Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14009.04.20181

3733-2018 (00 00 01)

Turku 2029 -säätiön hallituksen nimeäminen ja muut vaadittavat toimenpiteet

Tiivistelmä: -

Kh § 140

Johtaja Tuomas Heikkinen ja konserniasioista vastaava controller Kim Moisiolinna 6.4.2018:

Kaupunginvaltuusto päätti 18.4.2017 § 63 muun muassa, että

- perustetaan Turku 2029 säätiö,

- säätiön säädepääoma maksetaan siten, että 14,5 milj. euroa maksetaan vahinkorahaston pääomista ja 14,5 milj. euroa kaupunginhallituksen avustusmäärärahoista,

- korotetaan kaupungin rahoitustuloja 14,5 milj. euroa, jolla katetaan kaupunginhallituksen avustusmäärärahojen korotus.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti 12.6.2017 § 42 esittää Arkea Oy:n, Kuntec Oy:n sekä Turun Satama Oy:n hallituksille ylimääräisen yhtiökokouksen koolle kutsumista välittömästi ja ohjeisti yhtiöiden hallituksia esittämään ylimääräiselle yhtiökokoukselle ylimääräistä yhteensä 14,5 milj. euron osingonjakoa perustuen kaupunginvaltuuston päätökseen 18.4.2017 § 63. Mainitut yhtiökokoukset pidettiin vuoden 2017 kesällä ja yhtiöt ovat maksaneet ylimääräisen osinkonsa kaupungille jo vuonna 2017. 

Kaupunginhallituksen tulisi asian täytäntöönpanon tässä vaiheessa:

-       vahvistaa säätiön säädekirjan ja säännöt

-       nimetä säätiön hallituksen jäsenet

-       oikeuttaa kaupunginjohtajan nimeämään säätiölle tarvittaessa asiamies

-       tehdä muut vaadittavat hallinnolliset päätökset.

Hallintosäännön 33 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaan kaupunginhallitus päättää yhtiöiden ja yhteisöjen perustamisesta kaupunginvaltuuston linjausten mukaisesti. Koska kaupunginvaltuusto on tehnyt päätöksen Turku2029 –säätiön perustamisesta, on kaupunginvaltuusto toimivaltainen päättämään säätiön perustamisasiakirjojen hyväksymisestä.

Hallituksen jäsenten nimeäminen: Säätiön päätösvaltaa käyttävä elin on hallitus, johon kuuluu kymmenen (10) jäsentä. Hallituksen jäsenet valitsee Turun kaupunginhallitus. Yksi hallituksen jäsenistä on Turun kaupunginjohtaja edellyttäen, että hän antaa suostumuksensa tehtävään. Lisäksi viiden henkilön tulee olla kaupunginvaltuuston tai kaupunginhallituksen jäseniä tai varajäseniä.

Hallituksen jäsenten palkkiot: Säätiö tulisi sijoittaa ensimmäiseen palkkioluokkaan.

Säätiön asiamiehen nimeäminen: Säätiöllä voi olla asiamies, jonka tehtävänä on huolehtia toiminnan alkuvaiheessa säätiön pankkitilin avaamisesta, säätiölle suunnattujen varojen/peruspääoman maksatuksesta, säätiön varainhoidon kilpailutuksesta ja järjestämisestä, säätiön taloushallinnon järjestämisestä sekä muusta säätiön toiminnan käynnistämiseen liittyvistä tehtävistä. Myöhemmin asiamiehen tehtäviin kuuluu säätiön avustustoiminnan järjestäminen, säätiön sijoitustoiminnan raportointi ja esittely hallitukselle ja muut operatiivisen toiminnan hoito ja järjestäminen.

Valvontavastuuhenkilö: Lisäksi säätiö tulisi nimetä kaupungin strategiseksi yhteisöksi ja sille tulisi nimetä valvontavastuuhenkilö. Mikäli kaupunginjohtaja nimetään säätiön hallitukseen, tulee valvontavastuuhenkilöksi nimetä apulaiskaupunginjohtaja.

Säätiön tilintarkastusyhteisö: Tilintarkastuspalveluiden hoitamisesta on voimassaoleva tarjouskilpailuun perustuva sopimus KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy:n kanssa kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti ja säätiön tulee konserniin kuuluvana säätiönä noudattaa kaupunginvaltuuston päätöstä.

