JOHTAJASOPIMUS

 

 

1.Sopijapuolet

 

Turun kaupunki (jäljempänä kaupunki)

Minna Arve, kaupunginjohtaja (jäljempänä kaupunginjohtaja)

 

2.Tausta

 

Turun kaupunginvaltuusto valitsi 16.10.2017 § 206 Minna Arven Turun kaupunginjohtajaksi.

 

Turun kaupunginvaltuusto päätti 28.8.2017 § 159, että kaupunginjohtajan viran kokonaispalkka on 15.310,62 euroa/kk. Virka täytetään 4 vuoden määräajaksi. Edelleen kaupunginvaltuusto on päättänyt, että johtajasopimukseen otettavan erokorvauksen määrä voi olla enintään 12 kk palkkaa vastaava määrä.

 

3.Kaupunginjohtajan tehtävät

 

Kaupunginjohtajan virkasuhteessa noudatetaan lakien, asetusten ym. säännösten ja kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) määräyksiä sekä Turun kaupungin säännöstöä ja päätöksiä.

 

Kaupunginjohtaja johtaa ja valvoo kaupunginhallituksen alaisena kaupungin hallintoa ja taloutta sekä toimielinten ja laitosten toimintaa ja muuta kaupungin toimintaa.

Kaupunginjohtaja johtaa kaupunginjohtajan toimialaa, kaupungin edunvalvontaa ja kansainvälisiä suhteita. Kaupunginjohtaja vastaa kaupungin yleisestä elinkeinopolitiikasta, tiedottamisesta sekä tarpeellisen vieraanvaraisuuden ja huomaavaisuuden osoittamisesta. Kaupunginjohtaja edustaa kaupunkia koti- ja ulkomaisissa sidosryhmätilaisuuksissa ja neuvotteluissa.

Kaupunginjohtaja huolehtii siitä, että kaupunginhallituksen puheenjohtajalla on ajantasaiset ja riittävät tiedot kaupunginhallituksen käsiteltäväksi tulevista olennaisista asioista sekä raportoi kaupungin toiminnasta ja taloudesta kaupunginhallitukselle.

 

Kaupunginjohtaja esittelee asiat kaupunginhallituksessa ja sen jaostoissa. Kaupunginjohtaja valvoo kaupunginhallitukselle ja sen jaostoille esiteltävien asioiden valmistelua sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen ja sen jaostojen päätösten täytäntöönpanoa.

 

Kaupunginjohtajan tehtävät perustuvat kuntalakiin, Turun kaupungin hallintosäännön ja muun säännöstön määräyksiin sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen päätöksiin.

 

Kaupunginjohtajan tehtävien painopisteet ja tavoitteet perustuvat kaupunkistrategiaan, valtuuston hyväksymiin toiminnallisiin ja taloudellisiin tavoitteisiin, hallintosääntöön sekä vuosittain sovittaviin, kaupunginhallituksen hyväksymiin tavoitteisiin.

 

Kaupunginjohtajan henkilökohtaiset tulostavoitteet asettaa vuosittain kaupunginhallitus. Tavoitteet ja painopisteet määritellään vuosittaisissa tavoite- ja arviointikeskusteluissa, jotka kaupunginjohtaja käy kaupunginhallituksen puheenjohtajan kanssa. Keskustelussa arvioidaan myös edellisen vuoden tavoitteiden toteutumista. Tavoite- ja arviointikeskustelu on luottamuksellinen.

 

Vuoden 2018 osalta tavoitekeskustelu käydään xx mennessä.

 

Johtajasopimuksessa voi olla erillinen liite, jossa sovitaan vuosittaiset tavoitteet ja työn arviointikriteerit. Kaupunginjohtajan tavoite- ja arviointikeskustelussa päivitetään liitettä.

 

4.Kaupunginjohtajan ja poliittisten toimijoiden työnjako

 

Kaupunginjohtajan toimivaltuudet määrittyvät kuntalain, Turun kaupungin hallintosäännön, konserniohjeiden, muun säännöstön sekä delegointipäätösten mukaisesti.

 

Kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävistä ja työnjaosta säädetään hallintosäännössä.

 

Kaupunginjohtaja toimii virkatehtävässään siten, että hän on kuntalaisten ja poliittisten ryhmien käytettävissä.

 

Kaupunginjohtaja huolehtii siitä, että virkamiesvalmistelu tukee kaupunginhallituksen puheenjohtajaa poliittisten prosessien johtamisessa.

 

Kaupunginjohtaja vastaa virkaorganisaation operatiivisesta johtamisesta kuntalain säännösten mukaisesti. Kaupunginhallituksen ja sen puheenjohtajan tulee huolehtia siitä, että tehtävänjakoa poliittisten prosessien johtamisen ja operatiivisen johtamisen välillä kunnioitetaan ja että kaupunginjohtajalla on riittävä tuki tehtävänsä hoitamiseen.

