Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11426.03.20189

3511-2018 (01 01 00, 01 01 03)

Ympäristötoimialan kaupunginsihteerin virantoimitusvelvollisuuden muuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimialan perustamiseen liittyen tulee päättää ympäristötoimialan kaupunginsihteerin nimikkeestä, tehtävistä ja sijoituspaikasta.

Kh § 114

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja toimialajohtaja Christina Hovi 14.3.2018:  

Toimivaltaa koskevat säännökset

Viranhaltijalain 23 §:n mukaan toistaiseksi voimassa olevaan virkasuhteeseen ottamisesta päättävä kunnan viranomainen voi varattuaan viranhaltijalle tilaisuuden tulla kuulluksi päättää, että viranhaltijan virantoimitusvelvollisuutta muutetaan, jos toiminnan uudelleen järjestely tai muu perusteltu syy sitä edellyttää.

Hallintosäännön 78 § 4 momentin mukaan kaupunginhallitus päättää muiden kuin Varsinais-Suomen aluepelastuslautakunnan ja tarkastuslautakunnan alaisten virkojen ja virkanimikkeiden muuttamisesta.

Hallintosäännön 88 § 1 momentin mukaan kaupunginjohtaja päättää viran sekä virassa olevan henkilön sekä siirrettävää palvelussuhdetta varten tarvittavan määrärahan siirtämisestä toimialasta toiseen.

Hallintosäännön 33 § 4 momentin mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan.

Edellä esitetyn mukaisesti on tarkoituksenmukaista, että kaupunginhallitus ratkaisee viran nimikkeen, tehtävien ja sijoituspaikan muutokset yhtenä kokonaisuutena.

Kaupunkiympäristötoimialaan liittyvät tehtäväjärjestelyt

Vuoden 2013 alusta aloittivat toimintansa viisi toimialaa, mm. kiinteistötoimiala ja ympäristötoimialat. Toimintamalliuudistuksen yhteydessä konsernihallintoon sijoitettiin kutakin toimialaa varten kaupunginsihteeri, jonka tehtävänä on tukea toimialajohtajaa ja toimintamalliuudistuksen tavoitetta toimialojen käytössä olevien lakimiesresurssien yhtäläisyydestä.

Vuoden 2018 alusta toimintansa on aloittanut kaupunkiympäristötoimiala, johon kiinteistö- ja ympäristötoimialat yhdistyivät. Kaupunkiympäristötoimialan kaupunginsihteerinä toimii entisen kiinteistötoimialan kaupunginsihteeri Pia Bergström. Ympäristötoimialan kaupunginsihteeri Satu Lehdon virantoimitusvelvollisuutta on näin ollen tarpeen muuttaa. Tämä edellyttää vakanssin 607063 tehtävien, virantoimituksen suorituspaikan ja nimikkeen muuttamista. Vakanssin tehtäväkohtainen palkka on 4.820,80 euroa/kk.

Konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän tehtäviin kuuluvan maankäytön, asumisen ja liikenteen strategisen ohjauksen sekä kaupunkiympäristötoimialan operatiivisen toiminnan rajapintaan on tarpeen saada lisäresurssi. Uusia tehtäviä ovat mm. kaupunkikehitysjaostolle määritellyt maankäytön strategiseen ohjaukseen kuuluvat tehtävät. Niiden valmistelu liittyy kiinteästi sekä konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmän että kaupunkiympäristötoimialan tehtäviin. Rajapinnassa toimivan lisäresurssin tulisi näin ollen olla konsernihallinnon kaupunkisuunnittelun ja toimialan yhteinen.

Vakanssin tehtäviin kuuluvat mm. kaupunkikehitysjaostoon tulevien strategisten maankäytön hankkeiden tavoitteiden ja sisällön valmistelu, MAL-sopimuksen seurannan ja valmistelun koordinointi sekä maankäyttöön liittyvä juridiikka ja kaupungin edunvalvonta niihin liittyvissä lainsäädäntömuutoksissa. Lisäksi tehtäviin kuuluvat Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan sihteerin tehtävät. Osin tehtävät ovat samoja, joita Lehto on hoitanut kaupunginsihteerin virassa. Uusi tehtävänkuva määritellään tarkemmin yhdessä kaupunkisuunnittelujohtaja Hintsasen ja toimialajohtaja Hovin kanssa.

Maankäytön strategisen ohjauksen näkökulmasta virka on perusteltua siirtää konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmään kaupunkisuunnitteluun. Koska työtehtävillä on kiinteä yhteys kaupunkiympäristötoimialan, erityisesti kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus -palvelualueen toimintaan, sijoitetaan Lehto kaupunkiympäristötoimialan toimitiloihin. Virkanimike tulee muuttaa johtavaksi asiantuntijaksi, mikä vastaa uutta tehtäväkokonaisuutta.

Tällä muutoksella ei ole kustannusvaikutuksia.

Viranhaltijan kuuleminen

Työnantajalla on oikeus muuttaa viranhaltijan virantoimitusvelvollisuutta. Muutos voi koskea tehtävien sisältöä tai virantoimituksen suorituspaikkaa. Lähtökohtana on toiminnan ja virkatehtävien sopeuttaminen muuttuviin tilanteisiin, tarpeisiin ja olosuhteisiin tai että muu perusteltu syy edellyttää virantoimitusvelvollisuuden muuttamista. Perusteltu syy arvioidaan kunnan hallinnon tarpeiden perusteella tapauskohtaisesti.

Viranhaltijalle tulee varata tilaisuus tulla kuulluksi ennen virantoimitusvelvollisuuden muuttamista. Satu Lehtoa on kuultu virantoimitusvelvollisuuden muutoksesta ja hän on antanut siihen suostumuksensa. Ympäristötoimialan lakkauttaminen on tässä tapauksessa perusteltu syy virantoimitusvelvollisuuden muuttoksiin.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunginsihteerin viran (vak.nro 607063) nimike on 1.4.2018 lukien johtava asiantuntija,

että viran (vak.nro 607063) tehtäviin kuuluu mm. maankäytön asiantuntijatehtävät konsernihallinnon kaupunkisuunnittelun ja kaupunkiympäristötoimialan rajapinnassa ja

että Satu Lehto siirretään vakansseineen ja palkkarahoineen 1.4.2018 alkaen kaupunkikehitysryhmän kaupunkisuunnitteluun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKunnan Taitoa Oy
tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, kaupunkisuunnittelu
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
aoLehto Satu