Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47506.11.201711

11142-2017 (114, 111)

Vastaavan ohjaajan viran perustaminen hyvinvointitoimialalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialalle vammaispalvelujen asunnot -yksikköön perustetaan vastaavan ohjaajan virka.

Kh § 475

Vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 25.9.2017:

Vammaispalvelujen asunnot – yksikkö vastaa kehitysvammaisten henkilöiden ohjatusta asumispalvelusta kaupungin kahdessa yksikössä (Kurjenkallio ja Tervahovi) sekä itsenäisesti asuvien asiakkaiden tuen tarpeiden toteutumisesta. Yksikössä työskentelee myös neuropsykiatrista valmennusta antava ohjaaja. Yksikön palvelujen piirissä on noin 100 asiakasta ja tällä hetkellä kahdeksan työntekijää. Asiakasmäärä on kasvava ja tulevaisuudessa työntekijöitä pyritään lisäämään ainakin sisäisin siirroin.

Kehitysvamma-alalla on tapahtunut muutamassa vuodessa merkittävä muutos, kun kehitysvammaisten ihmisten laitoshoitoa on purettu valtioneuvoston vuosina 2010 ja 2012 tekemien periaatepäätösten mukaisesti. Samaan aikaan on valtakunnallisesti alettu kehittää vammaisten ihmisten asumista omissa kodeissa, niin että palvelut viedään asiakkaan kotiin. Turussa vammaispalvelujen keskeisin tavoite on asumispalvelujen palvelurakenteen keventäminen. Suurin osa asiakkaista asuu tällä hetkellä ympärivuorokautisissa asumispalveluissa. Tavoitteena on kehittää tuettua ja ohjattua asumispalvelua niin, että entistä suurempi osa asumispalvelujen piiriin tulevista asiakkaista voisi asua ryhmäkotien sijaan omissa kodeissaan.

Vammaispalvelujen asunnot – yksikön esimiesvakanssi on vastaavan ohjaajan toimi. Esimies ei voi tehdä itsenäisesti hankintoja eikä vastata kolmessa eri toimipisteessä sijaitsevien tilojen käytöstä. Hän ei voi vastata talousarvion laatimisesta, hänellä ole budjettivastuuta eikä laskujen hyväksymisoikeutta. Ko. toiminnot kuuluvat tällä hetkellä vammaispalvelujohtajan tehtäviin. Tämä käytäntö on osoittautunut epätarkoituksenmukaiseksi. Yksikön esimiehen tulisi vastata myös näistä tehtävistä, jolloin toiminnoista tulee selkeämmin kokonaisuus. Vammaispalvelujen muiden toimipisteiden lähiesimiesten vakanssit ovat virkoja ja heidän vastuulleen kuuluvat em. tehtävät. Jotta vastaavalla ohjaajalla voisi olla budjetti- ja hankintavastuu, pitäisi toimi muuttaa viraksi. Lisäksi vastaava ohjaaja voi joutua tekemään kehitysvammalakiin vuonna 2016 tulleen muutoksen mukaisia viranhaltijapäätöksiä rajoittamistoimenpiteistä.

Em. perusteilla Vammaispalvelujen asunnot – yksikön vastaavan ohjaajan toimea 390662 esitetään muutettavaksi viraksi 1.11.2017 alkaen. Toimessa on vakituinen hoitaja, joka on antanut suostumuksensa muutokselle.

Palvelualuejohtaja Sari Ahonen puoltaa esitystä.

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki:

Sosiaali- ja terveyslautakunta nimeää vuosittain budjettivastuuhenkilöt. Toimen muuttaminen viraksi tulisi saada toteutetuksi hyvissä ajoin kuluvan vuoden puolella, jotta muutos voidaan ottaa huomioon budjettivastuuhenkilölistaa laadittaessa.

Perustettava virka tulisi olla palkkahinnoittelukohdassa 04SOS030, kuten muutkin vammaispalvelun toimintayksiköiden esimiesten virat. Uuden viran tehtäväkuvaus on käsitelty TVA 4 – arviointiryhmän kokouksessa 16.10.2017. Virka tulisi arvioinnin perusteella sijoittaa vaativuusluokkaan 2A.

Muutoksella ei ole vaikutusta työvoiman määrään. Nettokustannukset vuositasolla ovat 8.500 €. Kustannusvaikutukset johtuvat muuttuneesta tehtävänkuvasta ja uudesta TVA – arvioinnista.

Esitetty vakanssimuutos tulee käsitellä viran perustamisena ja toimen lakkauttamisella. Toimi voidaan lakkauttaa sen jälkeen, kun uusi virka on täytetty pysyvästi. Toimiala tulee tekemään erillisen esityksen asiasta.

Samassa yhteydessä tulee esittää, että virka voidaan julistaa haettavaksi ilman erillistä lupamenettelyä.

Liite 1Esitys viran/toimen perustamisesta (lomake)

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 17.10.2017:

Esitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.11.2017 lukien vastaavan ohjaajan virka (04SOS030), jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.893,61 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito.

Edelleen esitän, että virka saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Toimiala tekee erillisen esityksen vastaavan ohjaajan toimen lakkauttamisesta sen tultua avoimeksi.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 26.10.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.11.2017 lukien vastaavan ohjaajan virka (04SOS030).

Viran perustamisen jälkeen toimiala tekee erillisen esityksen vastaavan ohjaajan toimen lakkauttamisesta, toimen tultua avoimeksi.

Perustettavaksi esitetty virka sijoittuu Vammaispalvelujen asunnot – yksikköön. Yksikkö vastaa kehitysvammaisten henkilöiden ohjatusta asumispalvelusta sekä itsenäisesti asuvien asiakkaiden tuen tarpeiden toteutumisesta.

Samalla kun kehitysvammaisten ihmisten laitoshoitoa on purettu valtioneuvoston vuosina 2010 ja 2012 tekemien periaatepäätösten mukaisesti on vammaisten ihmisten asumista omissa kodeissa kehitetty. Turussa vammaispalvelujen tavoitteena on mm. kehittää tuettua ja ohjattua asumispalvelua niin, että entistä suurempi osa asumispalvelujen piiriin tulevista asiakkaista voisi asua ryhmäkotien sijaan omissa kodeissaan.

Vammaispalvelujen asunnot – yksiköön tarvitaan nyt vastaavan ohjaajan virka. Virka tarvitaan koska yksikön esimiehen tulisi vastata jatkossa hankinnoista, eri toimipisteessä sijaitsevien tilojen käytöstä sekä talousarvion laatimisesta. Esimiehelle tulisi myös määrätä budjettivastuu ja antaa laskujen hyväksymisoikeus. Lisäksi vastaava ohjaaja voi joutua tekemään kehitysvammalakiin vuonna 2016 tulleen muutoksen mukaisia viranhaltijapäätöksiä rajoittamistoimenpiteistä.

Ko. toiminnot kuuluvat tällä hetkellä vammaispalvelujohtajan tehtäviin. Tämä käytäntö on kuitenkin esityksen mukaan osoittautunut epätarkoituksenmukaiseksi. Vammaispalvelujen muiden toimipisteiden lähiesimiesten vakanssit ovat virkoja ja heidän vastuulleen kuuluvat em. tehtävät.

Viran perustamisella ei ole vaikutusta hyvinvointitoimialan työvoiman määrään, mikäli viran täytön jälkeen voidaan lakkauttaa vastaavan ohjaajan työsopimussuhteinen toimi.

Viran perustamisesta aiheutuvat nettokustannukset vuositasolla ovat 8.500 €. Kustannusvaikutukset johtuvat muuttuneesta tehtävänkuvasta ja uudesta TVA – arvioinnista.

Konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole huomauttamista toimialajohtajan esitykseen.

Liite 1Esitys viran/toimen perustamisesta (lomake)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala perustetaan 1.11.2017 lukien vastaavan ohjaajan virka (04SOS030), jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.893,61 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito,

että virka saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä ja,

että toimiala tekee erillisen esityksen vastaavan ohjaajan toimen lakkauttamisesta sen tultua avoimeksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 475
Liite 1:Esitys viran/toimen perustamisesta (lomake)