 

Kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajistojen sekä kaupunginjohtajan välille sovitaan pysyvä neuvottelumenettely, jolla varmistetaan toimiva ja luonteva vuorovaikutus kaupungin virkamiesjohdon ja ylimmän poliittisen johdon välillä.

 

Kaupunginjohtaja on velvollinen pitämään kaupunginhallituksen ajan tasalla sen päätäntävaltaan kuuluvissa tai muutoin kaupungin kannalta merkittävissä asioissa.

 

Sopijapuolet sitoutuvat käymään avointa keskustelua työn tavoitteista, sisällöstä ja työnjaon toimivuudesta.

 

5.Palkkaus ja muut palvelussuhteen ehdot

 

Kaupunginjohtajan virkasuhde on määräaikainen 13.11.2017-13.11.2021.

 

Kaupunginjohtajan viran kokonaispalkka on 15.310,62 euroa/kk.

 

Kaupunginjohtajan palkka on kokonaispalkka, jonka lisäksi ei suoriteta työaikakorvauksia, kuten esimerkiksi lisä- ja ylityökorvauksia.

 

Kaupunginjohtaja voi ottaa osana edellä mainittua kokonaispalkkausta luontaisetuna vapaan autoedun tai auton käyttöedun, joka voi olla verotusarvoltaan enintään 1.200 euroa kuukaudessa. Autoedun käytössä noudatetaan Turun kaupunkikonsernin ohjeita, joissa määritellään ne periaatteet, käyttöoikeudet ja velvollisuudet, joita kaupunkikonsernin työsuhdeautoihin sovelletaan.

 

Lisäksi kaupunginjohtajalla on matkapuhelinetu.

 

Palkkaa tarkistetaan kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) mukaisilla yleiskorotuksilla.

 

Edellä olevan lisäksi, jos kaupungissa otetaan käyttöön tulospalkkausjärjestelmä, arvioidaan sen käyttöönotto myös kaupunginjohtajan osalta.

 

Kokouksista maksettavat palkkiot määräytyvät Turun kaupungin säännöstön mukaisesti.

 

Palvelussuhteen ehdot määräytyvät kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) määräysten mukaisesti.

 

Kaupunginjohtajalla on käytössään kotityöskentelyn edellyttämät tarvittavat tietoliikenneyhteydet.

 

Kaupunginjohtajalle otetaan työnantajan toimesta julkisyhteisön hallinnon vastuuvakuutus.

 

6.Koulutus ja matkat

 

Kaupunginjohtajalla on velvollisuus ylläpitää ammattitaitoaan ja hänellä on oikeus osallistua tarvittavaan koulutukseen osaamisen kehittämiseksi. Kaupunki kustantaa ammattitaidon ja työn kannalta tarpeellisen koulutuksen.

 

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja päättää kaupunginjohtajan lomista, koulutuksista, virkamatkoista sekä kaupunginjohtajaa henkilökohtaisesti koskevien menojen hyväksymisestä.

 

7.Luottamustoimet, sivutoimet ja sidonnaisuudet

 

Kaupunginjohtajan tulee tehdä kuntalain (410/2015) 84 §:n mukainen sidonnaisuusilmoitus johtotehtävistään sekä luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudestaan sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

 

Sivutoimissa noudatetaan kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain säännöksiä, Turun kaupungin hallintosääntöä sekä muuta Turun kaupungin säännöstöä.

 

8.Menettelytavat ristiriitatilanteissa ja erokorvaus

 

Kaupunginjohtajan irtisanomisaika määräytyy kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) määräysten mukaan.

 

Kaupunginjohtaja voidaan irtisanoa tai siirtää muihin tehtäviin kuntalain (410/2015) 43 §:n mukaisesti. Mikäli asianosaiset neuvoteltuaan asiasta päätyvät siihen, että on tarpeellista käynnistää luottamuspulan takia irtisanomismenettely, voivat sopijapuolet sopia kaupunginjohtajan vapaaehtoisesta irtisanoutumisesta ennen irtisanomismenettelyn käynnistämistä. Mikäli kaupunginjohtaja tällöin irtisanoutuu virastaan ennen valtuuston irtisanomispäätöksen tekemistä, on hänellä oikeus saada enintään 12 kuukauden rahapalkkaa vastaava erokorvaus. Korvauksesta vähennetään irtisanomisajan palkka. Kaupunginjohtajalla ei ole irtisanomisaikana työntekovelvoitetta.

 

Erokorvausta ei makseta, mikäli virkasuhteen päättämiseen on olemassa kunnallisesta viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 35 §:ssä tarkoitettu viranhaltijasta johtuva irtisanomisperuste tai saman lain 41 §:ssä tarkoitettu syy virkasuhteen purkamiseen ja virkasuhde päätetään tällaisella perusteella.

 

9.Sopimuksen voimaantulo ja tarkistaminen

 

Tämä sopimus tulee voimaan 13.11.2017 alkaen.

 

Sopimusta tarkistetaan tarvittaessa molempien sopijapuolten yhteisestä sopimuksesta.

 

10.Päiväys ja allekirjoitukset