Kaupunginhallituksen toimeenpanopäätöksen jälkeen säätiön hallituksen tulee kokoontua viipymättä ja tehdä osaltaan tarvittavat toiminnan aloittamiseen liittyvät päätökset, joihin kuuluu mm. säätiön pankkitilin avaaminen ja sen liittäminen kaupungin konsernitilirakenteeseen sekä sijoitussopimuksen ja sijoitustoiminnan periaatteiden hyväksyminen.

Säätiön sijoitustoiminnasta

Kaupunginvaltuuston 12.12.2016 hyväksymien konserniohjeiden mukaan:

Kohta 13. Rahoitusta ja muuta taloudenpitoa koskevat ohjeet – Sijoitukset

”Tytäryhteisöt eivät harjoita omaa sijoitustoimintaa, vaan niiden likvidit kassavarat sijoitetaan ensisijaisesti Turun kaupungin konsernitilille avistaehtoisesti tai erikseen sovittaviin kaupungin kassaan tehtäviin määräaikaisiin sijoituksiin. Tällä menettelyllä tuetaan Turun kaupungin likviditeetti- ja varallisuusasemaa ja edelleen vähennetään kaupungin velkaantumistarvetta tulevaisuudessa.

Kaupunki sopii yhteisön kanssa kullekin lyhytaikaiselle sijoitukselle markkinatilanteen mukaisen tuoton kaupunginhallituksen määrittämien periaatteiden ja kaupunginhallituksen johtosäännön mukaisesti. Toistuvat sijoitukset vahvistetaan Turun kaupungin ja ao. yhteisön kanssa solmittavalla sijoitussopimuksella. Erikseen voidaan myös sopia sijoitussopimuksen perusteella tehtävistä pitkäaikaisista sijoituksista, joita konsernihallinto hallinnoi asianomaisen yhteisön puolesta.”

Säätiön tulee järjestää sijoitustoimintansa tarkoituksenmukaisella tavalla konserniohjeet huomioiden. Säätiö voi solmia konsernihallinnon kanssa sijoitussopimuksen, missä sovitaan sijoitusomaisuuden tuotto ja riskitasosta, allokaatiosta, palkkioista ja muista tarvittavista asioista. Säätiön hallituksen tulee itse hyväksyä sijoitustoimintansa tavoitteet ja periaatteet, jotka eivät saa olla ristiriidassa kaupungin sijoitustoiminnan periaatteiden kanssa. Lisäksi säätiön sijoitustoiminnan tulee olla suunnitelmallista.

Liite 1Turku 2029 -säätiön säännöt

Liite 2Turku 2029 -säätiön perustamisasiakirja

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteinä 1 ja 2 olevat säätiön säännöt ja perustamisasiakirja hyväksytään,

että Turku 2029 –säätiön hallitukseen nimetään seuraavat henkilöt:

-       Minna Arve (pj)

-       Pauli Aalto-Setälä

-       Satu Teerikangas

-       Gunvor Kronman

-       Ville-Veikko Laukkanen

-       Pentti Huovinen

-       Katri Sarlund

-       Sari Grönroos

-       Jouko Laakso

-       Riikka Oksanen

että Turku 2029 -säätiö nimetään kaupungin strategiseksi säätiöksi / yhteisöksi,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan nimeämään säätiön asiamies,

että säätiö kuuluu ensimmäiseen palkkioluokkaan,

että säätiön valvontavastuuhenkilönä toimii apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen,

että säätiön pankkitili liitetään kaupungin konsernitilipalveluun säätiön perustamisen jälkeen ja

että säätiön tilintarkastusyhteisöksi nimetään KPMG Julkisyhteisöt Oy.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedKPMG Julkishallinnon palvelut Oy
tiedKunnan Taitoa Oy
aoAalto-Setälä Pauli
aoGrönroos Sari
aoHuovinen Pentti
aoKronman Gunvor
aoLaakso Jouko
aoLaukkanen Ville-Veikko
aoOksanen Riikka
aoSarlund Katri
aoTeerikangas Satu
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
aoArve Minna
tiedMoisiolinna Kim
tiedVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 140
Liite 1:Turku 2029 -säätiön säännöt
Liite 2:Turku 2029 -säätiön perustamisasiakirja