Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12126.03.201818
Kaupunginhallitus13109.04.20187

3508-2018 (00 01 02)

Strategian päivittäminen (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 121

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Kaupungin nykyinen strategia hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 23.6.2014 § 110. Strategiakokonaisuus pohjautuu kaupunginvaltuuston 25.3.2013 § 66 vahvistamaan strategiahierarkiaan, jonka ytimenä ovat visionomainen kaupunkitason päästrategia (kaupunkistrategia) ja sitä täsmentävät kaksi strategista ohjelmaa: Hyvinvointi ja aktiivisuus sekä Kilpailukyky ja kestävä kasvu. Kaupunkistrategiaan sisältyvät vision lisäksi toimintalupaukset, joihin kaupungin henkilöstö ja luottamushenkilöt lupaavat toiminnassaan sitoutua:

Strategian laatimisen yhtenä keskeisenä lähtökohtana on ollut vuonna 2015 voimaan tullut uusi kuntalaki, jonka mukaan kuntastrategia on kaupunginvaltuuston lakisääteinen ohjausväline. Kuntastrategiassa kaupunginvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista (kuntalaki 37 §). Talousarvio ja -suunnitelma liitetään strategiseen suunnitteluun siten, että ne toteuttavat kuntastrategiaa ja edellytykset kunnan tehtävien hoitamiseen turvataan (kuntalaki 110 §).

Kuntastrategiassa on kuntalain 37 §:n mukaisesti huomioitava

1)    kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen;

2)    palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;

3)    kunnan tehtäviä koskevissa laeissa säädetyt palvelutavoitteet;

4)    omistajapolitiikka;

5)    henkilöstöpolitiikka;

6)    kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet;

7)    elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittäminen.

Kuntastrategia on päivitettävä vähintään kerran valtuustokaudessa ja siinä tulee määritellä myös sen toteutumisen arviointi ja seuranta (kuntalaki 37 §).

Turun strategiakokonaisuus täyttää kuntalain vaatimukset sekä sisältöjen että toimeenpanon näkökulmasta. Strategian toimeenpanon varmistamiseksi kaupunkiin on vuodesta 2013 lähtien kehitetty strategiaprosessia, joka nivoutuu saumattomasti vuosittaiseen toiminnan ja talouden suunnitteluun. Suomen Laatukeskus Oy suoritti helmikuussa 2018 eurooppalaiseen EFQM-laatujärjestelmään perustuvan arvioinnin, jonka mukaan Turun kaupungin strategiaprosessi yltää Committed to Excellence-tasolle. Koko kaupungissa käytössä oleva strategian toimeenpanoa tukeva kehittämismalli sai EFQM Committed to Excellence–laatutunnustuksen toukokuussa 2017 ensimmäisenä virtuaaliorganisaationa Euroopassa. Voidaan hyvällä syyllä sanoa, että Turussa valittu strategisen johtamisen malli on toimiva ja laadukas.

Kaupunginhallitus päätti 18.9.2017 § 397, että strategiapäivityksessä päähuomio kohdistetaan sisällöllisiin kysymyksiin. Strategiarakenne sekä strategian sisällöstä riippumattomat johtamisen elementit pidetään ennallaan ja strategiaprosessin mukaisen toiminnan juurruttamista osaksi kaupungin johtamista jatketaan. Strategian päivittämisessä huomioitavista sisällöllisistä kysymyksistä kaupunginhallitus nosti esille erityisesti seuraavat asiakokonaisuudet:

Kaupunginhallitus totesi edelleen, että sote- ja maakuntauudistuksen vaikutukset strategiakokonaisuuteen on syytä arvioida erilliskysymyksenä lakimuutosten tultua voimaan. Strategiassa on kuitenkin jo tässä vaiheessa varauduttava siihen, että uudistuksen toteuttaminen vaatii kaupungilta huomattavaa työmäärää ja myös taloudellisia panostuksia. Tämä puolestaan vaikuttaa kaupungin kykyyn toteuttaa muita strategisia tavoitteitaan.

Strategian sisältöpäivitysten perustana olevia kaupungin toimintaympäristön muutoksia käsiteltiin 11.9.2017 kaupunginvaltuuston seminaarissa sekä 12.2.2018 kaupunginhallituksen iltakoulussa. Strategian sisällöllisiä muutosehdotuksia käsiteltiin kaupunginhallituksen iltakoulussa 5.3.2018 ja kaupunginvaltuuston seminaarissa 19.3.2018.

Liite 1Kaupunkistrategia

Liite 2Strategiset ohjelmat

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteinä 1 ja 2 olevat kaupunkistrategia ja strategiset ohjelmat hyväksytään.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 131

Pöydältä 26.3.2018 § 121

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kaupungin kärkihankkeiden mukaiset Keskustavisio 2050 ja Turun Tiedepuiston Masterplan 2050 -asiakirjat valmistellaan erikseen kaupunginvaltuuston hyväksyttäviksi eikä niitä käsitellä strategian päivittämisen yhteydessä.”

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 121
Liite 1:Kaupunkistrategia
Liite 2:Strategiset ohjelmat

Kh § 131
Liite 1:Kaupunkistrategia
Liite 2:Strategiset ohjelmat