Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47806.11.201714

11628-2017 (059, 034)

Turun Slalomseura ry:n rahoitushakemus

Tiivistelmä: -

Kh § 478

Johtaja Tuomas Heikkinen 30.10.2017:

Turun Slalomseura ry on lähettänyt Turun kaupunginhallitukselle liitteenä olevan rahoitusapuhakemuksen (Hirvensalon hiihtokeskuksen tulevaisuus liikuntapaikkana), jossa se pyytää kaupungilta lisärahoitusta Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnan jatkamiseen.

Turun kaupunki on tukenut avustusjärjestelmän kautta turkulaisten mahdollisuutta harrastaa laskettelua myöntämällä Turun Slalomseura ry:lle 50 % alennuksen Hirvensalon hiihtokeskuksen vuokrista. Kaupunginhallituksen varoista on maksettu kiinteistöliikelaitokselle puolet vuosivuokrasta eli esim. kuluvana vuonna tuki on ollut 18 884,90 euroa.

Yhdistyksen oman kertomansa mukaan hiihtokeskustoiminnan ylläpito nykyisellä tavalla ilman ulkopuolista tukea ei onnistu. Kulut ovat viimeisen kolmen vuoden aikana sopeutettu minimiin, eikä lippujen hintoja voida korottaa nykyisestä. Organisaatio on sinänsä tehokas ja osaava. Hiihtokeskuksen ylläpitoon liittyvästä työstä tehdään paljon seuratyön nimissä vapaaehtoisvoimin. Kulujen sopeuttamisen jälkeenkään normaalit kaudet eivät tulorahoitukseltaan riitä toiminnan rahoittamiseksi, etenkään kun otetaan huomioon korjaukset ja investointitarpeet. Nykytilanne (kevät 2017) edellyttää lisärahoitusta viime kauden vesilaskun maksamiseksi (n. 65.000 euroa) ja toiminnan jatkamiseksi seuraavalle kaudelle käyttökuluihin (n. 80.000 euroa).               

Yhdistyksen 31.8.2017 päättyneen tilikauden mukaan tilikauden alijäämä (tappio) oli 145.451 euroa ja taseen oma pääoma negatiivinen yhteensä -11.497 euroa. Yhdistyksen vieraan pääoman määrä kasvoi voimakkaasti edellisen tilikauden 78.647 eurosta päättyneen tilikauden 178.583 euroon. Tämän vuoksi hiihtokeskustoiminnan jatkuminen on vaarantunut. Yhdistyksen ei ole mahdollista saada lainaa rahoituslaitoksilta riittävien vakuuksien puuttumisen vuoksi.

Olen neuvotellut yhdistyksen kanssa kaupungin mahdollisesti antaman lainan ehdoista ja maksuajasta. Lainan myöntäminen yksityisten liikuntapaikan ylläpitäjälle on poikkeuksellista, minkä vuoksi lainalle tulee asettaa riittävät ehdot takaisinmaksun varmistamiseksi. Käymieni neuvottelujen perusteella on perusteltua rahoittaa toimintaa myöntämällä yhdistykselle 70.000 euron laina, jolla se kykenee maksamaan pois ostoveloissaan olevan Turun Vesihuolto Oy:n vesilaskun. Yhdistyksen käyttöomaisuus (hissit, lumitykit, lumikissa ym.) tulee kuitenkin kiinnittää lainan vakuudeksi, jotta kaupunki turvaa saatavansa edes osittain mahdollisessa insolvenssi tilanteessa.

Hirvensalon laskettelurinne on tärkeä liikuntapaikka erityisesti lapsille ja nuorille ja mahdollistaa laskettelun ja lumilautailun harrastamisen lähialueella. Kaupungin toimialaan kuuluu liikuntapaikkarakentamisen ja niiden ylläpidon tukeminen. Vapaa-aikatoimiala puoltaa esitettyä ratkaisua.

Koska yhdistyksellä on suuria vaikeuksia rahoittaa operatiivista toimintaa tulorahoituksellaan, tulee käynnistää viipymättä neuvottelut pysyvämmän rahoitusmallin aikaansaamiseksi yhdessä vapaa-aikatoimialan kanssa.

Edellä kerrottuun viitaten esitän, että yhdistykselle myönnetään laina seuraavin keskeisin ehdoin sekä muutetaan olemassa olevan lainan takaisinmaksun ehtoja:

Oheismateriaali 1Yhdistyksen hakemus liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun Slalomseura ry:lle myönnetään 70.000 euron laina seuraavilla ehdoilla:

- takaisinmaksuaika on kymmenen vuotta 7.000 euron tasalyhennyksin, kuitenkin siten, että yhdistyksen tulee suorittaa lainalyhennykset korotetusti tilikauden tuloksen tai rahoitustilanteen sen mahdollistaessa

- lainan vakuudeksi asetetaan yhdistyksen kaikki normaali käyttöomaisuus 70.000 euroon asti yrityskiinnityksellä parhaalla etusijalla

- jatketaan yhdistyksen nykyisen lainan laina-aikaa vuoteen 2027 asti

- yhdistyksen tulee raportoida taloudellisesta tilastaan vuosittain ja ilmoittaa kaupungille viipymättä maksuohjelman noudattamisen vaarantumisesta

- kaupungilla on oikeus tarkastaa yhtiön kirjanpitoa

- yhdistyksen tulee laina-ajan voimassa ollessa pyytää kaupungilta lupa yli 10.000 € investointeihin, leasingsitoumuksiin tai muiden pitkäaikaisten sitoumusten tekemiseen

- mikäli yhdistys rikkoo velkakirjan ehtoja, kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin alueen käyttöoikeuden päättämiseksi

- johtaja Jukka Laiho oikeutetaan päättämään muista lainan ja vakuusjärjestelyn ehdoista.

Päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Slalomseura ry
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedVapaa-aikatoimiala, liikuntapalvelut