Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45923.10.20172

11308-2017 (002, 042)

Turun kaupungin ja Paavo Nurmi Turku Oy:n välisen puitesopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on päätöksellään 21.2.2013 § 15 hyväksynyt Paavo Nurmi Turku Oy:n ja Turun kaupungin välisen puitesopimuksen vuosille 2014 - 2017. Turun kaupunki on hyväksynyt Yhtiön toiminnan tavoitteet ja tarkoituksen sekä sitoutunut pitkäjänteiseen yhteistyöhön Yhtiön kanssa. Kuluneen sopimuskauden tapahtumakokonaisuus on toteutunut erinomaisesti ja siksi on perusteltua jatkaa menestyksekästä yhteistyötä uudella neljän vuoden sopimuskaudella 2018-2021. Turun kaupunki on varannut vuoden 2018 talousarviossa tapahtumakokonaisuudelle 300.000 euron suuruisen määrärahan. Suhdetoiminnan, mediayhteistyön, viestintä- ja markkinointiyhteistyön ja olosuhdetyön osalta tehdään vuosittain erillinen vuosisopimus, jonka kaupunginjohtaja vahvistaa päätöksellään.

Kh § 459

Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 19.10.2017:

Paavo Nurmi tapahtumakokonaisuuden vuoden 2017 tulokset kuvaavat erinomaisesti sitä monialaisuutta ja vaikuttavuutta, miten toiminta on noussut kansainvälisesti kilpailukykyiseksi tarinaksi ja levinnyt ympäri maailmaa.

Paavo Nurmi Festivalin tapahtumien kävijämäärä oli huikeat 110.000 ihmistä 50 eri maasta; Lasten Sporttipäivät kokosi urheilupuistoon 20.000 kävijää, Paavo Nurmi Junior Games ja Senior Games 5.000 katsojaa sekä Paavo Nurmi Games 13.000 katsojaa. Paavo Nurmi Festival viikon promootiot, lehdistötilaisuudet ja sidostyhmätilaisuudet kokosivat yhteen yli 10.000 ihmistä ja Paavo Nurmi Marathonia seurasi reitin varrella 60.000 katsojaa.

Paavo Nurmi Legacy –työn tuloksena oli 2017 tammikuu-heinäkuun aikana 600.000 kontaktia. Ihmisiä tavoitettiin mm: Koulukiertueella, Suomen Urheilugaalassa, Helsingin Matkamessuilla, Yleisurheilun Hallikisoissa, New York Millrose Gamesissa, Serbia EM-hallikisoissa, Europa Nostra – Euroopan unionin kulttuuriperintöpalkinto tapahtumassa, Hiihdon MM-kisoissa, HC TPS:n playoffs otteluissa, Suomi 100 tapahtumissa, Seminaarivierailuissa, Kansallisessa Liikuntafoorumissa, Matkailun Oskari gaalassa, Karhu Paavo Nurmi –kenkä promootioissa, Paavo Nurmi – Paras kaikista – dokumentilla YLE:ssa sekä  Suomen Urheilumuseo renkailla -kiertueella.

Paavo Nurmi Games televisioitiin 120 maahan ympäri maailman. YLE toimi lähetyksen official broadcasterina. Katsojia Turun kisalähetyksellä oli yli 300 miljoonaa. Kisa televisioitiin kaikissa maanosissa suorana kolmen tunnin lähetyksenä. Isoimmat TV-yhtiöt olivat Discovery ja Eurosport. Uusina alueina kisa näkyi mm. USA, Kanada ja Väli-Amerikka. Kisalähetyksen alussa oli erillinen 30 sekunnin Turku mainosvideo.

Paavo Nurmi Festival @Social media saavutti yli 10 miljoonaa kontaktia 200 maassa. Kisoihin osallistuneet urheilijat ja varsinkin g lobaalit supertähdet kuten Lavillenie (FRA), Ibarqúen (COL), Röhler (GER), Walcott (TRI) jne. saavuttavat yhdessä miljoonia kontakteja yksittäisillä postauksilla.

