Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50620.11.20179

11158-2017 (032)

Turun kaupungin lausunto Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle jätetaksan 2018 perusteista

Tiivistelmä: -

Kh § 506

Ympäristötoimiala, ympäristönsuojelu, vs. ympäristöinsinööri Gustafsson Jaana 9.11.2017:

Lausuntopyyntö

Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta on pyytänyt yhteistoiminta-alueensa kunnilta ja Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:ltä lausuntoa vuoden 2018 taksaluonnoksesta ja erityisesti siihen esitetyistä muutoksista verrattuna vuoden 2017 taksaan. Jätetaksassa määrätään kunnan jätemaksujen perusteista.

Lausunnot on pyydetty toimittamaan Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle 24.11.2017 mennessä.

Olennaisimmat muutokset vuoden 2017 taksaan verrattuna

Lietteiden käsittelymaksu

Asumisen jätevesilietteiden jätteenkuljettajilta perittävän käsittelymaksun lisääminen jätetaksaan on seurausta lietteiden käsittelyn järjestämistehtävien siirtämisestä kunnilta Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:lle jätelain ja yhtiön osakassopimuksen mukaisesti. Nykyisin lietteiden käsittelyn järjestävät käytännössä kuntien jätevedenpuhdistamot ja lietteistä peritään käsittelymaksuja kunkin vastaanottopaikan omien hinnastojen tai taksojen mukaisesti. Vastaanottopaikkojen perimissä vastaanottohinnoissa on ollut suuriakin eroja, kuten alla olevasta taulukosta käy ilmi (hintatiedot vuodelta 2017, ALV 0 %).

 Hinnat €/m3 Salo Parainen Gasum / Turku Kemiönsaari
 umpikaivoliete 4,24 6,00 13,74 12,00
 sakokaivoliete 8,82 26,00 13,74 15,00

Koko toimialueen yhtenäisestä taksasta päätettäessä on ratkaistava se, peritäänkö käsittelymaksut nykyiseen tapaan vastaanottopaikkojen hintojen perusteella vai yhtenäistetäänkö maksut siten, että ne ovat koko toimialueella samat vastaanotto- ja käsittelypaikasta riippumatta. Muiden kunnan vastuulle kuuluvien kiinteistöittäisessä kuljetuksessa kuljetettujen jätteiden (polttokelpoinen jäte ja biojäte) käsittelymaksut ovat koko toimialueella samat keräys- ja käsittelypaikasta riippumatta.

Omakoti- ja pientalojen perusmaksu

Nykyisen taksan mukaisesti jätehuollon perusmaksu ei koske tyhjillään oleviksi merkittyjä omakoti- tai pientaloasumiseen käytettävissä olevia asuinrakennuksia. Valmistelun lähtökohtana on ollut se, että jatkossa perusmaksu koskisi myös näitä asuntoja.

Kunnan on järjestettävä ja pidettävä yllä perusmaksutuloilla järjestettävät jätehuoltopalvelut siten, että ne ovat asumiseen käytettävissä olevan kiinteistön haltijan käytössä kaikissa olosuhteissa ja esimerkiksi välittömästi kun asuinkiinteistö otetaan mahdollisesti uudelleen käyttöön. Perusmaksutuloilla katettavien jätehuoltopalveluiden järjestämisestä ja ylläpidosta aiheutuu näin ollen todellisia kustannuksia asuntojen käyttötilanteesta riippumatta.

Tyhjillään oleviksi merkittyjä omakoti- ja pientaloja käytetään melko usein myös vapaa-ajanasuntoina, ilman että rakennuksen käyttötarkoitusta muutetaan.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunki esittää lausuntonaan ehdotuksesta Lounais-Suomen jätetaksaksi seuraavaa:

Lietteiden käsittelymaksu esitetään yhtenäistettäväksi koko Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan alueella. Yhtenäinen taksa on perusteltua asiakkaiden tasa-arvoisen kohtelun perusteella. Asiakkaan ei tällöin tarvitse tietää käsittelypaikkaa. Koska kuitenkin uuden taksan voimaantuloon on varsin lyhyt aika, on syytä harkita taksamuutokselle siirtymäaikaa, esimerkiksi yhtä vuotta.

Jätehuollon perusmaksun ulottaminen koskemaan myös tyhjillään olevia asumiskelpoisia omakoti- ja pientaloja on perusteltua, sillä kunnan vastuulla on varautuminen myös näiden kiinteistöjen jätehuoltopalveluihin. Perusmaksu peritään kerran vuodessa ja kiinteistöjen käytössä saattaa vuoden aikana tapahtua muutoksia. Maksu ei myöskään suuruudeltaan ole merkittävä kuluerä kiinteistön haltijalle.

Muutoin ehdotettu jätetaksa noudattaa nykyisin voimassa olevaa taksaa, eikä Turun kaupungilla ole siihen huomautettavaa.

Oheismateriaali 1Luonnos 2018 jätetaksan perusteiksi

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnalle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Sundqvist ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

lausLounais-Suomen jätehuoltolautakunta