Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus48310.12.20187

11666-2018 (00 01 01)

Turun kaupungin toimintaa ohjaavat ja eettiset periaatteet

Tiivistelmä: -

Kh § 483

Lakimies Antti Mäkelä 1.10.2018:

Toimintaa ohjaavat periaatteet

Kaupunki edistää strategiansa mukaisesti kaikessa toiminnassaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kehitystä ja sitoutuu periaatteisiin, jotka on kuvattu kaupungin toimintalupauksissa. Periaatteisiin sisältyvät asukas- ja asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja suvaitsevaisuus sekä uudistuminen ja yhteistyö. http://www.turku.fi/strategia

Eettiset periaatteet

Kaupunki painottaa kaikessa toiminnassaan rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta, yhdenvertaista kohtelua sekä avoimuutta. Kaupunki pyrkii, yhdessä kuntalaisten kanssa, rakentamaan vakaan ja turvallisen ympäristön, kunnioittamaan kuntalaisten ja henkilöstönsä laillisia oikeuksia sekä tukemaan heidän hyvinvointiaan ja viihtyvyyttään. Hyvä maine on kaupungille tärkeä toimintaa ohjaava periaate.

Kaupunki tuottaa tai järjestää kuntalaisille laadukkaita palveluita asukaslähtöisesti, tehokkaasti ja taloudellisesti kaupungin molemmilla kielillä. Kaupungin henkilöstö ymmärtää ja ennakoi kuntalaisten tarpeet. Yhteinen turkulaisuus kunnioittaa eri väestöryhmiin kuuluvien oman kielen ja kulttuurin säilyttämistä, sekä kaikkien asukkaiden kulttuurisia oikeuksia. Turussa ei suvaita rasismia – turkulainen voi olla monenlainen ja jokainen on yhdenvertainen. Turku tunnustaa, että naisten ja miesten välinen tasa-arvo on kaikkien ihmisten perusoikeus ja yhteiskunnallinen perusarvo. Päätöksenteossa huomioidaan yhdenvertaisuus- ja ympäristövaikutukset.

Kuntalaisten ja asiakkaiden tiedot käsitellään niitä koskevien säädösten mukaisesti yksityisyyden suojaa kunnioittaen. Kaupungin viestintä on avointa, ajankohtaista, ennakoivaa ja totuudenmukaista, ja sen tulee antaa kaupunkilaisille, joukkoviestimille, viranomaisille ja muille sidosryhmille riittävät ja asianmukaiset tiedot päätöksenteosta ja palveluista. Suhtautuminen sidosryhmiä kohtaan on aktiivista, palveluhenkistä ja kaupungin kokonaisetua tukevaa.

Työntekijöiden osaaminen ja asiantuntemus on kaupungin voimavara. Jokainen kaupungin henkilökuntaan kuuluva toimii ammattitaitoisesti ja huolellisesti. Kaupunki kohtelee sidosryhmiään yhdenmukaisten periaatteiden mukaan ja pitää lähtökohtana, että myös ne kunnioittavat kaupungin hyväksymiä eettisiä periaatteita. Kaupunki ei ohjaa sopimuskumppania tai muuta osapuolta tekemään mitään sellaista, mitä kaupunki ei voisi säädösten tai toimintaperiaatteidensa mukaan itse tehdä.

Päätöksenteko on avointa, julkista ja tasapuolista. Läpinäkyvyyttä edistetään kaikessa taloudellisessa toiminnassa korruption ja lahjonnan ehkäisemiseksi. Henkilökohtainen etu ei saa vaikuttaa millään tasolla päätöksentekoon. Kaupungin henkilökuntaan kuuluvan tulee välttää sellaisia henkilökohtaisia sivutoimia tai toimintaa, jotka voivat olla ristiriidassa heidän velvollisuuksiensa kanssa kaupunkia kohtaan.

Kaupungin toiminnassa ei sallita minkäänlaisia väärinkäytöksiä tai vilpillistä toimintaa, eikä kaupungin omaisuutta tai varoja saa käyttää oman edun tavoitteluun. Väitteet tällaisesta toiminnasta tutkitaan ja ryhdytään tarvittaessa oikeudellisiin toimiin.

