Liite 1

 

Toimenpiteet mahdollisin työtaisteluihin varauduttaessa- Turun kaupungin sisäiset ohjeet

 

KT on yhteyshenkilötiedotteella 22.1.2018 muistuttanut kuntia ja kuntayhtymiä varautumisesta mahdollisiin työtaistelutoimenpiteisiin.

 

Kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat irtisanoneet työ- ja virkaehtosopimukset marraskuun 2017 lopulla, minkä vuoksi järjestölliset toimet ovat mahdollisia 1.2.2018 jälkeen.

 

KT on julkaissut vuonna 2016 kuntatyönantajille oppaan työtaistelujen varalta. Opas on KT:n verkkosivuilta osoitteesta https://www.kt.fi/publications/2018-001.

 

Tässä tilanteessa myös Turun kaupungin tulee päivittää oma ohjeistuksensa ja toimintatapansa mahdollisessa työtaistelutilanteessa.

 

KT:n oppaassa todetun mukaisesti on syytä laatia etukäteen suunnitelma mahdollisen työtaistelun varalta palvelujen saatavuuden ja toimintojen turvaamiseksi.

 

Turun kaupungille suunnitelma on tarkoituksenmukaista tehdä toimialoilla vastuualueittain. Toimialajohtajat vastaava siitä, että vastuualuekohtaiset suunnitelmat on laadittu.

 

Suunnitelmasta tulisi ilmetä ainakin seuraavat seikat:

 

1. Vastuuhenkilöiksi työtaistelutilanteessa nimetyt viranhaltijat tai työntekijät.

Vastuuhenkilöiksi määriteltyjen viranhaltijoiden ja työntekijöiden on jo asemansa vuoksi edellytettävä jäävän lakon ulkopuolelle. Vastuuhenkilöt nimetään etukäteen ja heille ilmoitetaan tästä. Vastuuhenkilöille tulee nimetä myös varamiehet. Vastuuhenkilöiksi tulisi Turussa nimetä ainakin seuraavat viranhaltijat tai työntekijät

kaupunginjohtajat

toimialajohtajat

kaupungin johtoryhmän sekä konsernihallinnon ja toimialojen johtoryhmien jäsenet

vastuualueiden johtajat

laitosten johtajat (mm. rehtori, johtajaopettaja, vanhainkodin johtaja, päiväkodin johtaja jne.)

talouspäälliköt sekä hallinto- ja henkilöstöpäälliköt

johtavat lääkärit, ylilääkärit, ylihoitajat

työhyvinvoinvointipäällikkö, henkilöstön kehittämispäällikkö ja tiedotuspäälliköt

 

Vastuuhenkilöiden osalta tehtävänimike ei kuitenkaan ratkaise asiaa, vaan viranhaltijan tai työntekijän asema organisaatiossa. Tästä syystä edellä oleva luettelo ei ole tyhjentävä.

 

Vastuuhenkilölle on selvitettävä, että hän vastaa toiminnan ylläpitämisestä vastuualueellaan.

 

Vastuuhenkilöiden ohella toiminnan turvaamisesta työtaistelutilanteessa vastaavat kunnan ja kuntayhtymän viranomaiset (toimielimet ja viranhaltijat ja työntekijät), jotka normaalistikin ovat toiminnasta vastuussa.

 

2. Yhteydenpidosta ja neuvotteluista sekä tiedottamisesta vastaavat viranhaltijat tai työntekijät

 

3. Työtaistelua koskevien tietojen keräämisestä vastaavat viranhaltijat tai työntekijät

 

4. Niiden toimintojen määrittely, jotka on välttämättä pidettävä käynnissä työtaistelun aikana

 

5. Toimintojen jatkumisen turvaamisen edellyttämä vähimmäismiehitys

 

6. Käytännön toimenpiteet, joihin on ryhdyttävä toiminnan kannalta keskeisten asioiden varmistamiseksi (kts. esimerkkiluettelo KT:n oppaasta)

 

Työtaistelutilanteessa on muistettava erityisesti mm., että

Kunnallisten palvelujen ja toiminnan järjestäminen on työnantajan vastuulla. Siten esimerkiksi päiväkodin sulkemisesta päättää työnantaja eikä ammattijärjestö.

Mikäli työtaistelutoimenpiteitä ilmenee, on työnantajan syytä mahdollisimman nopeasti keskustella työnseisauksen vaikutuksista, laajuudesta, rajoittamisesta ja muista vastaavista seikoista työpaikan luottamusmiesten kanssa.

Työnantaja ei voi estää henkilöstöä osallistumasta työtaisteluun. Työtaisteluun osallistumisesta ei yleensä tule työntekijälle tai viranhaltijalle muita seuraamuksia kuin palkan tai muun työ- tai virkaehtosopimuksen mukaisen edun menetys. Jos viranhaltija ryhtyy työtaisteluun ilman ao. yhdistyksen päätöstä, voi siitä sitä vastoin olla hänelle työnantajan harkinnan mukaan seuraamuksia

 

Mahdollisessa työtaistelutilanteessa Turun kaupunki tulee nimeämään erillisen ohjausryhmän valmistelemaan kaupunkitasoisesti työtaistelun edellyttämiä tarvittavia toimenpiteitä.

 

Lisäksi tullaan asettamaan toimialakohtaiset johtoryhmät, joiden ensisijaisena tehtävänä on turvata työtaistelun aikana välttämättä käynnissä pidettävät toiminnot.