Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus55218.12.20178

12033-2017 (653)

Sirkkalan ja Sirkkalabackenin koulun tarveselvityksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle tuodaan hyväksyttäväksi Sirkkalan koulun ja Sirkkalabackenin koulun tilatarveselvitys, jossa purettu Kärnhuset korvataan uudisrakennuksella. Esitettävä vaihtoehto edellyttää kaavanmuutoksen käynnistämistä.

Kh § 552

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 11.12.2017:

Taustaa:

Sirkkalan alueella on pitkään ollut tilanne, jossa koulu- ja päivähoitopaikkojen kysyntä on ollut suurempaa kuin tarjonta. Erityisesti esiopetuspaikoista on ollut jatkuvaa pulaa ja lähes vuosittain on jouduttu järjestämään erilaisia väliaikaisratkaisuja. Keväällä 2016 sivistystoimiala päätti vielä luopua Sirkkalan koulun rakennuksesta 3 (Kärnhuset), sillä siellä koettiin sisäilmaoireilua. Rehtorin päätöksellä varsinainen luokkaopetus päättyi rakennuksessa jo keväällä 2015. Valtaosa rakennuksesta 3 on purettu kesällä/syksyllä 2017 (koko rakennusta ei voitu purkaa, sillä siellä sijaitsevat koko kiinteistöä palvelevat tekniset tilat).

Sivistystoimiala on esittänyt tarveselvityksen laatimista Sirkkalan alueen kasvatuksen ja opetuksen tilaratkaisujen löytämiseksi ja strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on yhdessä työryhmän kanssa laatinut selvityksen.

Sirkkalan koulun pihapiirissä sijaitsevat nykytilanteessa Sirkkalan koulu ja Sirkkalabackenin koulu ja esiopetusta sekä Tähtitorninkadun päiväkoti. Aamu- ja iltapäivätoiminnot sijaitsevat Vartiovuorenkadulla.

Selvitysprosessin aikana on selvitetty niin koulujen sijoittamista uuteen paikkaan, kuin tarpeiden toteuttamista nykyisellä tontilla. Sepänkatu 1 -kiinteistöä tutkittiin vaihtoehtona, mutta tätä ei pidetty sopivana ratkaisuna, johtuen mm. piha-alueratkaisujen ja korkeiden kustannusten takia. Näin ollen tarveselvityksen pohjalta esitetään uudisrakennusta Sirkkalan koulun tontille ja vanhojen rakennusten korjauksia.

Tässä yhteydessä ei pystytä ratkaisemaan päiväkodin pitkän aikavälin tarpeita, mutta talo 4 (Gula huset) vapautuu takaisin varhaiskasvatuksen käyttöön, esimerkiksi leikkikoulutoimintaa varten. Päiväkodin pitkän aikavälin tilakysymys ratkaistaan erillisen hankkeen kautta.

Hankkeen mitoituspohja:

Ruotsinkielinen jaosto on kokouksessaan 19.9.2017 § 39 linjannut, että Sirkkalan koulun mitoituspohjaksi asetetaan 3 luokkasarjaa.

Tarveselvityksessä on lähdetty siitä ajatuksesta, että kolmisarjaisissa vuosiluokissa kaksi luokkaa ovat normaalikokoisia ja yksi luokka on pienempi, esim. enintään 15 oppilasta yleisopetuksesta ja enintään 5 erityisentuen oppilasta, max 20 oppilasta. Osa oppilaista voi olla pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä. Lisäksi koulussa toimii yksi toiminta-alueittain opetuksen ryhmä.

Tällöin koulun maksimioppilasmäärä on noin 400 ja se sisältää Sirkkalabackenin koulun oppilaat. Esiopetuspaikkojen määrä on laskennallisesti 72 ja käytännössä noin 60 (riippuen erityisentuen piirissä olevien lasten määrästä). Aamu- ja iltapäivätoiminnassa arvioidaan olevan 104 lasta.

Uudisrakennus:

Uudisrakennuksen koko on tarveselvityksen mukaan 3 100 br-m2. Rakennukseen sijoittuisi 11 kpl luokkatiloja, 2 kpl pienluokkatiloja ja eriyttämistiloja, käsityöopetuksen tilat, kuvataide, musiikki, aamu- ja iltapäivätoiminnan kotipesä, henkilöstön tauko- ja työskentelytilat, hallinto, toimintaterapia/liikuntatila sekä esiopetuksen tilat.

