Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25618.06.201811

10674-2016 (642, 021)

Sepänkatu 2 - selvitys korjaustoimenpiteiden etenemisestä ja kontrollimittausten tuloksista

Tiivistelmä: -

Kh § 256

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja sisäilmapäällikkö Kati Järvi 13.6.2018:

Kaupunginhallitus päätti 23.4.2018 § 144, että Puolalan koulun peruskorjauksen aikana käytetään väistötilana myös Sepänkadun koulurakennusta kesästä 2018 kesään 2020 saakka. Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että vaadittavien korjaustöiden lopputulosten laatutaso varmistetaan normaalin omavalvonnan lisäksi ulkopuolisen arvioitsijan toimesta ennen tilojen ottamista opetuskäyttöön. Samalla kaupunginhallitus päätti, että sille tulee raportoida Sepänkatu 2 koulurakennuksen korjaustöiden etenemisestä ja kontrollimittausten tuloksista.

Kaupunginhallituksen 23.4.2018 § 144 tekemästä päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus, joka käsiteltiin

kaupunginhallituksessa 4.6.2018 § 213. Tässä yhteydessä kaupunginhallitukselle kerrottiin myös kohteen korjaustöiden ja kontrollimittausten tilanne, jonka kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi.

Sepänkatu 2 - tilanne 13.6.2018:

Kaupunginhallitukselle 4.6.2018 annetussa raportissa mainittiin, että kohteesta saaduista VOC-näytteistä löydettiin kahdesta tilasta raja-arvot ylittäviä määriä haitallisia aineita. Luokasta 137 löytyi propyleeniglokolia, jota käytetään mm. auton jäähdytysnesteissä ja sähkötupakan nesteissä. Luokasta 116 löytyi 2-etyyli-1-heksanolia, jonka alkuperäksi epäiltiin lattian pintamateriaalia.

Sepänkatu 2:sta tehtyä sisäilmastoselvitystä ja VOC- ja mikrobimittauksia on täydennetty kohteesta otetuilla pintaemissionäytteillä (FLEC-näyte) ja teippinäytteillä. (Oheismateriaali 1, Sisäilmasta otetut mikrobi- ja VOC-näytteet)

Tiloista / luokkahuoneista, joissa oli muovimatto lattiapäällysteenä, mitattiin VOC-pitoisuuksia pintaemissionäyttein (FLEC-näyte, 7 kpl). Näissä ei havaittu poikkeavia pitoisuuksia tai asumisterveysasetuksen mukaisia toimenpiderajojen ylityksiä mukaan lukien tila 116. Toimistohuoneen 116 2-etyyli-1-heksanoli kohonneeseen ilmamittauspitoisuuteen ei löydy selkeää yhteyttä. Raportin mukaan mahdollisina virhelähteinä voidaan pitää analyysivastausten virhemarginaalia, tilassa olleessa muussa irtaimistossa ollutta lähdettä ja tilojen käyttämättömyyttä muutamia kuukausia ennen mittauksia (ilmanvaihdon puute).

Huhtikuun alussa otetuissa ilmanäytteissä havaittiin V-osan toisen kerroksen tiloissa kohonneita mikrobipitoisuuksia ennen korjaus- ja tiivistystöiden aloittamista. Tiloihin vaaditut korjaustoimenpiteet on suoritettu, samoin kuin niiden jälkeinen siivous. Mikrobivaurioituneiden tilojen siivous on suoritettu erityisellä tarkkuudella (ns. mikrobisiivous) ja muut tilat on siivottu erityistä huolellisuutta noudattaen. Tiloissa (auditorio 140/145 ja luokka 139), joissa aiemmin havaittiin kohonneita mikrobipitoisuuksia, korjausten jälkeinen tilanne todennettiin teippinäytteiden avulla 2 viikon kuluttua siivouksesta ja niiden perusteella tiloihin ei ole jäänyt epäpuhtauksia.

Ulkopuolisen valvojan tekemien valvontakäyntien perusteella kohteen korjaukset etenevät aikataulussa. 1-kerroksen luokkahuonekohtaisten IV-koneiden asennustyöt ovat valmiit, 2-kerroksen luokkien ikkunoiden maalaus- ja tiivistystyöt ovat valmiit, 1- ja 2-kerroksen luokkahuoneiden ja käytävän ilmasäleikköjen poistotyöt ovat valmiit ja kellarikerroksen luokkahuoneiden ikkunoiden maalaus- ja tiivistystyöt ovat käynnissä. Yhteenvetona voidaan todeta, että 1-kerros on käytännössä valmis rakennustöiden osalta, LVIS asennuksia tehdään tiloissa vielä vähäisissä määrin. Kellari-, 2-, ja 3-kerroksen pinnoitetyöt ovat menossa. 31.5. käynnin yhteydessä on myös todettu, että kellarikerroksen saunaosaston väliovi on asennettu ja oven tiiveys on hyvä ja saunaosaston alipaineisuus on riittävä. Alipaineistus on jatkuvassa seurannassa loggerin avulla.

Kohteessa mitataan useissa tiloissa alipaineistuksen pysyvyyttä, lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidipitoisuutta ja partikkeleita jatkuvatoimisilla loggereilla.

Kohteen soveltuvuus todetaan Turun kaupungin ympäristöterveyden toimesta ja kohteen käytettävyyttä on näillä näkymin tarkoitus arvioida 28.6.2018. Jatkotoimenpiteenä kohteessa mitataan heinäkuun 2018 lopussa ennen käyttöönottoa sisäilman mikrobi- ja VOC-pitoisuuksia ja suoritetaan noin puoli vuotta käyttöönoton jälkeen käyttäjäkysely koko henkilökunnalle ja oppilaille.

Ruiskatu 8 – tilanne 14.6.2018:

Kohteesta on otettu materiaali-, pintasively- ja VOC-näytteitä touko-kesäkuun 2018 aikana. Osa näytteiden tuloksista on valmistunut. Kaikkien näytteiden tulosten valmistuttua rakennusterveysasiantuntija tekee raportin, joka sisältää jatkosuunnitelman. Tämän pohjalta toimenpiteet kohteessa jatkuvat.

Oheismateriaali 1Sisäilmasta otetut mikrobi- ja VOC-näytteet

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan selvityksen tiedoksi.       

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTilapalvelukeskus