YHTEISTYÖSOPIMUS

 

 

1. OSAPUOLET

 

1.1

Turun kaupunki (jäljempänä ”Kaupunki”)

Y-tunnus 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

1.2

Malminkatu 5 Oy

Y-tunnus 2134989-3

 

 

2. SOPIMUKSEN TAUSTAA

 

2.1. Osapuolten kiinteistöjen omistukset Tallimäenpuiston alueella

 

Kaupunki omistaa:

 

- Turun kaupungin kylä Puolala 3:0       (853-514-3-0)

 

Voimassa olevan asemakaavassa kaupungin omistama alue on osoitettu osaksi Tallimäenpuistoa (P).

 

Malminkatu 5 Oy omistaa:

 

- IX kaupunginosan korttelin 11 tontti 1       (853-9-11-1)

 

Malminkatu 5 Oy on kiinteistönomistajana yhdessä Kaupungin kanssa valmistelemassa IX kaupunginosan Malminkatuun rajoittuvaa asemakaavanmuutosta.

 

2.2. Voimassa oleva asemakaava

 

IX kaupunginosaan 14.4.1966 vahvistuneessa asemakaavassa on Malminkatu 5 Oy:n omistama tontti 853-9-11-1 osoitettu opetustoimintaa palvelevaksi (YO) tontiksi, jonka pinta-ala on 6581 m2 ja rakennusoikeus 4606 k-m2.

 

Kaupungin omista Mittarinkatuun rajoittuva alue Puolala 3:0 tilasta on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu Tallimäenpuistoksi.

 

2.3. Poikkeamishakemus ja Asemakaavanmuutos

 

Malminkatu 5 Oy haki 10.6.2015 tontin IX-11-1 käyttötarkoituksen muutosta ja entisen merenkulkuoppilaitoksen purkamista. Turun hallinto-oikeus kumosi 6.6.2016 Turun kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan asiasta 27.10.2015 tekemän päätöksen ja totesi, että entisen merenkulkuoppilaitoksen suojeluarvot tulee tutkia asemakaavan muutoksella. Malminkatu 5 Oy on hakenut Turun hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen asemakaavanmuutosta tontille IX-11-1.

 

Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitos on hakenut Tallimäenpuiston osan muutamista asuntokäyttötarkoitukseen välillä Mittarinkatu-Puutarhakatu.

Asemakaavoituksen jouduttamiseksi on päätetty allekirjoittaa yhteistyösopimus, jonka tavoitteena on kehittää osapuolten omistamat alueet samassa asemakaavamuutoksessa.

 

Sopimusalue on kuvattu liitteessä 1.

 

Sopimusneuvottelut on käyty erillään asemakaavamuutostyöstä ja Osapuolet toteavat yhteisesti, että tämä yhteistyösopimus ei syrjäytä kaavoitukselle laissa asetettuja tavoitteita ja sisältövaatimuksia.

 

3. YHTEISTYÖSOPIMUKSEN TAVOITE

 

Osapuolten tavoitteena on kehittää Tallimäenpuisto/Malminkatu aluetta asuin käyttötarkoitukseen yhteistyössä noudattamalla kestävän kehityksen periaatteita, jotka ovat ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys.

 

Alue käsitellään kehittämistyössä yhtenä kokonaisuutena ilman nykyisiä käyttötarkoitus- ja maanomistusrajoja.

 

4. PROJEKTIRYHMÄ

 

Alueen kehittämistä varten perustetaan koordinoiva projektiryhmä, jossa on edustaja Kaupungilta ja edustaja Malminkatu 5 Oy:ltä. Kaupungin edustaja toimii projektiryhmän puheenjohtajana.

 

Projektiryhmän keskeisenä tehtävänä on yhteistyössä vaikuttaa sopimuksen alaisten alueiden kaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle asetetut mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Projektiryhmä voi tarvittaessa käyttää Osapuolten palveluksessa olevia ja ulkopuolisia asiantuntijoita vastuullaan olevien tehtävien valmisteluun ja täytäntöönpanoon. Käyttämiensä ulkopuolisten asiantuntijoiden kustannusten jakamisesta Osapuolten kesken projektiryhmä päättää samalla, kun se päättää käyttää asiantuntijoita. Päätös ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä tulee olla yksimielinen, muussa tapauksessa ulkopuolisen asiantuntijan palkkion maksaa asiantuntijan tilaava osapuoli.

 

5. OSAPUOLTEN TAVOITTEET TALLIMÄENPUISTO/MALMINKATU ALUEELLA

 

Tavoitteena on, että alue tullaan toteuttamaan pääosin tämän yhteistyösopimuksen Osapuolten toimesta tämän sopimuksen kohdan 4. mukaisessa projektiryhmässä erikseen sovittujen laadullisten ja hanketaloudellisten tavoitteiden puitteissa. Osapuolten tavoitteena on käynnistää asemakaavoitustyö 31.3.2018 mennessä ja saada asemakaavanmuutos ehdotuksena kaupunginvaltuuston käsittelyyn 31.3.2020 mennessä.

 

6. SUUNNITTELU JA SEN KUSTANNUKSET

 

Kaupunki laatii sopimuksen kohteena olevalle alueelle asemakaavan yhteistyössä Malminkatu 5 Oy:n kanssa.

