Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13225.03.20197

6145-2016 (034, 059)

Centrum Balticum -säätiön EU-rahoitteisten hankkeiden rahoitusjärjestelyt

Tiivistelmä:

Centrum Balticum -säätiöllä on monia EU-rahoitteisia hankkeita, joiden omarahoitusosuus on pääasiassa 20 -25 %. EU-rahoitukset hankkeissa tulevat pääosin jälkikäteen. Kaupungin tulee jatkaa säätiön EU-hankkeiden tilapäistä rahoitusta, jotta säätiö voi osallistua EU-hankkeisiin.

Kh § 132

Talous- ja strategiaryhmän vt. johtaja Fredrik Lindström ja rahoituspäällikkö Kari Pentti 15.3.2019:

Kaupunginhallitus päätti 6.6.2016 § 239 myöntää Centrum Balticum -säätiölle säätiön EU-rahoitteisten hankkeisiin väliaikaista hankerahoitusta enintään 350.000 euroa. Väliaikaisrahoituksesta on tehty luottosopimus, jonka mukaan luotto erääntyy 31.7.2019.

Centrum Balticum -säätiö on anonut Turun kaupungilta laina-ajan pidentämistä 31.1.2023 asti tai jos säätiö maksaa lainan pois tätä ennen, uutta 350.000 euron luottoa, jonka takaisinmaksu on viimeistään 31.1.2023.

Turun kaupunki, Turun yliopistosäätiö, Åbo Akademi, Turun kauppakorkeakoulun tukisäätiö, Varsinais-Suomen liitto, Porin kaupunki, Rauman kaupunki, Uudenkaupungin kaupunki ja Vaasan kaupunki perustivat vuonna 2006 Centrum Balticum -säätiön. Säätiön tarkoituksena on edistää laaja-alaisesti Itämeren alueen yhteistyötä eri sektoreilla, niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Säätiön toiminta jakautuu kolmeen vastuualueeseen: Centrum Balticum -keskus, Saaristomeren Suojelurahasto ja Turku-prosessin sihteeristö. Turku-prosessin koordinaatiovastuu on Turun kaupungilla ja Varsinais-Suomen liitolla. Turku-prosessin sihteeristö työskentelee Centrum Balticum -säätiön puitteissa. Säätiö ei kuulu Turku -konserniin, mutta kaupungilla on säätiön toiminnassa merkittävä vetovastuu.

Centrum Balticum -säätiön kaupungilta saama toiminta-avustus on 220.000 euroa vuonna 2019. Määrä on pysynyt viime vuodet samana. Lisäksi kaupunki on myöntänyt Saaristomeren Suojelurahaston (omakatteinen rahasto) hallinnollisiin kuluihin vuosittain 25.000 euroa, tämä toteutuu myös vuonna 2019. Näiden lisäksi kaupunki on rahoittanut Itämeri-haastetta, joka on nyt siirtymässä pois Centrum Balticumin alta osaksi kaupungin omaa toimintaa. Kaupunki on myöntänyt Itämeri-haasteen palkkakuluihin vuosittain 30.000 euroa ja Centrum Balticum saa tänä vuonna tuosta summasta sen prosentuaalisen osuuden, minkä ajan toimintaa on toteutettu hallinnollisesti säätiön alla. Siirron aikataulu ei ole vielä varmistunut

Säätiöllä on edelleen monia EU-rahoitteisia hankkeita, joiden omarahoitusosuudet ovat 20-25 %. EU:n rahoitusosuudet n. 75-80 %:a tulevat pääosin jälkikäteen, joten hankerahoitus vaatii muuta rahoitusta tilapäisesti niin kauan kuin hankkeissa ollaan mukana. Tämän takia 350.000 euron rahoitusta tulisi jatkaa tässä vaiheessa 31.1.2023 asti.

Säätiölle myönnetyn luottosopimuksen mukaan kaupungin rahoitus tulee kohdistaa vain EU-rahoitteisten hankkeiden väliaikaiseen rahoitukseen.

Kuntalain 129 § mukaan kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Centrum Balticum -säätiön rahoittamiseen ei sisälly merkittäviä riskejä, koska kaupungilla on toiminnassa merkittävä vetovastuu.

Säätiö on toimittanut kaupungille tilinpäätöstiedot vuodesta 2018 ja muut tarvittavat taloudelliset tiedot. Vuoden 2018 lopussa säätiön omapääoma oli 253.000 euroa ja tase yhteensä 727.000 euroa. Säätiöllä ei ole kiinteä tai irtainta omaisuutta, jota voitaisiin käyttää vakuutena. Sen sijaan säätiöllä on ajoittain kassavaroja, joista osaa voitaisiin käyttää vakuutena ja esim. pantata joku pankkitileistä kaupungille. Tässä tapauksessa mahdollisen vakuuden määrä tulisi vaihdella toiminnan tarpeen mukaisesti. Tämän takia päätöstavan tulisi olla mahdollisimman joustava.

Edellä olevaan viitaten esitämme,

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunki jatkaa Centrum Balticum -säätiölle myönnettyä EU-hankkeiden väliaikaisrahoittamiseen myönnettyä 350.000 euron luottoa 31.1.2023 asti ja

että talous- ja strategiaryhmän johtaja oikeutetaan hyväksymään luottosopimuksen maksuohjelman muutossopimus ja siihen mahdollisesti tarvittava vakuusjärjestely.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoCentrum Balticum -säätiö sr
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus