Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1507.01.2019

4105-2015 (639, 630, 065)

Kaupunginhallituksen jäsen Mika Maaskolan selvityspyyntö VEO++ eli ns. Helsingborgin joukkoliikenneratkaisun selvittämisestä

Tiivistelmä: -

Kh § 15

Kaupunginhallituksen jäsen Mika Maaskola 7.1.2019:

Turun kaupunginvaltuuston käsittelyyn on valmisteilla joukkoliikenneratkaisu, missä on vertailtu ns. Superbussin ja Raitiotien rakentamisen ja ylläpidon kustannuksia. Rinnalla on valmisteltu runkolinjauudistusta, mikä käsitellään erillään ensin mainitusta jätti-investoinnista.

Julkisuudessa on tuotu esille, että selvityksistä puuttuu ns. Helsingborgin vaihtoehto, missä on toteutettu runkobussilinjasto raitiotietä ja superbussia vastaavin etuuksin. Tässä mallissa muun muassa vältytään maanalaisen infran siirtokustannuksilta, siltojen vahvistustöiltä sekä varikon rakentamiselta ja kustannukset ovat näin ollen oleellisesti pienemmät. Tämä vaihtoehto ei sulje pois myöhemmin tehtävää raskaampaa investointia, mikäli kaluston kapasiteetti loppuu nykyisin arvioitua aikaisemmin.

Olemme jo kehittämässä runkolinjastoa ja nyt onkin syytä lisätä selvitykseen vielä vaihtoehto VE0++, eli miten se pystyisi vastaamaan kaupunkikehityksen paineisiin, jos runkolinjastolle annettaisiin täydet etuudet, kuten raskaammille vaihtoehdoille. Selvityksen tekemisen ei pitäisi viivästyttää päätöksentekoa, sillä pohjatiedot on jo saatavilla aiemmista selvityksistä.

Tilanteessa, jossa kaupungin vetovoiman ylläpitämiseksi on tehtävä merkittäviä investointeja myös kouluihin sekä kulttuuri- ja liikuntapalveluihin niin on vastuullista selvittää pikaisesti myös tämä vaihtoehto ennen kuin päätetään isosta joukkoliikenneratkaisusta.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

slvpKaupunkiympäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne