Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1407.01.20194

6280-2018 (00 01 02)

Kiinteistöosakeyhtiö Turun Kaupunginteatterin hallituksen 2. neljännesvuosiraportointi 2018

Tiivistelmä:

Kiinteistö Oy Turun Kaupunginteatterin hallitus on toimittanut Turun kaupungille vuoden 2018 toisen neljännesvuosiraportin kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennushankkeeseen liittyen.

Kh § 14

Toimitilapäällikkö Nora Hilden 21.12.2018:

Turun kaupunki on vastaanottanut Kiinteistö Oy Turun Kaupunginteatterin hallitukselta 20.12.2018 päivätyn kirjeen, jossa KOy Turun Kaupunginteatterin hallitus antaa toisen neljännesvuosiraportin vuodelle 2018 kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus -hankkeeseen liittyen.

KOy Turun Kaupunginteatterin hallitus kertoo kirjeessään yhtiön selvittäneen peruskorjaus- ja laajennushankkeen taloudellisen loppuselvityksen jälkeen projektissa havaittujen suunnitelmaviiveiden, -virheiden, -puutteiden ja yhteensovittamisen laiminlyöntien aiheuttamia kustannuksia kiinteistöyhtiölle. Lisäksi yhtiö kertoo selvittäneensä hankkeen oikeudellisia menestymismahdollisuuksia ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Yhtiö taustoittaa kirjeessään peruskorjaus- ja laajennushankkeen tapahtumia seuraavasti: ”Marraskuussa 2016 solmittiin kiinteistöosakeyhtiön ja projektinjohtourakoitsija Skanska Talonrakennus Oy:n välillä alkuperäistä projektinjohtourakkaa täydentävä ryntäyssopimus, jonka tarkoituksena oli aikatauluviiveiden kiinni ottaminen ja se, että teatterirakennus otettaisiin vaiheittain teatterin käyttöön heinä-elokuussa 2017, jotta esitystoiminta suurella näyttämöllä voitaisiin aloittaa suunnitelman mukaisesti 15.9.2017.

Ryntäystoimiin ryhdyttiin sopimuksen mukaisesti mm. teettämällä runsaasti ylitöitä, hankkimalla lisää työvoimaresursseja ja hankkimalla lisää sääsuojakalustoa kiirehtimisen vuoksi epäedulliseen vuodenaikaan tehtäviin töihin.

Lisäksi rakennustyön edetessä loppuvuonna 2016 tarkkaamon seinäpinnoista löytyi asbestipitoista materiaalia. Ennakoimatonta kulua asbestisiivouksesta ja työhaitasta syntyi huomattavasti.

Asbestisiivouksesta ja sen aiheuttamasta työhaitasta ja viiveestä lisääntyneestä ryntäystarpeesta hankkeen kokonaiskustannus nousi 39,15M€:sta arviolta 41,11M€.

Ryntäyssopimuksen lopulliset kustannukset kiinteistöyhtiölle olivat noin 1.830.000 euroa.

Lisäksi hankkeessa on koko sen ajan ollut suunnitelmien viivästymiseen, -virheisiin ja -puutteisiin ja yhteensovittamiseen liittyviä ongelmia. Kiinteistöyhtiö on kirjallisesti reklamoinut arkkitehtia (LPR-Arkkitehdit Oy), LVI-suunnittelijaa (Sweco Talotekniikka Oy) ja sähkösuunnittelijaa (Insinööritoimisto Matti Leppä Oy) useaan kertaan. Aikatauluongelmiin on vastattu hankkimalla lisäresursseja ja yhteensovittamisen liittyviin ongelmiin on reagoitu reklamoimalla sekä vaatimalla suunnittelijoita korjaamaan virheensä. Lisäksi on pidätetty oikeus vaatia vahingonkorvausta.”

Yhtiö kertoo, että asiassa tehtyjen selvitysten perusteella kiinteistöyhtiö on reklamoinut oikea-aikaisesti ja pätevästi suunnittelijoita suunnitelmavirheistä ja -puutteista sekä suunnitelmien yhteensovittamisessa ilmenneistä puutteista.

