Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49306.11.20171

10345-2017 (001, 113)

Sote- ja maakuntauudistuksen jatkovalmistelu Varsinais-Suomessa

Tiivistelmä:

Sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelua Varsinais-Suomessa ohjaava johtavien viranhaltijoiden kokous on hyväksynyt päivitetyn suunnitelman alueellisesta valmistelusta. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsee valmistelutilanteen tiedoksi.

Kh § 493

Yhteyspäällikkö Pasi Ahola:

Valtakunnallisen valmistelun tilanne

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen valmisteleman sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelua on Varsinais-Suomessa toteutettu perustuen hallituksen aikataululinjauksiin siten, että reformit astuisivat voimaan 1.1.2019. Perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sote- ja maakuntauudistusta koskevista lakiesityksistä 29.6.2017 ja edellytti, että muiden lakeihin edellytettävien muutosten ohella hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi on valmisteltava uudelleen, jotta se voitaisiin säätää tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Perustuslakivaliokunnan lausunnon johdosta hallitus päätti 5.7.2017, että sote- ja maakuntauudistusta koskevat lait astuvat voimaan aikaisintaan kesäkuussa 2018 ja uudistukset olisivat voimassa 1.1.2020.

Uusi luonnos valinnanvapauslaista julkistettiin 19.10.2017. Hallituksen aikataulun mukaan lakiluonnos lähtee lausuntokierrokselle loka-marraskuun vaihteessa ja hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi on tarkoitus antaa eduskunnalle helmi-maaliskuussa 2018. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020. Turun kaupunginhallitus antoi lausuntonsa edellisestä hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöstä 27.3.2017 § 132.

Maakuntauudistukseen liittyen hallitus valmistelee myös lakiluonnosta alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista. Turun kaupunginhallitus antoi lausuntonsa hallituksen esitysluonnoksesta laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista 24.4.2017 § 165. Lakiluonnoksen valmistelua on jatkettu lausuntokierroksen jälkeen ja esitystä on viimeistelty lausuntojen sekä maakunta- ja soteuudistuksen uusien linjausten pohjalta. Uusi lakiluonnos julkistettiin 4.10.2017. Luonnosta ei ole tarkoitus lähettää uudelle lausuntokierrokselle, vaan luonnoksen johdosta on järjestetty ja järjestetään sidosryhmäkuulemisia. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle alkuvuodesta 2018.

Alueellisen valmistelun tilanne

Perustuslakivaliokunnan lausunnon 29.6.2017 ja hallituksen uusien linjausten johdosta sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat Varsinais-Suomessa ovat laatineet päivitetyn suunnitelman sote- ja maakuntauudistuksen alueellisesta valmistelusta. Maakunnallista valmistelua ohjaava johtavien viranhaltijoiden kokous päätti 20.9.2017 lähettää suunnitelman kuntien ja kuntayhtymien lausuttavaksi. Turun kaupunginhallitus antoi lausuntonsa 9.10.2017 § 431.

Johtavien viranhaltijoiden kokous käsitteli valmistelusuunnitelmaa annettujen lausuntojen pohjalta 18.10.2017. Lausuntojen perusteella muutosjohtajat esittivät muutoksia valmistelutyöryhmien jäsenluetteloihin yksittäisiä muutoksia sekä mm. Turun kaupungin lausunnon mukaisesti seuraavia täsmennyksiä:

Toisaalta priorisoitavaksi asiaksi katsottiin Turun kaupungin lausunnon vastaisesti mm. henkilöstöselvityksiä koskeva työ. Turun kaupungin näkemyksen mukaan yksityiskohtaista selvitystä maakunnalle siirtyvästä henkilöstöstä ei ole perusteltua tehdä ennen lakien voimaantuloa.

Johtavien viranhaltijoiden kokous hyväksyi yksimielisesti projektisuunnitelman esitetyin muutoksin sekä seuraavin täydentävin linjauksin:

Lisäksi johtavien viranhaltijoiden kokous päätti, että kasvupalveluiden valmisteluun liittyen kootaan kuntaedustajien alatyöryhmä, joka tarkastelee vaihtoehdon, jossa järjestämisvastuu on kuntapohjainen sekä vaihtoehdon, jossa kuntien ja kuntien elinkeinoyhtiöiden tuottamisvastuu on erittäin laaja. Edelleen hyväksyttiin valmistelun projektiorganisaation rekrytointien käynnistäminen valtion myöntämän määrärahan turvin.

Uudistuksen alueellinen valmistelu jatkuu projektisuunnitelman mukaisesti yhdessä valmisteluorganisaatiossa. Organisaatio muodostuu työryhmistä, jotka toimivat johtavien viranhaltijoiden kokouksen ja uudistusta koskevien lakien tullessa voimaan väliaikaisen valmistelutoimielimen ohjauksessa. Valmistelutyön etenemisestä ja koordinoinnista vastaamaan perustetaan projektiorganisaatio, johon rekrytoidaan henkilöstö projektisuunnitelman mukaisesti valtion rahoituksella. Ennen lakien voimaantuloa valmistelu perustuu organisaatioiden väliseen sopimiseen (esivalmisteluvaihe) ilman lakiin perustuvaa mandaattia. Maan hallituksen linjaaman uuden aikataulun mukaan lakien voimaantuloa tavoitellaan kesäkuulle 2018.

Oheismateriaali 1Johtavien viranhaltijoiden kokouksen 18.10.2017 pöytäkirja liitteineen (tarkastamaton)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee valtakunnallisen ja alueellisen valmistelun tilanteen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.