Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47306.11.20179

11779-2017 (111, 112)

Kiinteistökehitysjohtajan viran perustaminen ja toimialajohtajan viran lakkauttaminen

Tiivistelmä:

Konsernihallintoon esitetään perustettavaksi kiinteistökehitysjohtajan virka ja samassa yhteydessä lakkautetaan toimialajohtajan virka. Kiinteistökehitysjohtajan virkaan siirretään toimialajohtaja Jouko Turto.

Kh § 473

Johtaja Tuomas Heikkinen 2.11.2017:

Kaupunginhallitus on elokuussa 2015 käynnistänyt kiinteistötoimialan toimintamallin uudistamisen sekä konsernihallinnon ja kiinteistö- ja ympäristötoimialan tehtävänjärjestelyjen valmistelun. Kiinteistö- ja ympäristötoimialaa sekä konsernihallintoa koskevien organisaatio- ja sääntömuutosten keskeisinä tavoitteina ovat muun muassa olleet maankäytön ja kiinteistökehityksen merkityksen korostaminen osana kaupungin elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä sekä kaupunginhallituksen strategisen ohjausroolin vahvistaminen kaupungin maankäytössä ja kiinteistökehityksessä. Lisäksi asiakaslähtöisyyden merkitystä sekä toimivaltasuhteiden selkiyttämistä luottamuselinten ja kaupungin organisaation välillä on valmistelussa korostettu kautta linjan.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.5.2017 § 105 uuden hallintosäännön, jolla perustettiin kaupunginhallituksen avuksi kaupunkikehitysjaosto. Jaoston tehtävänä on vastata kaupungin kiinteistökehityksen, maankäytön ja tilankäytön strategisesta ohjauksesta, ja se aloittaa toimikautensa 1.1.2018 alkaen. Lisäksi jaostolla on tärkeä rooli merkittävien kaupunkikehityshankkeiden tavoiteasetannassa, johon kaupunginhallituksella on tähän mennessä ollut mahdollista keskittyä lähinnä osana talousarvioprosessia.

Kaupungin organisaatiorakenteessa kaupunkikehitysjaostolle kuuluvien päätösasioiden valmistelu, koordinointi ja täytäntöönpano kuuluu kaupunginjohtajan välittömässä alaisuudessa toimivalle konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmälle. Uuden hallintosäännön 24 §:n mukaan kaupunkikehitysryhmän tehtävänä on:

- kaupungin elinkeino- ja innovaatiopolitiikan valmistelu ja koordinointi,

- edunvalvonta ja kaupunkipolitiikka sekä sidosryhmäyhteistyö,

- kaupungin vetovoimatoimintojen ja tapahtumatoiminnan valmistelu ja koordinointi,

- kaupunkimarkkinointi ja tiedottaminen,

- maankäytön, asumisen ja liikenteen strateginen ohjaus,

- kiinteistökehityksen strateginen ohjaus,

- tilankäytön ja tilojen omistajuuden strateginen ohjaus sekä tilojen hallinta,

- palveluverkkojen valmistelu,

- maapolitiikan ja asuntopolitiikan valmistelu ja koordinointi,

- ympäristö- ja ilmastopolitiikan valmistelu ja ohjaus,

- työllistämisasioiden hoitaminen sekä

- maahanmuutto- ja kotouttamisasiat.

Kaupunkikehitysryhmä muodostuu tällä hetkellä vielä edellisen säännöstön pohjalta siten, ettei sitä ole resursoitu kaupunkikehitysjaoston vastuulla olevien uusien kokonaisuuksien eli strategisen maankäytön ja strategisen kiinteistökehityksen kannalta. Strategisen tilojen ohjauksen ja tilojen hallinnan osalta kaupunginhallitus päätti 23.10.2017 § 440, että konsernihallintoon perustetaan 1.1.2018 alkaen tilapalvelukeskus, ja että konsernihallintoon perustetaan samasta ajankohdasta lukien tilapalvelujohtajan virka.

Muilta osin toimintamalliuudistuksen edellyttämien organisaatiomuutosten valmistelussa painopiste on toistaiseksi ollut horisontaalisen eli operatiivisen toiminnan kehittämisessä. Kaupunginhallitus päätti 13.6.2016 § 262, että 1.1.2018 alkaen perustetaan kaupunkiympäristötoimiala. Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan virkaan kaupunginhallitus valitsi 18.9.2017 § 384 Christina Hovin, joka aloitti viranhoidon 30.10.2017. Kaupunkiympäristötoimialan neljän palvelualuejohtajan viran haku on parhaillaan käynnissä.

