MAANKÄYTTÖSOPIMUS

 

 

Turun kaupungissa Sataman kaupunginosaa koskevan 27.9.2017 päivätyn ja 17.11.2017 sekä 12.12.2017 tarkistetun asemakaavaehdotuksen 27/2013 (Herttuankulma) johdosta tekevät Turun kaupunki (Kaupunki) ja Satama-16-1 (853-61-16-1) tontin omistaja Kiinteistö Oy Aissa (Kiinteistönomistaja) seuraavan sopimuksen:

 

1. Maankäyttösopimuksen tavoite

 

Tällä maankäyttösopimuksella sovitaan yhteisesti, kaupungille aiheutuvien yhdyskuntarakenteen muutoskustannusten korvaamisesta, määräalan luovutuksesta ja tulevien maa-aluevaihtojen periaatteista asemakaavan toteuttamisen edistämiseksi.

 

Sopijaosapuolet toteavat yhteisesti, että tämä maankäyttösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

2. Sopimuksen tekoaika

 

Maankäyttösopimusneuvottelut on käyty asemakaavanmuutoksen sisällön tultua ratkaistuksi.

 

3. Sopimuskorvaus

 

Kiinteistönomistaja suorittaa kaupungille yhdeksänsadantuhannen neljänkymmenen euron (900.040 €) suuruisen sopimuskorvauksen

 

Kiinteistönomistaja kuittaa osan sopimuskorvauksesta luovuttamalla tämän sopimuksen 5. kohdan mukaisesti kaupungille 864.930 € arvoisen määräalan tontista Satama-16-1 (853-61-16-1). Määräalan luovutuksen jälkeen kiinteistönomistaja suorittaa kaupungille vielä sopimuskorvausta 35.110 €.

 

Korvaus (35.110 €) ja sille asemakaavanmuutosehdotuksen lainvoimaiseksi tulemisesta alkaen laskettava 2 % suuruinen vuotuinen korko erääntyvät maksettavaksi 3 kuukauden kuluttua siitä kun tontista Satama-16-1 muodostetulle tontille on myönnetty lainvoimainen rakennuslupa.

 

4. Vakuus

 

Sopimuksen mukaisten velvoitteiden täyttämiseksi Kiinteistönosaomistaja luovut-taa kaupungille 35.110 € suuruisen vakuuden. Kaupungin hyväksymä vakuus kuitataan vastaanotetuksi tämän sopimuksen allekirjoituksin.

 

5. Tontinosa, katualueluovutukset ja määräalan omistusoikeuden siirtyminen

 

Kiinteistönomistaja luovuttaa Kaupungille Turun kaupungissa sijaitsevasta tontista Satama-16-1 (853-61-16-1) yhteensä 1815 m2:n suuruisen määräalan. Määräalan sijainti on osoitettu liitekartassa M105/12.3.2018.

 

Määräala on asemakaavaehdotuksessa osoitettu seuraaviin käyttötarkoituksiin:

 

Satama-16

AK-1

1038 m2

2621 k-m2

Satama-24

AK-1

30 m2

85 k-m2

Yleiset alueet

 

747 m2

 

 

 

 

 

yhteensä

 

1815 m2

 

 

Kiinteistönomistajan luovuttaman määräalan arvo on 864.930 euroa.

 

Määräalan omistusoikeus siirtyy kaupungille vapaana kiinnityksistä, rasituksista ja maksuvelvoitteista tämän sopimuksen voimaan tullessa.

 

6. Määräalan hallinnan siirtyminen

 

Tontista Satama-16-1 kaupungille luovutettavan määräalan hallintaoikeus siirtyy kaupungille kahdessa vaiheessa.

 

Kortteliin Satama-24 ja yleisiksi alueiksi luovutettavien alueiden (yhteensä 777 m2) hallintaoikeus siirtyy kaupungille vapaana kiinnityksistä, rasituksista ja maksuvelvoitteista tämän sopimuksen voimaan tullessa.

 

Kortteliin Satama-16 (tulevalle tontille Satama-16-4) luovutettavan alueen (1038 m2) hallintaoikeus siirtyy kaupungille, kun korttelin Satama-16 Nosturinkadun puoleiselle AK-1 alueelle (tulevalle tontille Satama-16-3) merkitään ensimmäinen uudisrakennuksen paikka tai viimeistään 1.1.2030.

 

7. Tontin Satama-16-3 muodostusosakauppa ja osto-optio

 

Kaupunki tulee myymään kiinteistönomistajalle tulevan AK-1 tontin Satama-16-3 muodostusosat yhteensä 104 m2 (262 k-m2) 86.460 € kauppahinnalla asemakaavanmuutoksen saatua lainvoiman ja kaupungin saatua tontinosat omistukseensa ja hallintaansa. Tontinmuodostusosien myynnistä laaditaan erillinen kiinteistökauppa.

 

Kaupunki varaa kiinteistönomistajalle yhden vuoden mittaisen osto-option Sata-ma-16-4 tontin ostamiseen. Osto-optio tulee käyttää vuoden kuluessa siitä kun kaupunki ilmoittaa kiinteistönomistajalle Satama-16-4 tontin hallintaoikeuden siirtyneen maanvuokramieheltä kaupungille. Tontin Satama-16-4 kauppahintana käytetään korottamalla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) hyväksymää ostovuoden mukaista kerrosneliömetrihintaa 30 % jos tontin rakentaminen toteutetaan ns. vapaarahoitteisena.

 

8. Kiinteistönmuodostustoimitus

 

Kumpikin sopijaosapuoli suorittaa kustannuksellaan tarvittavat lainhuudatus ja kiinteistönmuodostustoimenpiteet.

 

9. Luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen vahvistettujen suunnitelmien mukaan vaatii kadun ja kiinteistön pihatason korkeuseroista johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista kiinteistölle, kiinteistönomistajan on sallittava tämä korvauksetta.

 

10. Rasiteoikeudet

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen korvauksetta sallimaan kaupungin tai sen osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien johtojen, laitteiden ja kiinnikkeiden sijoittamisen kiinteistölle, sen yli tai sillä oleviin rakennuksiin. Kiinteistön-omistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat suoranaiset vahingot ja haitat. Kaupungilla on oikeus merkitä em. oikeus rasitteena kiinteistö-rekisteriin kiinteistönomistajaa enempää kuulematta. Tämä oikeus koskee myös kaupan kohteella olevia johtoja, laitteita ja kiinnikkeitä.

 

11. Pintavedet

 

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä kiinteistöön rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, kiinteistölle mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

12. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyttöön luovuttamisesta riippumatta, kadun kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä kiinteistölle johtavan tien kunnossa- ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus sekä kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

13. Lämpö- ja porakaivot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen ilmoittamaan Turun kaupungin kaupunkiympäristötoimialan maastomittaukselle e-tiedon, mikäli kohteelle maaperään porataan lämpö- tai porakaivo tai -kaivoja. Tieto tulee toimittaa viipymättä toimenpiteen suorittamisen jälkeen.

 

14. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 139 §:n mukaisesti Kiinteistönomistaja ilmoittaa, että luovutettavat maa-alueet ovat olleet teollisuus- ja varastoalueina. Kiinteistönomistaja vastaa luovuttamiensa alueiden osalta maaperän saastuneisuuden selvittämisestä ja mahdollisesta puhdistamisesta mikäli tulevan asemakaavan toteuttaminen näin edellyttää.

 

15. Liittymismaksut

 

Kaupungilla on oikeus periä tontinomistajalta normaalit taksojen mukaiset kunnallisteknisten verkostojen liittymis- ja käyttömaksut, kun alueelle toteutettavat rakennukset liitetään ko. verkostoihin.

 

16. Muuntamot

 

Kiinteistönomistaja on velvollinen luovuttamaan Oy Turku Energia Ab:n käyttöön yleiseen sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä Oy Turku Energia Ab maksaa laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

 

17. Rakennuksen purkaminen

 

Kiinteistöomistajan tulee purkaa kustannuksellaan kaupungille siirtyvällä mää-räalalla sijaitseva rakennuksenosa 1.1.2030 mennessä tai kun tontilla Satama-16-3 aloitetaan uudisrakentaminen.

 

18. Edelleen luovutus

 

Jos kiinteistönomistaja luovuttaa maansa tai osan siitä kolmannelle, hän vastaa velvoitteiden suorittamisesta ja muista sopimusehdoista niin kauan, kunnes hän on toimittanut kaupungin kaupunkiympäristötoimialalle tämän sopimuksen perään tehdyn merkinnän siitä, että saaja vastaa tämän sopimuksen mukaisten ehtojen ja velvoitteiden suorittamisesta.

 

19. Erimielisyydet

 

Mahdolliset ehtojen tulkinnasta ja korvauksista sekä sopimussakkoasioista johtuvat erimielisyydet ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

20. Sopimuksen voimaantulo

 

Tämä sopimus tulee voimaan sopimusaluetta koskevan edellä mainitun asema-kaavaehdotuksen saadessa lainvoiman.