Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus34021.08.20175

7705-2017 (002, 059, 003)

Yhteistyön jatkaminen Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n kanssa

Tiivistelmä: -

Kh § 340

Johtaja Tuomas Heikkinen 15.8.2017:

Itämeren alueen Terveet Kaupungit – yhdistys on perustettu 12.5.1998 Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Kansaneläkelaitoksen kesken edistämään yhteistyötä ja verkostoitumista hyvinvoinnin edistämiseksi Itämeren alueella.

Kaupunginhallitus päätti 1.2.2016 kaupungin ja yhdistyksen välisestä yhteistyöstä ja vuosittaisesta 70.000 euron erillisavustuksesta vuosina 2016-2017. Sosiaali- ja terveysministeriö ei nykyisin tue yhdistyksen toimintaa vaan kaupungin tuen lisäksi tuleva rahoitus perustuu hankkeisiin. 

Itämeren alueen terveet kaupungit ry:n hallitus on 19.6.2017 päättänyt ehdottaa Turun kaupunginhallitukselle yhdistyksen ja kaupungin yhteistyösopimuksen jatkamista 1.1.2018 alkaen 31.12.2020 asti. Lisäksi yhdistyksen hallitus esittää, että yhdistykselle varataan 80.000 euroa vuoden 2018 toiminta-avustukseksi.

Yhdistyksen sääntöjen mukaisena tarkoituksena on kehittää, ylläpitää ja vahvistaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osaamista Itämeren alueen kaupungeissa. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys verkostoituu kansainvälisesti ja harjoittaa koulutustoimintaa ja tekee yhteistyötä jäsenyhteisöjen kanssa.

Turun kaupunki on WHO:n Euroopan Healthy Cities – verkoston (Terveet Kaupungit) jäsen toimikaudella 2014-2018. Itämeren alueen terveet kaupungit ry toimii WHO:n yhteistyökeskuksena (Collaborating Centre) nykyisellä päätöksellä helmikuuhun 2019. Yhdistyksen tehtävänä on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen WHO Healthy Cities –ohjelman suuntaviivojen mukaan. Sekä kaupunki että yhdistys ovat Suomen kansallisen Terve Kunta –verkoston jäseniä.

Esityksessään yhdistys perustelee yhteistyön jatkamista seuraavasti: hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aihe on ajankohtainen ja tärkeä erityisesti Sote-uudistuksen toteuduttua. Yhdistyksellä on kattava kansainvälinen ja kotimainen verkosto, ja yhdistys on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia kansainvälisiä projekteja. Yhdistysmuotoinen toiminta on tehokasta ja ketterää. Yhdistyksen muut jäsenet Turun kaupungin lisäksi ovat Turun yliopisto, Åbo Akademi, Kela ja Turun ammattikorkeakoulu Oy. Yhdistys pysyy siten yhdistämään tutkimus- ja koulutustietämyksen alueelliseen poikkihallinnolliseen terveyden edistämisen työhön.

Yhdistys näkee yhteistyönsä WHO:n kanssa tärkeänä lisäarvona, jonka seurauksena Turkuun saadaan asiantuntemusta, projekteja, koulutuksia ja vierailukäyntejä.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on Sote- ja maakuntauudistuksen jälkeenkin kunnan keskeinen tehtävä. Kaupungilla ja yhdistyksellä on kansallisessa ja kansainvälisessä Terve Kaupunki – toiminnassa yhtenevät tavoitteet.

Vuoden 2019 alusta käynnistyväksi ilmoitettu Sote- ja maakuntauudistus tulee muuttamaan hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen rakennetta ja rahoitusta kunnan osalta. Tällä hetkellä ei ole vielä edellytyksiä arvioida kaikkia muutoksia, koska uudistusta koskevat lait ovat valmistelussa.

WHO on hyväksynyt Turun kaupungin Healthy Cities verkostoon toimikaudelle 2014-2018. Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n WHO yhteistyökeskus-status on voimassa nykyisillä WHO:n päätöksillä helmikuun 2019 loppuun.

Yhdistyksen vuosille 2018-2020 esittämä sopimus on edellä kuvatuista syistä tällä hetkellä tarkoituksenmukaista tehdä vain vuodeksi 2018, ja sitoa toiminta-avustus tälle ajalle samansuuruisena kuin edeltävänä vuonna eli 70.000 euroa vuodelle 2018.

Vuoden 2018 sopimus on tarkoituksenmukaista tehdä samansisältöisenä kuin vuosien 2016–2017 sopimus. Sopimuksen mukaan yhdistys mm. seuraa aktiivisesti WHO:n toimintaa ja ohjelmia. Kaupungin hyvinvoinnin ohjausryhmä voi antaa yhdistykselle toimeksiantoja sopimuksessa tarkemmin määritellyillä osa-alueilla kuten selvitystyöt sekä kansallisten ja kansainvälisten verkostojen ja hyvien käytäntöjen tuominen kaupungin käyttöön. Lisäksi yhdistys osallistuu myös kaupungin Itämeriyhteistyöhön.

Sopimuksen mukaan kaupungin rahoitusta käytetään yhdistyksen henkilöstö- ja toimintakustannuksiin.

Liite 1Sopimus, Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n kanssa tehdään liitteen 1 mukainen sopimus yhteistyöstä ja yhdistyksen toiminnan tukemisesta vuonna 2018 ja että sopimuksen mukaiseen toimintaan vuonna 2018 myönnetään 70.000 euroa.

Lisäksi kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittavat vähäiset muutokset.

Tuki varataan vuoden 2018 talousarvion kustannuspaikalle 11602, tilastollinen tilaus 602013 KH/Terve kaupunki.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedItämeren Alueen Terveet Kaupungit ry
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvHeikkinen Tuomas
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 340
Liite 1:Sopimus, Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry.