Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25918.06.201814

7318-2018 (00 01 01)

Nuorisovaltuuston edustajien läsnäolo- ja puheoikeus lautakuntien ja niiden jaostojen kokouksissa

Tiivistelmä: -

Kh § 259

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen:

Kuntalain 5 luku sisältää säännökset kunnan asukkaiden osallistumisoikeudesta. Nuorisovaltuustosta säädetään 5 luvun 26 §:ssä.

Kuntalain 26 §:n mukaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

Turussa nuorisovaltuuston on toiminut vuodesta 2014 lähtien.

Kuntalain mukaan nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joissa nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa.

Kaupunginhallitus on 22.5.2017 § 218 käsitellyt Turun kaupungin osallisuuden- ja vaikuttamisen raportointia vuosilta 2013-2016 ja uutta toimintamallia. Kaupunginhallitus on tässä yhteydessä päättänyt mm., että osallisuutta täydennetään uusilla yhteistyötavoilla. Uutena yhteistyömuotona otetaan käyttöön lautakuntien ja erityisesti lakisääteisten vaikuttajaryhmien (mm. nuorisovaltuusto) kanssa pidettävät yhteiset teemakokoukset muutaman kerran valtuustokaudessa. Päätöksen mukaan nuorisovaltuuston toimintaa kehitetään jatkossa lisäksi niin, että toimialoilta käydään vuosikellon mukaisesti nuorisovaltuustossa esittelemässä asioita.

Nuorisovaltuuston valitsemilla edustajilla on tällä hetkellä pysyvä läsnäolo- ja puheoikeus kasvatus- ja opetuslautakunnan sekä sen jaostojen ja nuorisolautakunnan kokouksissa. Kaupunginhallitus on edellisen kerran ottanut kantaa nuorisovaltuuston edustajien läsnäolo- ja puheoikeuden laajuuteen lautakuntien (ml. jaostot) kokouksissa em. päätöksessään 22.5.2017 § 218. Kaupunginhallitus on tuolloin päättänyt, että nykyiset läsnäolo- ja puheoikeudet säilytetään nykyisessä laajuudessa.

Käytännön kokemukset nuorisovaltuuston edustajien läsnäolo- ja puheoikeudesta lautakuntien kokouksissa ovat olleet myönteisiä. Nuorisovaltuuston lautakuntaedustajat mm. raportoivat nuorisovaltuustolle lautakuntien kokouksissa käsitellyistä asioista. Voidaan todeta, että läsnäolo- ja puheoikeuden antaminen nuorisovaltuuston edustajille lautakuntien kokouksissa on edistänyt tiedonkulkua ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia.

Ottaen huomioon kuntalain 26 §:n tavoite nuorisovaltuuston vaikuttamismahdollisuuksista ja saadut käytännön kokemukset, on tarkoituksenmukaista laajentaa nuorisovaltuuston edustajien läsnäolo- ja puheoikeus koskemaan tietyin rajoituksin kaikkia Turun kaupungin lautakuntia ja niiden jaostoja. Keskusvaalilautakunnan osalta ei lautakunnan tehtävä huomioon ottaen ole tarkoituksenmukaista myöntää nuorisovaltuuston edustajalle läsnäolo- ja puheoikeutta lautakunnan kokouksiin. Tarkastuslautakunta on suoraan kaupunginvaltuuston alainen toimielin, joten kaupunginhallitus ei voi päättää nuorisovaltuuston edustajan läsnäolo- ja puheoikeudesta tarkastuslautakunnan kokouksissa. Mikäli nuorisovaltuuston edustajalle halutaan myöntää läsnäolo- ja puheoikeus seudullisten lautakuntien kokouksiin, tulee asiasta sopia ennen oikeuden myöntämistä lautakunnissa edustettujen kuntien kesken.

Lautakuntien kokouksissa käsitellään asioita, jotka eri lakien perusteella sisältävät salassa pidettäviä tietoja. Lautakunnissa käsiteltävien salassa pidettävien asioiden luonne vaihtelee lautakunnittain. Salassa pidettävien asioiden osalta tulisi kullekin lautakunnalle ja niiden jaostoille antaa oikeus päättää nuorisovaltuuston edustajan läsnäolo- ja puheoikeudesta ottaen kuitenkin huomioon:

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää 22.5.2017 § 218 tekemäänsä päätöstä muuttaen, että nuorisovaltuuston edustajille myönnetään läsnäolo- ja puheoikeus kaikkien lautakuntien ja niiden jaostojen kokouksissa pois lukien keskusvaalilautakunta, tarkastuslautakunta ja seudulliset lautakunnat.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa lautakunnat ja niiden jaostot päättämään nuorisovaltuuston edustajan läsnäolo- ja puheoikeudesta salaisia asioita käsiteltäessä ottaen kuitenkin huomioon,

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämän päätöksen mukaiset nuorisovaltuuston edustajien läsnäolo- ja puheoikeudet lautakuntien ja niiden jaostojen kokouksissa tulevat voimaan heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tiedKaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKonsernihallinto
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedNuorisovaltuusto
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTarkastuslautakunta 2017-2021
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta