Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13309.04.20189

3276-2018 (02 02 02)

Keskuspaloaseman johtokeskus - investoinnin vuoden 2018 rahoitus

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että toimitilojen investointeihin lisätään uusi hanke "Keskuspaloaseman johtokeskus" ja sille rahoitusta 600.000 euroa vuodelle 2018.

Kh § 133

Tilapalvelukeskus, toimitilapäällikkö Nora Hildén 4.4.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta on 27.3.2018 § 138 käsitellyt kaupunkiympäristötoimialan kuukausiraporttia 2018 - 2 ja samalla päättänyt talousarvion noudattamista koskevien ohjeiden mukaisesti esittää kaupunginhallitukselle, että toimitilojen investointeihin lisätään uusi hanke ” Keskuspaloaseman johtokeskus” ja sille rahoitusta 600.000 euroa vuodelle 2018.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen hyväksytyn palvelutasopäätöksen 2017–2020 mukaan pelastuslaitoksen nykyinen viesti- ja johtokeskus toimii ympärivuorokautisesti (24/7). Viestikeskuksen tehtävä on mm. tuottaa välittömiä toimenpiteitä ns. kenttätoimintojen tueksi, ylläpitää operatiivista ja päivittäistä tilannekuvaa, sekä tuottaa pelastustoimelle ja omistajilleen informaatiota päivittäisten paikallisten, että harvinaisempien yhteiskunnallisten häiriötilanteiden varalle. Tietoja resursseista pidetään yllä niin hälytysten aikana kuin myös normaalitilassa. Valtakunnallisesti on suunniteltu perustettavaksi 5 tilannekeskusta (TIKE), joista yksi sijaitsee Turussa.

Pelastuslaitoksen nykyinen viesti- ja johtokeskus on ollut toiminnassa vuodesta 2004 alkaen ja sen toimintoja on jatkuvasti kehitetty vastaamaan ympäröivää yhteiskuntaa. Tilannekeskuksen kehittämiseksi pelastuslaitos on laatinut hankesuunnitelman, jonka tavoitteena on edelleen kehittää nykyistä johto- ja viestikeskustoimintaa vastaamaan lähitulevaisuuden TIKE-ympäristöä. Hankkeen tarkoituksena oli selvittää mitä tehtäviä ja palveluja TIKE tulevaisuudessa tuottaa ja millaisilla resursseilla tavoitteenaan maakunnan tilannekuvan ylläpitäminen. Tilannekeskukseen on tulevaisuudessa mahdollista myös sijoittaa muiden viranomaisen toimintoja siten, että johtamisesta ja koordinoinnista tulee sujuvampaa. Yhteinen tilannekeskus mahdollistaa yhteisen tilannekuvan ylläpitämisen lisäksi tilanteeseen liittyvän parhaan mahdollisen yhteiskunnan resurssien käyttämisen. Tilannekeskus pystyy tukemaan kuntia niin päivittäisissä häiriötilanteissa kuin poikkeusoloissa ja sinne perustetaan tilanteen vaatiessa moniviranomaisjohtokeskus. Tavoitetila on, että kuntia ja kuntalaisia palvellaan yhdestä pisteestä.

Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunta käsitteli 27.4.2017 § 37 tilannekeskuksen kehittämistä ja päätti hyväksyä Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen laatiman tilannekeskuksen hankesuunnitelman johtopäätöksineen ja tilatarveselvityksineen toteutettavaksi. Samalla lautakunta päätti valtuuttaa pelastusjohtajan allekirjoittamaan vuokrasopimuksiin liittyvät muutokset.

Pelastuslaitoksen esittämän hankesuunnitelman mukaista tilannekeskusta alettiin suunnittelemaan toteutettavaksi Turun keskuspaloasemalle (Eerikinkatu 35). Esitettyjen muutostöiden pohjalta hankkeen kustannusennusteeksi arvioitiin 195.000 €. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyi 22.11.2017 § 525 hankkeen osaksi tilapalvelujen investointeja edellä esitetyllä kustannusarviolla.

Hankkeen jatkosuunnittelussa on ilmennyt, ettei aiemmassa kustannusarviossa oltu huomioitu riittävästi suojausluokkien asettamia vaatimuksia, eikä osattu arvioida nykyisten tilojen heikkoa kuntoa. Tilojen talotekniikka uusitaan ja sitä tulee huomattavasti normaalia talotekniikkaa enemmän (kaikkiin järjestelmiin on tehtävä varajärjestelmä toimintahäiriöiden varalle). Jatkoselvityksissä on havaittu, että tiloissa on asbestia sisältäviä putkieristeitä, jotka tulee käsitellä asianmukaisesti. Lisäksi on havaittu, että alapohjarakenteiden kautta on suotunut kosteutta tiloihin. Alapohjarakenteiden osalta todettiin, että ne on uusittava ja vaihdettava vanha täytemaa kapillaarisen veden nousun katkaisevaan kerrokseen.