PNG:n omissa välineissä sisällön tuotannon kehityksen ansiosta saavutettiin miljoonataso PNG-, Legacy- ja säätiöviestinnässä. Yrityksen sidosryhmäviestintään osallistuivat: Kansainvälinen Yleisurheiluliitto (IAAF), Suomen Urheiluliitto, Olympiakomitea, Turun kaupunki, Yle ja yritykset kuten Karhu, Viking Line, Turku Energia, Marli, DHL ja Turun Sanomat (yhteensä 100 yritystä). Turun kaupungin ja Someconin yhteiskampanja tavoitti eri välineissä 800.000 kontaktia.

Tapahtumatavoitteiden saavuttamisen ja tapahtumien kansallisen ja kansainvälisen merkittävyyden kasvun ohella erityisen huomionarvoista vuonna 2017 oli Turun Paavo Nurmi Legacy -työn palkitseminen Euroopan Unionin kulttuuriperintöpalkinnolla – Europa Nostra Awardilla. Turkulaisten omistajayhteisöjen Turun Urheiluliiton, Turun Toverien ja Turun Weikkojen yhdessä tekeminen ja sitoutumisen vahvistuminen sai näin hienoa huomiota myös urheilun aineettoman kulttuuriperinnön jakamisesta.

Turun kaupunginhallitus on päätöksellään 21.1.2013 § 15 hyväksynyt Paavo Nurmi Turku Oy:n ja Turun kaupungin välisen puitesopimuksen ja vuosittaiset vuosisopimukset. Nyt esitetään kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi puitesopimus vuosille 2018 – 2021.

Puitesopimus on voimassa sen allekirjoittamisesta lukien 31.12.2021 asti ja kattaa vuosien 2018 -2021 Paavo Nurmi tapahtumakokonaisuuden. Sopimus päättyy ilman eri irtisanomista sopimuskauden päättyessä. Hyväksytty sopimus toimii samalla puitesopimuksena vuosille 2018 - 2021 laadittaville yksityiskohtaisimmille vuosisopimuksille. Puitesopimuksessa Turun kaupunki hyväksyy Yhtiön toiminnan tavoitteet ja tarkoituksen ja sitoutuu jatkamaan pitkäjänteistä yhteistyötä Yhtiön kanssa.

Suhdetoiminnan, mediayhteistyön, viestintä- ja markkinointiyhteistyön ja olosuhdetyön osalta tehdään vuosittain erillinen vuosisopimus, jonka kaupunginjohtaja vahvistaa päätöksellään.

Vuosisopimus valmistellaan yhdessä yhtiön, kaupunkikehitysryhmän, hallintoryhmän, liikuntapalveluiden sekä kaupunkiympäristötoimialan kanssa.

Sopimuskauden aikana tehtävissä vuosisopimuksissa vahvistetaan vuosittain kaupungin suurtapahtuma-avustuksen määrärahataso, sekä kunakin vuonna toteutettavat kaupungin muut toimenpiteet kustannustasoineen.

Jos tapahtumakokonaisuutta ei jonakin vuonna järjestetä lainkaan tai kaupunginvaltuusto ei myönnä hankkeelle rahaa, ei Turulla ole myöskään maksuvelvoitteita. Yhtiö ja sen osakkaat sitoutuvat yhteistyössä Turun kanssa mahdollisimman laajapohjaisen muun kuin Turku –lähtöisen julkisen rahoituksen keräämiseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusosuus onkin kasvanut vuosittain, mutta tavoitteena on jatkossa saada myös muiden ministeriöiden sekä Euroopan unionin rahoitusta.