Yhtiö kertoo kirjeessään LPR-Arkkitehdit Oy:n toimittamasta, 23.11.2018 päivätystä kirjeestä. Yhtiön mukaan LPR on esittänyt näkemyksenään, että resursointivaje olisi syntynyt tilaajan vaatimuksesta. Yhtiö kuvaa kirjeessään kaikki hankkeen edetessä LPR Arkkitehdeiltä saadut suunnittelutarjoukset, niiden sisältämät tuntiarviot sekä tehdyt tilaukset tuodakseen esiin sen, että toisin kuin LPR kirjeessään esittää, on tilaaja myöntänyt lisäresurssia suunnitteluun vaatien kuitenkin selvitykset siitä, mitä on tekemättä ja mihin resurssiarviot perustuvat, sillä avointa valtakirjaa suunnittelukustannusten nousulle ei haluttu antaa. Yhtiön mukaan tilaajalla ja suunnittelijalla oli erilainen käsitys hankkeen suunnitteluresurssien jakautumisesta ajallisesti. Tilaajasta kyse oli enemmänkin resurssien ajallisesta kohdentamisesta hankkeen eri vaiheissa kuin kokonaistuntimäärän riittävyydestä. Yhtiö kertoo, että ostamalla lisäresurssia suunnitteluun, tilaaja pyrki hoitamaan aikataulun kiinni kuromista ja varmistamaan hankkeen valmistumista aikataulussa. Urakoitsijaa edellytettiin priorisoimaan tarvittavien suunnitelmien listausta kiireellisyysjärjestykseen, mutta puuttuvien suunnitelmien kasaantuminen vaikeutti hankintojen suorittamista ja siten aiheutti hankkeen viivästymistä.

Kirjeessä kerrotaan kiinteistöyhtiön ryhtyneen toimenpiteisiin ja, että yhtiö on esittänyt määrälliset vahingonkorvausvaatimuksensa pääsuunnittelija LPR-arkkitehdit Oy:lle ja LVI-suunnittelija Sweco Talotekniikka Oy:lle. Yhtiö katsoo edellä mainittujen yhteisvastuullisesti vastaavan kiinteistöyhtiölle aiheutuneen vahingon korvaamisesta.

Yhtiön näkemyksen mukaan suunnittelijoiden (LPR ja Sweco) vastuuksi on osoitettavissa 459.000 euroa. Yhtiön vaatimukset perustuvat suunnittelijoiden syyksi luettaviin virheisiin, puutteisiin ja suunnitelmien yhteensovituksen laiminlyönteihin.

Yhtiön kirjeessä todetaan, että oikeudellisiin riitoihin sisältyy aina riski. Kiinteistöyhtiöllä on näyttötaakka siitä, että vahinko on aiheutunut suunnittelijoista ja, että suunnittelijan/suunnittelijoiden virheen ja aiheutuneen vahingon välillä on syy-yhteys. Syy-yhteyden näyttäminen toteen voi olla haasteellista etenkin laajoissa ja monimutkaisissa rakennushankkeissa. Ryntäyssopimuksen solmiminen ja sen jälkeen ilmenneet uudet ennakoimattomat ongelmat aiheuttavat lisähaastetta vahinkojen määrittelyyn.

Yhtiö kertoo käynnistävänsä suunnittelijoiden kanssa neuvottelut asiassa mahdollisen sovinnollisen ratkaisun löytämiseksi. Mikäli neuvotteluissa ei saavuteta yhtiön näkemyksen mukaan hyväksyttävää lopputulosta, yhtiön harkittavaksi tulee se, ryhdytäänkö vahingonkorvauksia perimään oikeusteitse.

Yhtiön hallitus kertoo kirjeessään, että hankkeen kokonaiskustannukset selviävät yhtiön tilinpäätöksen valmistuttua. Kustannusennusteen mukaan hankkeen lopulliset kustannukset tulevat jäämään alle 45 M€.

Oheismateriaali 1KOy Turun Kaupunginteatteri 2. neljännesvuosiraportti 2018

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedokseen Kiinteistö Oy Turun Kaupunginteatterin hallituksen antaman 2. neljännesvuosiraportin 2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Turun Kaupunginteatteri
tiedTilapalvelukeskus