vuoden 2018 alussa (kh 23.10.2017). Sen tehtävänä on mm. tarjota tilat kaupungin omalle toiminnalle, hallita kaupungin tilaomaisuutta ja huolehtia sen kunnossapidosta. Tilapalvelukeskus vastaa rakennuksiin tehtävistä kunnossapitohankkeista, suurempien rakennushankkeiden ollessa kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisen toteutusvastuulla.

Tilapalvelukeskus tilaa merkittävän osan kunnossapitokorjauksista Arkea Oy:n kanssa 17.12.2015 tehdyn kunnossapidon puitesopimuksen kautta. Arkea Oy on jakautunut 1.1.2019 alkaen ja jakautumisen yhteydessä on perustettu sidosyksikköyhtiö Kaarea Oy, joka tuottaa konsernimuotoisesti mm. kunnossapitopalveluita, kiinteistöpalveluita ja siivousta kunnille ja sellaisille julkisille toimijoille, jotka ovat hankintayksiköitä. Kaarea Oy on Turun kaupungin sidosyksikkö eikä toimi kilpailluilla markkinoilla. Mainittu kunnossapidon puitesopimus on siirtynyt jakautumisen yhteydessä Kaarea Oy:lle.

Kaarea Oy:n kanssa tehtävässä kunnossapitotoiminnassa on tunnistettu kehittämismahdollisuuksia, joilla yhteistyöstä saatavia hyötyjä voitaisiin lisätä. Kunnossapitohankkeiden aikatauluja ja kustannuksia voitaisiin paremmin hallita keskittämällä kokonaiskoordinaatio suunnittelusta ja toteutuksesta yhdelle taholle. Järjestely tuottaisi tilaajalle parempaa laatua edullisemmin kustannuksin sekä myös mahdollistavan henkilöstöresurssin tehokkaamman käytön. Tilapalvelukeskuksessa on rakennussuunnittelutehtävissä 4 vakanssia. Suunnittelutehtävät kohdistuvat hankkeisiin, joiden toteuttaminen tilataan Kaarea Oy:ltä kunnossapidon puitesopimuksen kautta.

Kaupunginhallituksen tulisi tässä vaiheessa velvoittaa konsernihallinnon tilapalvelukeskusta käynnistämään Kaarea Oy:n kanssa neuvottelut edellä kuvattujen suunnittelutoiminnon siirtämisestä liikkeenluovutuksena Kaarea Oy:lle. Mikäli neuvotteluiden myötä tullaan esittämään toimintojen luovuttamista liikkeenluovutuksena Kaarea Oy:lle, tulee Turun kaupungin ja Kaarea Oy:n välille valmistella liikkeenluovutussopimus. Liikkeen luovutuksen totuttamisessa tulee huomioida ne säädökset, jotka sisältyvät liikkeenluovutusdirektiiviin (2001/23/EY), työsopimuslakiin, lakiin kunnallisesta viranhaltijasta sekä lakiin työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Liikkeenluovutuksen yhteydessä tehtävistä mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen. Liikkeenluovutusta koskeva asia on tuotava kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiassa. Yhteistyötoimikunnan kokouksessa asia käsitellään työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että konsernihallinnon tilapalvelukeskuksen tulee käynnistää Kaarea Oy:n kanssa neuvottelut suunnittelutoimintojen siirtämisestä liikkeenluovutuksena Kaarea Oy:lle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Raaska, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho ja Kattelus.

Yrttiahon tekemän hylkyehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lindfors.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi.

Jakelu

tpvTilapalvelukeskus