Yhtiö vastaa kumppaneineen Paavo Nurmi –tapahtumakokonaisuuden tuottamisesta ja järjestämisestä Turussa. Tarkoituksena ja tavoitteena on Paavo Nurmen urheilu- ja kulttuuriperinnön aktiivinen vahvistaminen, sen merkityksellisyyden kasvattaminen ja etablointi pysyvästi Turkuun. Kokonaisuuteen liittyy näkyvimpänä yksittäisenä kansainvälisenä kärkitapahtumana kansainvälinen Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailu.

Samalla tarkoituksena on vahvistaa Paavo Nurmen asemaa osana kansallista Suomi-brändiä. Tavoitteena on jatkaa nykyaikaisella tavalla aidon toiminnallisesti ja laajasti kasvattaa pysyvää yhteistyötä ja toimintoja Paavo Nurmen perinnön vaalimisen ympärille opetuksen ja kasvatuksen, elinkeinoelämän, kulttuurihistorian, liikuntakulttuurin (urheilu ja liikunta) ja matkailun sektoreilla. Tapahtumakokonaisuuden järjestämisellä on suuri aluetaloudellinen, toiminnallinen ja viestinnällinen merkitys kaupungille ja koko seudulle. Teknisesti tapahtuman järjestäminen ja toteuttaminen tukeutuu ja on ratkaisevalla tavalla riippuvainen olosuhteista Turussa. Muun muassa tämän vuoksi Turun kaupungin sitoutumisella ja kaupungin kanssa tehdyllä yhteistyöllä on suuri merkitys kokonaisuuden onnistumiselle. Pitkäjänteinen yhteistyösopimus Turun kaupungin ja Yhtiön välillä on edellytys tapahtumakokonaisuuden toteutumiselle suunnitellussa mittakaavassa ja aikataulussa. Yhtiö osallistuu aktiivisesti Turun kaupungin käynnistämän tapahtumayhteistyön ja juoksukaupunki -ideoinnin valmisteluun sekä toimenpiteiden suunnitteluun. Yhtiön Paavo Nurmi -työtä käytetään tässä Turun kaupungin tukena.

Hanke kasvaa ja laajenee suunnitelmansa mukaisesti vuonna 2018. Kehittämispainopisteenä on muun muassa Paavo Nurmi koulukiertueen ja Turun kaupungin Liikkuva Koulu -hankkeen yhteistyön synnyttäminen sekä toimenpiteet Turun kaupungin juoksutapahtuma -sektorin vahvistaminen ja Paavo Nurmi Marathonin kansainvälistymisen vahvistuminen.

Opetus- kulttuuriministeriö on osallistunut rahoitukseen vuosina 2013-2017 ja myös sitoutunut osallistumaan vuoden 2018 rahoitukseen edellyttäen, että myös Turun kaupungin rahoitus jatkuu.

Yhtiö vastaa omilla toimenpiteillään Tapahtumakokonaisuuden integroinnista Turun strategisia päämääriä edistäviin toimenpiteisiin viestinnän liikunnan-, kulttuurin-, matkailun-, opetus/koulutus- sekä elinkeinopolitiikan sektoreilla.

Turun kaupunki on varannut vuoden 2018 talousarviossa tapahtumakokonaisuudelle 300.000 euron suuruisen määrärahan tilastolliselle tilaukselle KH/Paavo Nurmi Games (11006/10140). Lisäksi Turun kaupunki voi kohdistaa tapahtumakokonaisuuteen Turun panostusta palvelujen ostona, kampanjayhteistyönä, henkilö- ja olosuhteiden kehittämiseen liittyvien kustannusten kattamisena tai palvelujen tarjoamisena.

Liite 1Puitesopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteenä 1 oleva puitesopimus hyväksytään ja

että kaupunginhallituksen alaiselta tilastolliselta tilaukselta 11006/10140 KH/Paavo Nurmi Games osoitetaan 300.000 euron suuruinen määräraha vuoden 2018 tapahtumakokonaisuudelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Toivari ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Asian esitteli johtaja Tuomas Heikkinen.

Jakelu

aoPN Turku Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot


Liitteet:

Kh § 459
Liite 1:Puitesopimus