Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus45823.10.20171

2326-2017 (059, 035)

Rahoituksen myöntäminen lahjoitusprofessuuriin Åbo Akademille

Tiivistelmä: -

Kh § 458

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Åbo Akademi on profiloitunut mm. luonnontieteiden ja tekniikan alalla. Erityisesti meri ja vesi ovat olleet ja ovat edelleen Akademin keskeisiä tutkimusalueita vahvoine kansainvälisine kytkentöineen. Meribiologian alalla Akademi on profiloitunut erityisesti Itämeren ja sen ympäristöolojen tutkimukseen. Meribiologin tutkimuksen osaamisesta kertoo mm. se, että Åbo Akademin meribiologian professori Erik Bonsdorff valittiin kuluvana vuonna vuoden professoriksi Suomessa.

Turun kaupungin strategiassa ja strategisissa ohjelmissa on vahvasti tuotu esiin Turku merellisenä Itämeren rannikkokaupunkina, joka osaltaan kantaa vastuuta Itämeren tilasta. Mereen ja meriliikenteeseen liittyvät kysymykset ovat erittäin vahvasti esillä Turun elinkeinopoliittisina painopisteinä. Tästä ovat hyvänä osoituksena mm. telakka siihen liittyvinä osa-alueineen ja verkostoineen sekä autonomisiin vesiliikennealuksiin liittyvä tutkimus Turussa.

Em. lähtökohtien pohjalta on kaupungin ja Åbo Akademin johdon kesken käyty keskusteluja siitä, miten kaupungin toiminnan tavoitteita ja painopisteitä sekä Akademin osaamista voitaisiin hyödyntää ja edelleen kehittää yhteisten intressien näkökulmasta. Keskustelujen pohjalta on päädytty siihen, että Åbo Akademi perustaa merentutkimukseen keskittyvän meriprofessuurin, jonka rahoitukseen kaupunki osallistuu 1 milj. euron lahjoituksella. Lahjoituksesta 300.000 euroa kohdentuu vuodelle 2018 ja loput 700.000 euroa jakautuu vuosille 2019 ja 2020. Lahjoitusprofessuuriin liittyvä Åbo Akademin kirjelmä on oheismateriaalina. Kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksessa on varaudutta lahjoitusprofessuurin kuluihin.

Vuosi 2018 on Åbo Akademille juhlavuosi. Åbo Akademi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Ruotsinkielisen yliopiston merkitys kaksikieliselle Turun on sekä imagollisesti että koulutuksen ja tutkimuksen kannalta merkittävä.

Lahjoitusprofessuuri tukee osaltaan kaupungin strategian ja strategisten ohjelmien painopisteiden toteuttamista, elinkeinopolitiikkaa ja yliopistoyhteistyötä huomioiden samalla Åbo Akademin tulevan juhlavuoden.

Oheismateriaali 1Åbo Akademin kirjelmä

EhdotusKaupunginhallitus päättää lahjoittaa Åbo Akademille 1 milj. euroa merentutkimukseen keskittyvän meriprofessuurin perustamiseen siten, että lahjoituksesta 300.000 kohdistuu vuodelle 2018 ja loput 700.000 euroa vuosille 2019-2020.

Samalla kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan sopimaan professuurin perustamiseen ja lahjoitukseen liittyvistä yksityiskohdista Åbo Akademin kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli johtaja Tuomas Heikkinen.

Jakelu

aoÅbo Akademi
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvRandell Aleksi