YHTEISTOIMINTASOPIMUS ALUETYÖSTÄ

 

Turun kaupunki, Turkuseura, Kaupunginosaviikot ja Turun Pientalojen keskusjärjestö 2019–2020

 

Turun kaupunki (jäljempänä Kaupunki) Y-tunnus 2048198, Turkuseura ry. (jäljempänä Yhdistys)

Y-tunnus 04998576 sekä Turun Kaupunginosaviikkojen tuki ry. (jäljempänä kaupunginosaviikot) Y-tunnus 24761867, Turun Pientalojen keskusjärjestö ry. (jäljempänä TPK)

 

Sopijapuolet toteavat, että Kaupungin ja Yhdistysten sekä TPK:n kumppanuus on toiminnallisesti tarkoituksenmukaista ottaen huomioon sen seikan, että kaupunki ja yhdistykset toimivat samojen tavoitteiden hyväksi.

 

Tavoitteena on kehittää Turkua siten, että kaupungin eri asuinalueet kehittyvät entistä elinvoimaisemmiksi, vetovoimaisemmiksi ja viihtyisämmiksi. Yhdistysten toiminnan keskeisenä tavoitteena on työskennellä Turun myönteisen imagon ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi.

 

Yhteistyössä osapuolet edistävät aluekehittämisen Turun mallin puitteissa asukasystävällistä ja monipuolisesti kehittyvää Turkua.

 

Osapuolet ovat perehtyneet kaupunginhallituksen hyväksymään päätökseen aluetyön Turun mallin toimintavasta. Turun mallin tavoitteena on edistää asuinalueilla asukkaiden ja eri toimijoiden osallisuutta sekä kaupungintoimijoiden ja alueen asukkaiden ja toimijoiden verkostoitumista, jotta yhteinen kehittäminen mahdollistuisi.

 

Tätä sopimusta koskevaa aluetyön Turun mallin työskentelyä ohjaa erikseen nimetty ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii Kaupungin konsernihallinnosta nimetty henkilö, Ohjausryhmässä tulee olla edustaja tämän sopimuksen allekirjoittaneilla sekä muita edustajia tasapuolisesti eri toimijoista jotka toiminnallaan edistävät Turun mallin mukaista aluetyötä. Ohjausryhmän jäsenet nimeää kaupunginjohtaja ja ryhmän puheenjohtajana toimii Turun kaupungin edustaja. Ohjausryhmän kutsuu koolle Turkuseuran aluetyöstä vastaava aluetyön koordinaattori.

 

Sopimuksen tarkoitus

 

Turkuseuran aluetyö

 

1. Kaupunki tukee Yhdistyksen aluetyön toimintaa vuosittain enintään 70 000 eurolla siten, että tuki määräytyy kaupunginvaltuuston kaupunginhallitukselle vahvistaman talousarvion mukaisesti.

 

2. Yhdistys sitoutuu kehittämään toimintaansa Kaupungin nk. Turun mallin ja sen asettamien tavoitteiden suuntaisesti. Turun mallissa Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on:

 

Kehittää kolmannen sektorin osallisuusosaamista

Kerätä, yhdistää ja välittää tietoja alueen kolmannen sektorin toimijoista ja toimintamahdollisuuksista

Ylläpitää ja kehittää sosiaalisen median alustaa, jonka tavoitteena on suuralueilla tapahtuvan viestinnän kehittyminen

Yhteistyö Pientalojen keskusjärjestön kanssa niin, että aluetyötä koskevat kustannukset toteutetaan Turkuseuralle esitetystä tuesta.

 

Kohdassa kaksi mainittujen tavoitteiden toteuttamiseksi Yhdistys ja Kaupunki laativat vuosittain erillisen toimintasuunnitelman ja budjetin, joka hyväksytään erikseen nimetyssä ohjausryhmässä.

 

Turun Kaupunginosaviikkojen tuki ry:n aluetyö

 

Kaupunki tukee Yhdistyksen toimintaa vuosittain enintään 10 000 eurolla siten, että tuki määräytyy kaupunginvaltuuston kaupunginhallitukselle vahvistaman talousarvion mukaisesti.

 

Yhdistys sitoutuu kehittämään toimintaansa Kaupungin nk. Turun mallin ja sen asettamien tavoitteiden suuntaisesti. Turun mallissa Kaupunginosaviikkojen toiminnan tavoitteena on:

Koordinoida Kaupunginosaviikkojen toteutumista

Edistää kaupunginosien asukkaiden osallistumista, yhteisöllisyyttä ja kulttuurien kohtaamista tapahtumatoiminnan kautta

Kannustaa kaupunkilaisia tapahtumien kautta käyttämään ja kehittämään kaupunginosien julkisia ja yksityisiä vapaa-ajan palveluja

Tukea paikallista vapaaehtoistyötä ja järjestökentän verkostoitumista

Tehdä kaupunginosia tunnetuiksi tuomalla esiin niiden erityispiirteitä, monikulttuurisuutta ja paikallisten toimijoiden osaamista

Tehdä poikkisektorista yhteistyötä eri alojen järjestöjen, kaupungin, koulujen, seurakuntien ym. kanssa

Laajentaa Kaupunginosaviikkojen verkostoa maantieteellisesti mahdollisimman kattavaksi

Vaalia, jatkaa ja kehittää eteenpäin Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden perintöä.

 

Turun Pientalojen Keskusjärjestö ry:n aluetyö

 

TPK haluaa edistää omalla toiminnallaan jäsenyhdistystensä sitoutumista aluetyön Turun mallin työskentelyyn. TPK:n tehtävänä aluetyönTurun mallissa on

Mahdollistaa jäsenyhdistystensä tiedon saanti ja osallistuminen asuinalueilla tehtävään yhteistyöhön

Osallistua aluetyön yhteiskehittämiseen

Sopimuksen ehdot

 

Kaikkia koskevat ehdot

 

1. Yhdistykset vastaavat siitä, että sen lukuun toimivat henkilöt noudattavat lainsäädäntöä ja hyvää

hallintoa. Yhdistysten on toimitettava Kaupungille toimintavuoden tilinpäätös, josta ilmenevät kaupungilta saadut avustukset ja avustusten käyttö sekä tilintarkastuskertomus ja toimintakertomus.

 

2. Yhdistysten edustaja/t pyydetään asiantuntijoina Kaupungin kokouksiin ja/tai toimintaan aiheesta riippuen. Kaupungin puolelta yhteyshenkilönä toimii konsernihallinnon aluetyön kehittäjä. Lisäksi yhdistykset saavat Turun malliin liittyvät yhteistyön toteuttamista edistävät aineistot sekä muun tarvittavan materiaalin.

 

Turkuseuraa ja Kaupunginosaviikkoja koskevat ehdot

 

3. Kaupungin rahoitusta käytetään Yhdistysten henkilöstö- ja toimintakustannuksiin, jotka liittyvät tässä sopimuksessa kuvattuun tehtävään. Yhdistysten tulee osoittaa henkilöresurssit työn suorittamiseksi. Yhdistysten henkilöstön työnantajana on Yhdistys, joka vastaa kaikista työnantajan velvollisuuksista.

 

4. Yhdistykset hankkivat toimintasuunnitelman mukaisesti vuosittain toimintaansa myös ulkopuolista rahoitusta. Tässä sopimuksessa määriteltyä Kaupungin rahoitusta voidaan käyttää omarahoitusosuutena.

 

5. Tämä sopimus tulee voimaan kaikkien osapuolten allekirjoitettua sopimuksen ja päättyy 31.12.2020. Sopimuksen jatkosta neuvotellaan yhdessä viimeistään syksyllä 2020.

 

6. Tätä sopimusta koskevat mahdolliset erimielisyydet ratkaistaan sopijaosapuolten välisin neuvotteluin, mutta jos tässä ei onnistuta erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena VarsinaisSuomen käräjäoikeus.

 

7. Yhdistyksillä ei ole oikeutta siirtää tätä sopimusta ilman Kaupungin etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

8. Yhdistysten tulee vuosittain etukäteen toimittaa Kaupungille toimintasuunnitelmansa ja talousarvionsa. Yhdistykset sitoutuvat siihen, että heidän avustusanomuksessa, toimintasuunnitelmassa ja talousarviossa antamat tiedot ovat oikeita ja riittäviä. Yhdistykset sitoutuvat toimittamaan tilinpäätöksensä ja tilintarkastajien kertomuksen niiden valmistuttua. Yhdistysten tulee viipymättä ilmoittaa Kaupungille merkittävistä avustuksen kohteena olevan toimintansa, taloutensa tai olosuhteiden muutoksista.

 

9. Kaupungilla on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Yhdistykset laiminlyövät sopimusehtojen tai sopimuksen liitteiden noudattamista taikka jos Yhdistykset tässä sopimuksessa esitetty toiminnan sisältö ja tavoitteet eivät mistä tahansa syystä toteudu olennaisilta osiltaan. Yhdistyksillä on oikeus irtisanoa tämä sopimus, jos Kaupungin taloudellinen tuki muuttuu olennaisesti. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti ja irtisanomisaika on kuusi (6) kuukautta sen kuukauden päättymisestä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on annettu tiedoksi toiselle sopijapuolelle. Mikäli sopimus irtisanotaan, Kaupungilla on oikeus periä Yhdistyksiltä takaisin se määrä mahdollisesti jo maksetusta avustuksesta, joka kohdistuu sopimuksen päättymisen jälkeiseen aikaan. Yhdistysten tulee viipymättä palauttaa virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti saamansa avustus tai sen osa, tai jos avustusta tai sen osaa ei voida käyttää tässä sopimuksessa edellytetyllä tavalla.

 

10. Lisäksi noudatetaan soveltuvin osin kaupungin avustuksia koskevia yleisiä ohjeita.

 

Tätä sopimusta on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi kummallekin sopijapuolelle. Tällä sopimuksella korvataan Kaupungin ja Yhdistysten välillä aikaisemmin solmitut yhteistyösopimukset.

 

 

ALLEKIRJOITUKSET

Turussa xx.xx.2018

 

TURUN KAUPUNKI

TURKUSEURA-ABOSAMFUNDET RY

TURUN KAUPUNGINOSAVIIKKOJEN TUKI RY

TURUN PIENTALOJEN KESKUSJÄRJESTÖ RY

Liite: Avustuksia koskevat yleiset ohjeet