Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus44623.10.201712

11256-2017 (010, 011)

Palvelukeskukset kaupunginjohtajan toimialalla

Tiivistelmä: -

Kh § 446

Johtaja Tuomas Heikkinen 17.10.2017:

 

Hallintosäännön 23 §:n mukaan kaupunginjohtajan alaisuudessa toimivan kaupunginjohtajan toimialan muodostavat konsernihallinto, sisäinen tarkastus, kaupunkitasoiset matriisitoiminnot ja palvelukeskukset, joiden tehtävänä on tuottaa kaupunginhallituksen päättämiä palveluja kaupunkikonsernille ja ulkoisille asiakkaille ja joista päättää hallintosäännön 25.2 §:n mukaan kaupunginhallitus.

 

Kun kaupunginhallituksen vanha johtosääntö on kumottu, palvelukeskuksista tulisi päättää uudelle päätöksellä. Kaupunginhallituksen kumotussa johtosäännössä listattuja palvelukeskuksia ovat työllisyyspalvelukeskus, henkilöstöasioiden palvelukeskus, hankinta- ja logistiikkakeskus, IT- palvelut, matkailun palvelukeskus, Turun Seudun kehittämiskeskus, velkaneuvonta ja Turun Työterveystalo.

 

Työvoimapalvelukokonaisuuden osalta Turun kaupungin näkemys (Kh 9.10.2017 § 431) on, että muun ohella työllisyyspalvelujen järjestämisen tulisi olla lähtökohtaisesti kaupunkien vastuulla, ja lainsäädännön valmistelutilannetta on tältä osin pidetty epäselvänä. Työllisyyspalvelukeskus on, kuten myös henkilöstöasioiden palvelukeskus, IT-palvelut ja matkailun palvelukeskus on tarkoituksenmukaista pitää palvelukeskuksina. Sote- ja maakuntauudistukseen liittyvän valmistelun ollessa edelleen kesken sama koskee myös Turun Työterveystaloa. Turun Seudun kehittämiskeskuksen kaikki toiminnot ja henkilöstö ovat siirtyneet osaksi Turku Science Park Oy:tä jo 1.7.2016, eikä kehittämiskeskusta ole enää syytä mainita kaupungin sisäisenä palvelukeskuksena.

 

Maan hallitus on 19.9.2017 antanut esityksensä (HE 102/2017) eduskunnalle laiksi talous- ja velkaneuvonnasta, jolla kumottaisiin voimassa oleva samanniminen laki. Esityksessä ehdotetaan, että talous- ja velkaneuvonnan järjestäminen siirretään aluehallintovirastoilta ja kunnilta oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi. Esityksessä ehdotetaan, että nykyisten palveluntuottajien talous- ja velkaneuvonnan päätoiminen henkilöstö siirtyy tietyin edellytyksin oikeusapu- ja edunvalvontapiirien palvelukseen. Siirtyvään henkilöstöön sovellettaisiin liikkeenluovutusta koskevia säännöksiä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2019 eli yli vuoden kuluttua. Velkaneuvonta on tarkoituksenmukaista pitää palvelukeskuksena toistaiseksi.

 

Hankinta- ja logistiikkajohtajan 27.9.2017 antaman selvityksen mukaan hankinta- ja logistiikkakeskuksen muuttamista palvelukeskuksesta hankinnat -vastuualueeksi on käsitelty työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain (449/2007) 5 §:ssä tarkoitetussa yhteistoimintamenettelyssä. Koska hallintosäännön 24 §:n mukaan hankintojen strateginen ohjaus kuuluu konsernihallinnon talous- ja strategiaryhmän tehtäviin, on tarkoituksenmukaista sijoittaa hankintojen vastuualue talous- ja strategiaryhmään 1.1.2018 lukien.

 

Kaupunginhallitukselle on esitetty tilapalvelukeskuksen perustamista 1.1.2018 lukien. Mikäli kaupunginhallitus hyväksyy tilapalvelukeskuksen perustamisen, sitä on tarkoituksenmukaista esittää 1.1.2018 aloittavaksi palvelukeskukseksi.

 

Edellä esitetyin perustein olisi tarkoituksenmukaista päättää, että hallintosäännön 23 §:n mukaisesti kaupunginjohtajan alaisuudessa toimivan kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvat palvelukeskukset, joiden tehtävänä on tuottaa kaupunginhallituksen päättämiä palveluja kaupunkikonsernille ja ulkoisille asiakkaille ja joista päättää hallintosäännön 25.2 §:n mukaan kaupunginhallitus, olisivat seuraavat palvelukeskukset:

 

1) Työllisyyspalvelukeskus, jota johtaa työllisyyspalvelujohtaja,

 

2) Henkilöstöasioiden palvelukeskus, jota johtaa henkilöstöpalvelupäällikkö,

 

3) IT- palvelut, jota johtaa IT- palvelujohtaja,

 

4) Matkailun palvelukeskus, jota johtaa matkailujohtaja,

 

5) Velkaneuvonta, jota johtaa johtava velkaneuvoja,

 

6) Turun Työterveystalo, jota johtaa työterveysjohtaja, sekä 1.1.2018 lukien

 

7) Tilapalvelukeskus, jota johtaa tilapalvelujohtaja.

 

Lisäksi olisi tarkoituksenmukaista todeta, että 31.12.2017 asti toimii hankinta- ja logistiikkakeskus, josta 1.1.2018 lukien tulisi kaupunginjohtajan alaisuudessa toimivan kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvan konsernihallinnon talous- ja strategiaryhmän hankintojen vastuualue.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

 

Ehdotus        Kaupunginhallitus päättää seuraavaa:

 

Hallintosäännön 23 §:n mukaisesti kaupunginjohtajan alaisuudessa toimivan kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvat palvelukeskukset, joiden tehtävänä on tuottaa kaupunginhallituksen päättämiä palveluja kaupunkikonsernille ja ulkoisille asiakkaille, ovat seuraavat palvelukeskukset:

 

1) Työllisyyspalvelukeskus, jota johtaa työllisyyspalvelujohtaja,

 

2) Henkilöstöasioiden palvelukeskus, jota johtaa henkilöstöpalvelupäällikkö,

 

3) IT- palvelut, jota johtaa IT- palvelujohtaja,

 

4) Matkailun palvelukeskus, jota johtaa matkailujohtaja,

 

5) Velkaneuvonta, jota johtaa johtava velkaneuvoja

 

6) Turun Työterveystalo, jota johtaa työterveysjohtaja, sekä 1.1.2018 lukien

 

7) Tilapalvelukeskus, jota johtaa tilapalvelujohtaja.

 

Työllisyyspalvelukeskuksen, henkilöstöasioiden palvelukeskuksen, IT- palveluiden, matkailun palvelukeskuksen, velkaneuvonnan ja Turun Työterveystalon ja niihin rinnastettavien toimintojen osalta ei tässä yhteydessä tehdä muutoksia. Hankinta- ja logistiikkakeskus toimii 31.12.2017 asti. Hankinnan vastuualue toimii 1.1.2018 lukien kaupunginjohtajan toimialan konsernihallinnon talous- ja strategiaryhmän sisäisenä vastuualueena.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli johtaja Tuomas Heikkinen.

 

Jakelu

tiedHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedIT-palvelut
tiedKonsernihallinto
tiedMatkailun palvelukeskus
tiedTurun Työterveystalo
tiedTyöllisyyspalvelukeskus
tiedVelkaneuvonta