Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus2722.01.20181

1213-2014 (610)

Turun kaupungin muistutus nähtävillä olevaan maakuntakaavaehdotukseen

Tiivistelmä:

Turun kaupungin aiemmassa lausunnossa esitettyjä näkökohtia on osittain otettu huomioon nähtävillä olevassa vaihemaakuntakaavan ehdotuksessa. Tiettyjä kaupungin kannalta strategisia näkemyksiä ei kuitenkaan ole huomioitu. Tämän vuoksi muistutus nähtävillä olevaan ehdotukseen on tarpeen Koroisten peltoalueesta, Blue Indurstry Parkin alueesta sekä Kehätien ja Paimalan työpaikka-alueesta. Nähtävilläoloaika päättyy 26.1.2018.

Kh § 27

Konsernihallinto, kaupunginsihteeri Satu Lehto, kaupunkiympäristötoimiala, yleiskaavainsinööri Andrei Panschin 18.1.2018:

Varsinais-Suomen maakuntahallitus on 20.11.2017 asettanut Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavan ehdotuksen julkisesti nähtäville 15.12.2017 ja 26.1.2018 väliseksi ajaksi.

Kaupunki on antanut ehdotuksesta lausunnon 5.6.2017 § 277. Kaavaehdotus on kuvattu kattavasti em. kaupungin lausunnon antamisen yhteydessä, joten tässä yhteydessä ei ole tarpeen käydä kokonaisuutta läpi muutoin kuin muutettavaksi osoitettujen alueiden osalta.

Ehdotus annettavaksi muistutukseksi

Turun kaupunki esittää muistutuksenaan Varsinais-Suomen taajamien maankäytön, palveluiden ja liikenteen vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta seuraavaa:

Osin kaupungin 5.6.2017 lausunnossa esitetyt näkemykset on otettu huomioon ja osin niiden huomioimatta jättämiseen on Varsinais-Suomen liitto esittänyt riittävät perustelut. Tiettyjen alueiden osalta kaupunki ei kuitenkaan voi yhtyä Varsinais-Suomen liiton perusteluihin, joiden mukaan kaupungin esittämiä muutoksia ei ole katsottu tarpeelliseksi ottaa huomioon. Tämän vuoksi kaupungin on syytä antaa asiassa muistutus vaikka kynnystä nähtävillä olevasta ehdotuksesta muistuttamiseen onkin pidettävä korkeana.

Räntämäen ja Halisten taajamatoimintojen aluetta (A) tulee laajentaa Koroisten peltoalueelle voimalinjaan saakka, sillä aktiivisen maankäytön aluerajauksiin tulee sisällyttää kaikki asemakaavoitetut korttelialueet, vireillä olevien asemakaavojen ja asemakaavoitettavaksi suunniteltujen kohteiden alueet. Näin varmistetaan että asemakaavoitus on myös tulevaisuudessa maakuntakaavan maankäytön mukaista. Vireillä olevassa Koroisten asemakaavassa suunniteltu asutus kohdistuu maakuntakaavaehdotuksen valkoiselle alueelle, jotka on tarkoitus osoittaa seuraavassa vaiheessa virkistys- ym. alueiksi, joille ei osoiteta maankäyttöä. Tämä vaarantaa asemakaavanmuutoksen toteutumisen. Alue rajautuu valtakunnallisesti merkittävään maisema-alueeseen, joten maakuntakaavan mittakaavasta huolimatta alueen rajausta on tarpeen tarkentaa. Voimalinja on luonteva raja taajamatoiminnan ja virkistyksen väliin.

Naantalintien pohjoispuolelle sijoittuvan ns. Upalingon alue tulee osoittaa työpaikkatoimintojen alueeksi (TP). Samoin Naantalintien eteläpuolelle sijoittuvaa teollisuustoimintojen aluetta (T) tulee laajentaa kattamaan Yard parkin asemakaavan mukainen alue. Lisäksi T-alueeksi tulee osoittaa telakan laajenemisalue ja jo asemakaavassa teollisuudelle osoitettu alue. Ehdotuksessa ne on jätetty valkoiseksi. Varsinais-Suomen liitto on lausuntoon antamassaan vastineessa viitannut teollisuusalueisiin rajautuvan virkistysvyöhykkeen turvaamiseen perusteluna sille, että rajauksia ei ole muutettu. Kun Upalingon alue merkitään TP-alueeksi, toimii se riittävänä puskurina asutuksen suuntaan. Myöskään olemassa olevan Yard Parkin asemakaava-alueen jättäminen T-alueen ulkopuolelle ei millään tavalla turvaa virkistysvyöhykettä. Alueella ei myöskään ole kyse sellaisen merkittävän virkistysalueverkoston katkeamattomuudesta, joka tulisi maakuntakaavassa turvata. Esitetyillä muutoksilla tuetaan Blue Industry Parkin kehittämistä.

Kehätien varren teollisuuden ja logistiikan kehittämisen kohdealuetta tulee laajentaa itään valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen rajaukseen asti. Samoin Topinojan erityistoimintojen aluetta (E) tulee laajentaa etelään. Lisäksi kehätien itäpuolella olevaa työpaikkatoimintojen aluetta (TP) tulee samoin laajentaa valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen rajaukseen asti. Varsinais-Suomen liitto on lausuntoon antamassaan vastineessa todennut, että E-aluetta tarkistetaan maakuntakaavan mittakaavan mahdollistamalla tarkkuudella. Ehdotuksessa esitetty aluerajaus, joka jättää osan alueesta valkoiseksi vaille maankäyttöä, ei riitä turvaamaan jäte-ja elinkeinopoliittisesti tärkeää Topinpuiston kiertotalouspuiston mahdollistavaa asemakaavaa, joka on käynnistymässä kyseiselle alueelle.  

Näiden jo aiemmin 5.6.2017 lausunnossa esiin nostamien kohteiden lisäksi kaupunki haluaa muistuttaa Paimalan teollisuuden ja logistiikan kehittämisen kohdealueen rajauksesta. Työpaikka-aluetta tulee laajentaa itään kohti Paimalantietä, jotta Logicityn työpaikka-alueen myöhempien vuosikymmenten kehittäminen turvataan. Alue on osittain lentomelualuetta. Kaupungin esittämän rajauksen ulkopuolelle on jätetty maiseman kannalta tärkeimmät metsä- ja peltoaukeat, jotka ovat riittäviä turvaamaan myös alueen virkistyksen tarpeet.

Tarkemmin rajaukset on esitetty liitteessä 1.

Liite 1Lausuntoa tarkentava karttaote

Oheismateriaali 1Kaupungin lausunto ja kaavaehdotuksen esittely (kh 5.6.2017 § 277)

Maakuntakaavaa koskeva aineisto on kokonaisuudessaan luettavissa Varsinais-Suomen liiton sivuilla.

www.varsinais-suomi.fi/fi/tehtaevaet-ja-toiminta/suunnittelu-ja-kaavoitus/maakuntakaava/taajamien-maankayton-palveluiden-ja-liikenteen-vaihemaakuntakaava

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Varsinais-Suomen liitolle maakuntakaavaehdotuksesta edellä olevan ehdotuksen mukaisen muistutuksen, jota liite 1 tarkentaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Lumme, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Yrttiahon seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Lindfors:

”Kaupunginhallitus päättää antaa Varsinais-Suomen liitolle maakuntakaavaehdotuksesta edellä olevan ehdotuksen mukaisen muistutuksen seuraavasti täydennettynä:

Hirvensalon ja mantereen välille merkitty uusi tieyhteys ja siihen liittyvä silta (ns. Uittamon tai Sorttamäen silta) tulee poistaa kaavasta tarpeettomana ja Sorttamäen, Vaahemäen sekä Katariinanlaakson merkittäviä luontoarvoja uhkaavana.

Hirvensalon ja Satava-Kakskerran kaavoituksen tulee perustua esitettyä enemmän joukkoliikenteen ja kevyenliikenteenväylien kehittämiseen ja maltillisempaan asuntorakentamiseen. Näin tarvetta Hirvensalon ja Uittamon väliselle uudelle maantie- ja siltayhteydelle ei synny. Sen sijaan Telakkarannan ja Lauttarannan välinen kevyenliikenteenväylä ja siltayhteys tulisi kaavassa huomioida, siten että se voisi palvella myös hälytysajoneuvoliikennettä ja mahdollisesti myöhemmin joukkoliikennettä.”

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Jakelu

mtusVarsinais-Suomen liitto
tiedKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 27
Liite 1:Lausuntoa tarkentava karttaote