Uuden rakennuksen sijoitusta esitetään siten, että piha-alue jää mahdollisimman avoimeksi. Uudisosan toteuttaminen vaatii kaavanmuutosta, sillä rakennus ei sijoittuisi nykyiselle rakennusalalle ja tontin rakennusoikeus ei riitä. Kaavanmuutos esitetään käynnistettäväksi tarveselvityksen hyväksyminen jälkeen. Rakennuksen sijoittamisesta tontille on tehty viitesuunnitelma ja sen mukaan toteuttamiskelpoinen ratkaisu on löydettävissä.

Pihan parakista voidaan uudisrakennuksen toteutuessa luopua.

Uudisrakennuksen tilaohjelman pohjalta on laskettu tarveselvitysvaiheen alustava kustannusarvio: 7.999.000 € (alv 0 %). Lisäksi rakennus 3:n ja parakin purku yhteensä noin 170.000 € (alv 0 %)

Vanhojen rakennusten korjaukset:

Olemassa oleviin rakennuksiin kohdistuu mm. vesikattoon ja julkisivuihin liittyviä töitä, pintaremonttitarpeita ja rakennukseen 4 myös toiminnallisia muutostarpeita. Näiden muutosten kustannuksia on arvioitu tarveselvityksessä vasta karkealla tasolla ja hinta täsmentyy suunnittelun edetessä.

Tarveselvitysvaiheen alustava kustannusennuste on noin 3 M€.

Koko hanke yhteensä n. 11,2 miljoonaa euroa. Laskennassa ei ole huomioitu väistötiloista aiheutuvia kustannuksia. Väistötila-asia ratkaistaan hankesuunnittelun yhteydessä.

Uudishanke aiheuttaa käyttäjälle vuokravaikutuksia. Alustava vuokra-arvio on noin 59.200 €/kk ja vuositasolla 710.600 €.

Aikataulu:

Aikaisin mahdollinen toteutumisaikataulu hankkeelle on syksy 2021. Työryhmä on arvioinut, että nopein mahdollinen aika projektin läpiviemiselle tarveselvityksen hyväksymisen jälkeen on 42 kuukautta, eli kolme ja puoli vuotta. Tämä aikataulu ei vielä huomioi väistötilojen vaikutusta hankkeeseen. Sopivan väistötilan löytäminen/vapautuminen vaikuttaa rakennustöiden aloitusajankohtaan. Vahvistetun vuoden 2018 talousarvion tilainvestointiohjelmassa suunnitelmavuosille 2019-2021 hankkeelle ei ole varattu rahoitusta.

Saadut lausunnot:

Kasvatus- ja opetuslautakunta hyväksyi tarveselvityksen osaltaan kokouksessa 15.11.2017 (§ 179). Asian esittelyssä todettiin, että sivistystoimialan edustajat ovat olleet aktiivisesti mukana tarveselvityksen laatimisessa ja heidän näkemyksensä on otettu hyvin huomioon selvitystä laadittaessa. Tästä johtuen sivistystoimiala on valmis hyväksymään tarveselvityksen ja sitoutuu tarveselvityksessä kuvattuun hankesuunnitteluun.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta käsitteli tarveselvityksen kokouksessaan 7.12.2017 (§ 568). Kiinteistöliikelaitoksella ei ole huomautettavaa tarveselvitykseen. Se puoltaa Sirkkalan ja Sirkkalabackenin koulun vanhojen rakennusten korjaamista ja uudisrakennuksen toteuttamista Sirkkalan koulun tontille.

Liite 1Sirkkalan alueen ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tilatarveselvitys

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan tarveselvityksen, jonka mukaan Sirkkalan koulun pihaan toteutetaan uudisrakennus ja olemassa oleviin rakennuksiin tehdään tarvittavia korjaus- ja muutostöitä.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tarveselvityksen mukainen asemakaavanmuutos 2. kaupunginosan 12. korttelin tonteille 15, 16 ja 17 käynnistetään ja että tavoitteena on tuoda asemakaavanmuutosehdotus kaupunginvaltuuston käsittelyyn vuoden 2018 loppuun mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedSivistystoimiala
tpvYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 552
Liite 1:Sirkkalan alueen ruotsinkielisen kasvatuksen ja opetuksen tilatarveselvitys