Koska kaupungin maankäytön ja kiinteistökehityksen vertikaalinen eli strateginen ohjaus edellyttää vastaavaa resursointia edellä kuvatuista syistä, kaupunginhallitukselle esitetään kiinteistökehitysjohtajan viran perustamista konsernihallintoon. Kiinteistökehitysjohtaja vastaisi yhdessä kaupunkiympäristötoimialan kanssa kaupunkikehitysjaoston päätöksenteon valmistelusta ja päätösten täytäntöönpanosta lähtökohtaisesti seuraavien tehtävien osalta:

- kiinteistökehityksen, asunto- ja maapolitiikan periaatteet sekä tuotantotavoitteet

- kaupungin omien kehityskiinteistöjen kokonaisuuden hallinta,

- investointiohjelmien lähtökohdat ja kohteiden priorisointi,

- maankäytön kumppanuus- ja yhteistyösopimukset, maankäyttösopimukset sekä tontinluovutuskilpailujen järjestäminen,

- kiinteän ja jaoston toimivaltaan kuuluvan irtaimen omaisuuden hankkiminen, luovuttaminen ja vuokraaminen sekä muut omistajahallintaan perustuvat sopimukset ja sitoumukset, mikäli kauppahinta tai sopimuskorvaus on 0,5–3 miljoonaa euroa tai vuosivuokra on 150.000–300.000 euroa,

- omakotitonttien luovutusperiaatteet ja vyöhykehinnat sekä

- yli kahden miljoonan euron infrastruktuurihankkeiden tarveselvitykset ja yli kolmen miljoonan euron suuruiset hankesuunnitelmat.

Kiinteistökehitysjohtaja vastaisi osaltaan edellä mainittujen kaupunkikehitysjaoston toimivallassa olevien asioiden ohjauksesta ja koordinoinnista sekä osallistuisi niiden osalta edunvalvontaan, markkinointiin ja sidosryhmäyhteistyöhön. Lisäksi kiinteistökehitysjohtaja toimisi esittelijänä kaupunkikehitysjaostossa kaupunginjohtajan määräämien asiakokonaisuuksien tai yksittäisten asioiden osalta.

Tarkemmin kiinteistökehitysjohtajan tehtävistä ja toimivaltuuksista, kuten muidenkin konsernihallinnon virkamiesten, määrätään myöhemmin tämän vuoden aikana tehtävässä hallinnonjärjestämispäätöksessä.  

Kiinteistökehitysjohtajan viran perustamisen yhteydessä tulisi lakkauttaa kiinteistötoimialan toimialajohtajan virka. Virka on tullut toimintamallin uudistamisen yhteydessä tarpeettomaksi.

Viranhaltijalain 24 §:n mukaan viranhaltija voidaan siirtää toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, jos hänen asemansa toistaiseksi otettuna tai määräaikaisena viranhaltijana ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa, taikka siirtoon on muu hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa.

Viranhaltijalle on ennen siirtämistä varattava tilaisuus tulla kuulluksi. Turto on 1.11.2017 antanut kirjallisen suostumuksensa siihen, että hänet siirretään toimialajohtajan virasta viranhaltijalain 24 §:n mukaisesti perustettavaan kiinteistökehitysjohtajan virkaan.

Viranhaltijalain 24 §:n mukaisesti perustettavaan kiinteistökehitysjohtajan virkaan tulisi siirtää toimialajohtaja Jouko Turto 1.1.2018 lukien. Siirrolle on viranhaltijalain 24 §:n edellyttämä toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy. Turton palkkaus tulee tässä yhteydessä määritellä uudelleen niin, että hänen varsinainen palkkansa ei alene.

Kiinteistökehitysjohtajan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi tulisi määritellä 6944,50 €/kk.

Toimialajohtaja Jouko Turton kokonaispalkka toimialajohtajan tehtävässä on ollut 8236,21. Jotta toimialajohtaja Turton varsinainen palkka ei järjestelyn yhteydessä alenisi, tulee hänelle määritellä henkilökohtainen lisä, jonka suuruus on 736,20 €/kk.

Hallintosäännön mukaan viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen ja virkaan ottaminen olisi tässä tapauksessa kaupunginjohtajan päätösvallassa ja henkilökohtaisesta lisästä päättäminen henkilöstöjohtajan mutta viran perustaminen on kaupunginhallituksen päätösvallassa. Näin ollen asia tuodaan hallintosäännön 33 §:n mukaisesti yhtenä kokonaisuutena kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunkiin konsernihallinnon johdon vastuualueelle perustetaan kiinteistökehitysjohtajan virka (KVTES/hinnoittelematon). Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtainen palkka on 6944,50 €/kk,

että virkaan siirretään viranhaltijalain 24 §:n mukaisesti toimialajohtaja Jouko Turto. Turtolle maksetaan tehtäväkohtaisen palkan lisäksi sopimuksen mukaista työkokemuslisää (8 %) ja henkilökohtaista lisää, jonka suuruus on 736,20 €/kk ja,

että 1.1.2018 lukien lakkautetaan toimialajohtajan virka vakanssinumero 000493.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurto Jouko
tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, strateginen HR