Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34521.08.20172

8522-2017 (014)

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamiesten valitseminen (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 345

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 4.8.2017:

Tuomioistuinlain 6 § mukaan käräjäoikeuden jäseniä ovat laamanni ja käräjätuomarit. Käräjäoikeudessa on lisäksi muina jäseninä lautamiehiä, jotka osallistuvat asioiden käsittelyyn ja ratkaisemiseen sen mukaan kuin oikeudenkäymiskaaressa tai muussa laissa säädetään.

Lautamiehistä annetun lain 4 § mukaisesti kunnanvaltuusto valitsee lautamiehet valtuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi. Lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen, joka ei ole konkurssissa, jonka toimintakelpoisuutta ei ole rajoitettu ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä. Lautamieheksi ei saa valita henkilöä, joka on alle 25-vuotias tai joka on täyttänyt 65 vuotta. Lautamiehenä ei saa olla henkilö, jolla on virka yleisessä tuomioistuimessa tai Rikosseuraamuslaitoksessa taikka joka virassaan suorittaa ulosottotehtäviä, rikosten esitutkintaa taikka tulli- tai poliisivalvontaa, eikä myöskään syyttäjä, asianajaja taikka muu ammatikseen asianajoa harjoittava henkilö. Kunnasta valittavien lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakaumaa.

Oikeusministeriö on päätöksellään 28.4.2017 vahvistanut käräjäoikeuksiin 9.4.2017 toimitettujen kuntavaalien jälkeen valittavien lautamiesten lukumäärän siten, että Turusta valitaan 30 lautamiestä Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen. Nykyisten lautamiesten toimikausi päättyy, kun uudet lautamiehet on valittu ja päätös on tullut lainvoimaiseksi.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden laamanni Martti Juntikka on esittänyt, että uudet lautamiehet alkaisivat osallistua käräjäoikeuden istuntoihin 1.10.2017 alkaen. Käräjäoikeuden tiedon mukaan oikeusministeriö tulee järjestämään uusille lautamiehille koulutusta tehtävään tulevan syyskuun aikana. Kaikkien lautamiesten tulee myös toimittaa käräjäoikeudelle mm. ilmoitus sidonnaisuuksista, jotka tallennetaan julkiseen sidonnaisuusrekisteriin.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää valita Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen valtuustokautta 2017-2021 vastaavaksi ajaksi 30 lautamiestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto