Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10626.03.20186
Kaupunginhallitus13009.04.20186

3627-2018 (10 03 01)

Kauppatorin valaistuksen, vesielementin ja toripaviljonkien jatkovalmistelun linjaukset

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 30.5.2016 § 94 Kauppatorin ympäristön yleisten alueiden suunnitelmat. Torialue ja sen paviljongit tullaan toteuttamaan kaupunginvaltuustossa hyväksyttyjen yleissuunnitelmien mukaisesti. Toripaviljonkien luonnossuunnitelmat ovat valmistuneet ja kaupunginhallitukselle esitetään, että rakennussuunnittelua voidaan jatkaa esitettyjen viitesuunnitelmien mukaisesti. Lisäksi kaupungin tulee tilata Kauppatorin yksityiskohtainen valaistussuunnitelma ja torialueen toiminnallinen suunnitelma rakennushankkeen toteutuksen yhteydessä huomioitavaksi. Rakenteellisen vesiaiheisen taide-elementin toteuttamiseksi on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu.

Kh § 106

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 22.3.2018

Turun kauppatori on keskustan toiminnallinen keskipiste. Kauppatorin ympäristöön laadituilla suunnitelmilla tavoitellaan keskustan kilpailukyvyn parantamista liike-elämän, kaupan, kulttuurin ja matkailun vetovoimaisena keskittymänä sekä kaupunkilaisten yhteisenä viihtyisänä olohuoneena.

Kauppatorin kaikki pintarakenteet, rakennukset, kalusteet, kulkureitit ja torikaupan olosuhteet parannetaan uudelle laatutasolle. Torirakennukset uudistetaan täydellisesti ja koko torialueen valaistus suunnitellaan yksityiskohtaisesti muunneltavaksi eri käyttötarkoituksiin. Torin suunnittelussa pyritään luomaan torista muunneltava alusta, jossa voidaan torikaupan lisäksi järjestää erilaisia tapahtumia. Torilla on tilaa myös esimerkiksi joulukylälle ja luistinradalle.

Katulämmitys toteutetaan siten, että osa siitä voidaan kytkeä pois päältä haluttaessa talven tunnelmaa. Kesäkaudeksi paikalleen pystytettävä esiintymislava on suunniteltu keveäksi purjekangasrakenteeksi. Yliopistonkadun puoleiset portaat ja tasanteen reuna toimivat jo itsessään istuskelupaikkoina, mutta niiden lisäksi torille tulee penkkejä ja viihtyisyyttä lisääviä istutusastioita.

Koska Kauppatorin suunnittelun yhteydessä tulee ottaa mahdollisimman laajasti huomioon torin toiminnallisuus kaikissa muodoissaan, on ennen varsinaisen yksityiskohtaisen teknisen rakennussuunnittelun käynnistämistä laadittava teknistä valmistelua ohjaava torin toiminallinen käyttösuunnitelma.

Kauppatorin ympäristön yleisten alueiden suunnitelmien mukaisesti Yliopistonkadun tasanteelle mahdollistetaan vesiaiheen sijoittaminen ja vesiaiheesta on tarkoitus järjestää suunnittelukilpailu. Vesiaiheiden hankaluus pohjoisessa ilmastossa on niiden vuotoherkkyys ja siitä johtuvat suuret ylläpitokustannukset. Jotta vältytään vuotoriskiltä alapuolisiin tiloihin, on suunnitelmaan päädytty lisäämään Yliopistonkadun uudelle kävelykadulle rajaus alueesta, jolla mahdollistetaan vesiaiheen toteuttaminen. Tämän alueen rajausta voidaan jossain määrin tarkistaa vielä vastaamaan toripinnan alle toteutettavan pysäköintitilan suunnittelussa tapahtuneita muutoksia. Vesiaiheesta tulee kuitenkin käynnistää jatkosuunnittelun aikana erillinen suunnittelukilpailu siten, että rakenteellinen vesiaiheinen taide-elementti voidaan toteuttaa samanaikaisesti torin pinnan toteutuksen kanssa.

Lisäksi Kauppatorin yleissuunnitelman yhteydessä on esitetty, että torille ei tulisi häikäiseviä ja liian räikeitä valoja vaan laadittaisiin kaikki vuodenajat huomioiva valaistuksen yleissuunnitelma sekä erillinen jouluvalaistuksen yleissuunnitelma torille ja keskustan merkittävimmille kaduille.

Suunnittelualueen valaistusuunnittelua tuleekin jatkaa siten, että kaupunki tilaa Kauppatorin ja siihen liittyvien katualueiden yksityiskohtaisen valaistussuunnitelman huomioitavaksi rakennussuunnittelussa ja toteutettavaksi varsinaisen rakennustyön yhteydessä.

Kauppatorin asemamakaavassa on kolme rakennusalaa kioskeille ja torisuunnitelmassa rakennukset on osoitettu näihin paikkoihin. Kioskirakennuksille on yleisten alueiden suunnitelmien hyväksymisen yhteydessä esitetty haettavaksi rakennusluvat, joissa tullaan määräämään rakennusten tarkka sijainti, koko ja ulkomuoto.

Toripaviljongit, torialueen valaistus ja vesiaiheinen elementti tullaan toteuttamaan täysin riippumatta siitä, toteutuuko torin alle suunnitellun pysäköintilaitoksen rakentaminen vai ei.

Koska paviljonkirakennukset ovat pienempi ja erottamaton osa Kauppatorin yleisten alueiden investointikokonaisuutta, niiden osalta ei ole noudatettu Turun kaupungin tarveselvitys- ja hankesuunnitteluprosessia. Paviljonkien suunnittelu on sisältynyt Kauppatorin yleissuunnitelmaan ja niiden investointikustannukset sisältyvät Kauppatorin ja siihen liittyvien katualueiden investointikustannuksiin.

Turun Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta on tehnyt päätöksen 4.3.2015 § 127 Kauppatorin sekä sitä ympäröivien katujen suunnittelusta. Päätöksen mukaisesti suunnittelusopimus tehtiin Ramboll Finland Oy:n kanssa kokonaishintaan 315.000 € (alv 0 %). Turun Kiinteistöliikelaitos, Infrapalvelut on tehnyt lisäksi päätöksen 23.2.2016 kauppatorin yleisten alueiden suunnittelun lisätilauksesta Ramboll Finland Oy:ltä tarjouksen mukaisin ehdoin kokonaishintaan 36.000 € (alv 0 %). Lisätilaus on sisältänyt Kauppatorin rakennusten rakennuslupa-asiakirjojen laadinnan. Ramboll Oy:n alikonsulttina on toiminut Schauman Arkkitehdit Oy vastaten arkkitehti- ja pääsuunnittelusta.

Kauppatorin paviljonkien viitesuunnitelmat ovat olleet jonkin verran esillä aiemmin osana uudistunutta Kauppatoria havainnollistavaa kuvitusta, mutta kaupunki ei ole varsinaisesti käsitellyt luonnoksia. Luonnossuunnitelmia on tarkoitus täsmentää seuraavassa vaiheessa siten, että ne täyttävät rakennuslupaprosessin vaatimukset. Lisäksi luonnoksiin tulee integroida tarkemmalla tavalla kaupungin omaan ja torikaupan käyttöön tulevat maanalaiset tilat, paviljonkien yhteyteen toteutettavat kaupalliset tilat ja palvelupisteet huomioiden pysäköintilaitoksen tekniikan ja kulkuyhteyksien vaatima kokonaisuus asemakaavassa määrätyllä tavalla.

Kaupunginhallitukselle esitetään tässä vaiheessa, että rakennuslupatasoisen suunnittelun valmistelua voidaan jatkaa Schauman Arkkitehdit Oy:n laatimien viitesuunnitelmien pohjalta.

Liite 1Schauman Arkkitehdit Oy:n viitesuunnitelmat

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Kauppatorin paviljonkien rakennuslupatasoisen suunnittelun valmistelua voidaan jatkaa Schauman Arkkitehdit Oy:n laatimien viitesuunnitelmien pohjalta,

että kaupunkiympäristötoimiala valmistelee tarvittaessa suunnittelukilpailutusta hyödyntäen Kauppatorin ja sitä ympäröivien alueiden valaistussuunnitelman sekä Kauppatorin toiminnallisen suunnitelman,

että kaupunki käynnistää Kauppatorille toteutettavan rakenteellisen vesiaiheisen taide-elementin suunnittelukilpailun valmistelun ja

että suunnittelukilpailun käynnistämispäätöksen kilpailuohjelmineen hyväksyy kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Hellstenin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti siihen saakka kunnes kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginvaltuuston päätöksen 30.5.2016 § 93 mukainen rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä arkkitehti Ted Schauman.

Kh § 130

Pöydältä 26.3.2018 § 106

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti siihen saakka kunnes kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginvaltuuston päätöksen 30.5.2016 § 93 mukainen rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys.

Perho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.


Liitteet:

Kh § 106
Liite 1:Schauman Arkkitehdit Oy:n viitesuunnitelmat

Kh § 130
Liite 1:Schauman Arkkitehdit Oy:n viitesuunnitelmat