 

Kaupunki perii Malminkatu 5 Oy:ltä kaupungin 1.1.2017 voimaan tulleen taksan mukaisesti asemakaavan laatimisesta aiheutuneet kustannukset. Kustannukset jaetaan puoliksi Sopijapuolten kesken. Laskutettava työ alkaa kertyä siitä hetkestä kun tämä sopimus on allekirjoitettu.

 

Valmistelukustannusten yhteenlaskettu enimmäishinta on 64.000 euroa toteutuneiden tuntien, kuulutusten ja käsittelyiden kokonaismäärästä riippumatta. Enimmäishinta kattaa näin ollen kaikki asemakaavanmuutoksen (sis. myös asemakaavaan sisältyvän sitovan tonttijaon tai tonttijaon muutoksen laatimisen) laatimiseksi toteutuneiden tuntien mukaisen Kaupungin tuntiveloitukseen perustuvan valmistelun kustannukset, kuulutuskustannukset ja luottamuselinkäsittelystä aiheutuvat kustannukset (2500 euroa) eikä Kaupunki laskuta Malminkatu 5 Oy:tä millään perusteella 32.000 euron ylittävältä osalta.

 

Osapuolet vastaavat kustannuksista myös siinä tapauksessa, että laaditut kaavasuunnitelmat eivät etenisi lopulliseen kaavan hyväksymispäätökseen taikka että suunniteltu kaava ei muusta syytä tulisi voimaan. Mahdollisuudesta maksun kohtuullistamiseen säädetään taksan 8 §:ssä.

 

Muiden kuin edellä mainitun kappaleen ulkopuolisten asiantuntijoiden käytöstä ja kaavan vaatimien selvitysten laatimisesta aiheutuvien kustannusten jaosta sovitaan tämän sopimuksen kohdan 4. mukaisesti.

 

Kaupunki vastaa asemakaavan asiakirjojen laatimisesta sekä yleisten alueiden toteutussuunnitelmien laatimisesta.

 

7. MAANKÄYTTÖ- JA LUOVUTUSSOPIMUKSET

 

Tallimäen alueen toteuttaminen edellyttää yhdyskuntarakenneinvestointeja. Alueen asemakaavatyön edistyttyä Kaupunki ja Malminkatu 5 Oy tekevät erillisen maankäyttösopimuksen, jossa sovitaan yhdyskuntarakennemuutoskustannusten aiheuttamista maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista korvauksista ja toteuttamisen aikataulusta.

 

Osapuolille ja kolmansille luovutettavista alueista ja rakennusoikeuden arvoista sovitaan erikseen asemakaavanmuutoksen johdosta laadittavissa kiinteistöjen kauppakirjoissa.

 

Rakennusoikeuden arvona käytetään alueen käypää hintatasoa kuitenkin niin että valtion tukemaan asuntotuotantoon luovutettaessa rakennusoikeuden hintana on alueen luovutushetken ARA-enimmäistonttihinta. Käypä hintataso määritetään julkisella tarjouskilpailulla tai ulkopuolisen auktorisoidun arviomiehen (AKA) lausunnolla

 

8. TAVOITEAIKATAULU

 

Osapuolten tavoitteena on saada asemakaavoituksen edellyttämät selvitykset, lausunnot ja nähtävillä olot valmiiksi 31.3.2019 mennessä, jolloin asemakaavaehdotus etenisi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan ja edelleen kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätettäväksi vuoden 2019 aikana.

 

Toteutusaikataulusta sovitaan Osapuolten kesken erikseen projektiryhmässä.

 

9. MUUT MÄÄRÄYKSET

 

8.1. Muutokset

 

Kaikki tähän sopimukseen liittyvät muutokset tulee sopia kirjallisesti eivätkä muutokset ole voimassa ennen kuin Osapuolet ovat ne allekirjoittaneet.

 

8.2. Siirtäminen

 

Osapuolet eivät voi kokonaan tai osittain siirtää tätä sopimusta ilman toisen Osapuolen etukäteen antamaa kirjallista suostumusta.

 

8.3. Riitaisuuksien ratkaiseminen

Tätä sopimusta koskevat mahdolliset riitaisuudet ratkaistaan ensisijaisesti Osapuolten välisin neuvotteluin. Mikäli asiassa ei päästä sopimukseen, riitaisuudet jätetään ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

10. SOPIMUKSEN VOIMAANTULO JA VOIMASSAOLOAIKA

 

Tämä sopimus tulee voimaan, kun Osapuolet ovat sen allekirjoittaneet.

 

Tämän sopimuksen voimassaolo päättyy 31.12.2020, mikäli Osapuolet eivät kirjallisesti sovi toisin.

 

Tämän sopimuksen päättyessä kukin Osapuoli kantaa omat kulunsa eikä millään Osapuolella ole oikeutta saada korvausta toisilta Osapuolilta sopimuksen päättymisen johdosta.

 

11. JAKELU

 

Tätä sopimusta on tehty kaksi samasanaista kappaletta, yksi kaupungille, yksi Malminkatu 5 Oy:lle.

 

12. PÄIVÄYS JA ALLEKIRJOITUKSET

 

 

Turussa . päivänä kuuta

 

Turun kaupunki      Malminkatu 5 Oy