Kaupungin työntekijä ei saa vaatia, ottaa vastaan tai hyväksyä lahjaa tai muuta etua, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan taikka joka on omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa palvelussuhteessa. Esimiesten on huolehdittava, että työntekijät tuntevat kaupungin ohjeet ulkopuolisten kustantamien matkojen ja muiden taloudellisten etujen vastaanottamisesta.

Kaupunki noudattaa hankintatoiminnassaan kansainvälisen työelämän perusnormeja mm. lapsityövoiman käytön vähentämiseksi. Kaupunki torjuu aktiivisesti harmaata taloutta ja edellyttää sitä myös sopimuskumppaneiltaan.

Kaupunki on aktiivinen yhteistyössään verottajan, muiden kaupunkien, elinkeinoelämän ja kansalaisjärjestöjen kanssa, jotta kansallisesti ja kansainvälisesti voidaan ehkäistä harmaata taloutta. Turku pyrkii osaltaan torjumaan talousrikoksia.

Turku on kansainvälisesti aloitteellinen, kehittyvä ja osaava toimija globaalin vastuun kantamisessa paikallisesti. Tätä toteutetaan muun muassa edistämällä taloudellista, sosiaalista sekä ympäristön huomioon ottavaa kehitystä. Turku kantaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjumisessa. Globaalin vastuun kantaminen on kaupungin toiminnan kokonaisvaltaista laatua ja sen kehittämistä.

Kaupunki on kaikessa toiminnassaan yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa korostava työnantaja, joka kunnioittaa henkilöstönsä oikeutta mielipiteisiin, vakaumuksiin ja yhdistystoimintaan osallistumiseen. Henkilöstöön kuuluvia kohdellaan yksilöinä siten, että he voivat työskennellä parhaalla mahdollisella tavalla oikeuksiaan ja velvollisuuksiaan toteuttaen. Kaupunki järjestää henkilöstölleen turvallisen ja terveellisen, tasa-arvoisen ja monimuotoisen työskentely-ympäristön, jossa ei esiinny minkäänlaista syrjintää. Kaupungin työpaikoilla ei sallita työpaikkakiusaamista, sukupuolista, rasistista tai seksuaalista häirintää eikä muutakaan sopimatonta käytöstä missään muodossa. Kaupunki toimii savuton työpaikka -periaatteen mukaisesti.

Jokainen esimies vastaa osaltaan siitä, että eettiset periaatteet saatetaan henkilöstön tietoon ja että kaikki henkilöstöön kuuluvat noudattavat niitä.

Yhteistyötoimikunta on käsitellyt Turun kaupungin toimintaa ohjaavat ja eettiset periaatteet kokouksessaan 30.10.2018 § 69 merkiten periaatteet tiedoksi.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä edellä olevat Turun kaupungin toimintaa ohjaavat ja eettiset periaatteet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-3, 1 poissa.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Eklund, Pätäri, Maaskola, Laivoranta, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho  ja Kattelus.

Rinteen Miikkolan kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Yrttiaho.

Sundqvist oli poissa kokouksesta.

Tämän jälkeen esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

ohjeHenkilöstöasioiden palvelukeskus
ohjeHyvinvointitoimiala
ohjeIT-palvelut
ohjeKasvatus- ja opetuslautakunta
ohjeKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
ohjeKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
ohjeKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
ohjeKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto
ohjeKaupunginhallituksen konsernijaosto
ohjeKaupunginhallitus
ohjeKaupunkiympäristölautakunta
ohjeKaupunkiympäristötoimiala
ohjeKeskusvaalilautakunta
ohjeKonsernihallinto
ohjeKulttuurilautakunta
ohjeLiikuntalautakunta
ohjeLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
ohjeMatkailun palvelukeskus
ohjeNuorisolautakunta
ohjeRakennus- ja lupalautakunta
ohjeRevisiotoimisto
ohjeSivistystoimiala
ohjeSosiaali- ja terveyslautakunta
ohjeTarkastuslautakunta 2017-2021
ohjeTilapalvelukeskus
ohjeTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
ohjeTurun Työterveystalo
ohjeTyöllisyyspalvelukeskus
ohjeVapaa-aikatoimiala
ohjeVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
ohjeVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
ohjeVelkaneuvonta