Edellä esitetyt muutokset huomioiden hankkeen kustannusarvio on nyt 600.000 €.

Turun kaupungin sisäisen vuokrauksen periaatteissa (KV 28.4.2014 § 6) on sovittu seuraavaa:

Toiminnallisen muutostyön tilannut käyttäjätoimiala vastaa muutostyön kustannuksista täysimääräisesti. Toimialalla on kaksi vaihtoehtoista tapaa suorittaa nämä kustannukset:

- Toimiala maksaa toteutuneet muutostyökustannukset Kiinteistöliikelaitokselle kertasuorituksena.

- Toteutuneesta muutostyökustannuksesta muodostetaan sisäisen vuokran osana perittävä muutostyömaksu. Tämä muutostyömaksu määritetään annuiteettilaskentana 4,0 %:n laskentakorolla. Muutostyön takaisinmaksuaika sopeutetaan vuokrasopimuksen euromääräiseen laajuuteen kuitenkin siten, että muutostyömaksun pisin mahdollinen takaisinmaksuaika on kahdeksan vuotta.

Mikäli käyttäjätoimiala luopuu tilasta, johon liittyy vuokran yhteydessä perittävä muutostyömaksu, on toimialan maksettava muutostyön jäljellä oleva pääoma kertasuorituksena tai toisena vaihtoehtona muutostyömaksun perintä voidaan siirtää johonkin toiseen saman käyttäjän sisäiseen vuokrasopimukseen.

Sisäisen vuokrauksen periaatteiden mukaisesti 8 vuoden takaisinmaksuajalla muutostyön vaikutus kustannusarvion mukaisena on 87 762,84 euroa vuodessa.

Varsinais-Suomen aluepelastuslaitoksen pelastusjohtaja on tietoinen kustannusarvion muutoksesta ja Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos on edelleen sitoutunut hankkeeseen.

Kuntien ja kuntayhtymien eräiden oikeustoimien väliaikaista rajoittamista (548/2016 ja 1057/2017) koskevan lain mukaan kunta ei saa tehdä sosiaali- ja terveydenhuollon rakennuksiin kohdistuvia investointeja koskevia sitoumuksia, joiden kokonaiskustannukset ylittävät viisi miljoonaa. Ko. hanke alittaa rajoituslain mukaisen tason.

Kaupungin riskiksi jää kuitenkin edelleen se, mitä tulevassa sote-uudistuksessa säännellään sitoumuksista ja onko kyseisellä toimitilalla maakunnan näkemyksen mukaan käyttöä tulevaisuudessa.

Konsernihallinto, talouden ja rahoituksen vastuualue, controller Johanna Korpikoski 4.4.2018:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyi 22.11.2017 § 525 edellä mainitun hankkeen osaksi tilapalvelujen investointeja kustannusarviolla 195.000 €. Tilapalvelukeskuksen selvityksen mukaan jatkosuunnittelussa on ilmennyt, ettei kustannusarviossa ole riittävästi kyetty arvioimaan nykyisten tilojen heikkoa kuntoa ja hankkeen kustannusarvio on nyt 600.000 €. Hankkeelle ei ole varattu rahoitusta vuodelle 2018. Kaupunkiympäristölautakunta esittää kaupunginhallitukselle, että toimitilojen investointeihin koontinimikkeen ”Pienet hankkeet < 1 M€” alle lisätään uusi hanke ”Keskuspaloaseman johtokeskus” ja sille rahoitusta 600.000 euroa vuodelle 2018.

Uudet hankkeet, joiden vuositason rahoitus ylittää 200 000 euroa, tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Talouden ja rahoituksen vastuualue puoltaa esitystä, kun toimialan arvion mukaan kaupunginvaltuustoon nähden sitova investointien kokonaissumma ei ylity eikä rahoitustarve kasva.

Sopimuksenteon yhteydessä on syytä tiedostaa sote- ja maakuntauudistuksen tuoma epävarmuus ja mahdollinen kaupungille syntyvä taloudellinen riski.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että toimitilojen investointeihin koontinimikkeen ”Pienet hankkeet < 1 M€” alle lisätään uusi hanke ”Keskuspaloaseman johtokeskus” ja sille rahoitusta 600.000 euroa vuodelle 2018.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvTilapalvelukeskus
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos