Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31307.08.20174

4401-2017 (652)

Vammaispalvelun tilatarveselvitys

Tiivistelmä: -

Kh § 313

Vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, tilacontroller Johanna Aarnio, palvelualuejohtaja Sari Ahonen ja vammaispalvelujohtaja Kaisa Kiiski 29.6.2017:

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue, hyvinvointitoimiala ja kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut ovat yhteistyössä valmistelleet vammaispalveluiden toimintaa koskevan tilatarveselvityksen, joka on valmistunut 5.4.2017.

Nykyinen toiminta

Vammaispalveluiden yksikkö tarjoaa erityispalveluita eri-ikäisille ja eri tavoin vammaisille henkilöille, joita ovat mm. henkilökohtainen apu, työ- ja päivätoiminta, palveluasuminen ja lyhytaikaishoito Järjestettävät palvelut toteutetaan vammaispalvelulain, kehitysvammalain ja sosiaalihuoltolain sekä kaupungin strategian, taloussuunnitelman ja hyväksyttyjen toimintasuunnitelmien mukaisesti.

Asumisyksiköt

Valtioneuvoston vuonna 2012 tehdyn periaatepäätöksen mukaan jokaisella kehitysvammaisella henkilöllä on oikeus asua samoin kuin muutkin kuntalaiset ja saada tarvitsemansa palvelut. Periaatepäätös ohjaa ja tukee kuntia ja kuntayhtymiä lakkauttamaan asteittain vammaisten ihmisten laitosasuminen ja kehittämään asumisen tukemiseksi tarvittavia palveluita ja asuinympäristöjä. Päämääränä on, ettei vuoden 2020 jälkeen kukaan vammainen henkilö asu laitoksessa. Laitosasumisen lakkauttaminen edellyttää, että laitoksista ja lapsuudenkodeista muuttaville kehitysvammaisille henkilöille on tarjolla korvaavia yksilöllisiä palveluita. Kuntien ja kuntayhtymien on varmistettava asiakkaiden tarvitsemien palveluiden saatavuus.

Turussa pitkäaikaishoidon laitosasumista on saatu purettu puitesopimusten kautta uusiin Turun alueelle perustettuihin asumisyksiköihin. Purkua on toteutettu myös yhteistyössä Kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus, V-S erityishuoltopiirin (KTO) kanssa.

Lasten ja nuorten lyhytaikaishoidon yksikkö Koskikoti sijaitsee tällä hetkellä Helsinginkatu 13. Koskikodin nykyiset 10 asiakaspaikkaa eivät riitä vastaamaan turkulaisten perheiden tarpeisiin. Tilat ovat paikkamäärältään liian pienet, eivätkä ole lasten ja nuorten tilapäishoitoon tarkoituksenmukaiset.

Tarvetta lyhytaikaishoitoon on selvästi enemmän kuin tällä hetkellä pystytään järjestämään. Lakiin omaishoidon tuesta tuli 1.7.2016 alkaen muutos niin, että kaikille omaishoitajille tulee järjestää 2 vapaapäivää kuukaudessa. Aiemmin lakisääteiset vapaat koskivat lähinnä 2. palkkioluokkaa vaativamman hoidontarpeen perusteella saavia perheitä.

Lyhytaikaishoidon tarvetta on käsitelty vammaispalvelujen sote-valmistelutyöryhmässä sekä omaishoidon tuen ja vammaispalvelujen alueellisissa työryhmissä. Kaikissa em. työryhmissä on todettu lyhytaikaishoidon lisääntynyt tarve muissakin useissa Turun seudun kunnissa, jolloin palvelujen lisääminen on tarpeellista myös tulevan maakunnan toimintaa ajatellen.

Edellä mainituista syistä johtuen tarvitaan 15 -paikkainen yksikkö piha- ja ulkoilutiloineen. Tarve tiloille on toimialan mukaan vuonna 2019 tai mahdollisimman nopeasti.

Lyhytaikaishoidon yksikön mahdollisina sijoitusvaihtoehtoina tarveselvityksessä on tutkittu alustavasti Mäntymäen sairaala-alueelta mm. psykiatrian tilahankkeen kautta mahdollisesti vapautuvia tiloja ja kaupungin oman vanhuspalvelun ympärivuorokautiselta hoidolta vapautuvia tiloja Katariinan sekä Hövelin palvelutaloista. Tutkituista vaihtoehdoista Katariina tai Höveli eivät ole vammaispalvelun yksikön näkemyksen mukaan soveltuvia lyhytaikaishoidon tarpeisiin. Mikäli lyhytaikaishoidon hanke toteutetaan uudishankkeena, on sen pinta-ala noin 1.200 m2 ja alustava kustannusarvio on noin 3.744.000 € ja vuokrakustannus noin 340.000 €/vuosi.

Työ- ja päivätoimintakeskukset

Turun kaupungin omat vammaisten työ- ja päivätoimintakeskukset ovat tällä hetkellä täynnä. Päivätoiminnan osalta Turussa tarvitaan paikkoja ehdottomasti lisää, koska nykyiset paikat eivät riitä lähivuosina peruskoulusta ja ammatillisista opinnoista valmistuville erityistä tukea tarvitseville nuorille. Päivätoiminnan tarvetta on käsitelty vammaispalvelujen sote-valmistelutyöryhmässä sekä työ- ja päivätoiminnan ja vammaispalvelujen alueellisissa työryhmissä. Kaikissa em. työryhmissä on todettu päivätoiminnan lisääntyvä tarve. Tulevalla sote -alueella ei ole riittävästi yksityistäkään palvelutuotantoa, jolla päivätoiminnan palvelutarpeisiin voitaisiin vastata. Vammaispalvelulakia ollaan uudistamassa niin, että uusi laki astuisi voimaan vuoden 2019 alussa. Maakunnan erityisen järjestämisvastuun piiriin tulevat sekä vammaisten henkilöiden lyhytaikaisen huolenpidon että päiväaikaisen toiminnan järjestäminen.

Edellä mainituista syistä johtuen tarvitaan uusi 30 –paikkainen monitoimikeskus. Tarve tiloille on toimialan mukaan vuonna 2019.

Päivä- ja toimintakeskukselle mahdollisia sijoitusvaihtoehtoina on alustavasti tutkittu Mäntymäen sairaala-alueelta mm. psykiatrian tilahankkeen kautta vapautuvia tiloja, laajennusosaa Toivolan toimintakeskuksen yhteyteen, Kärsämäentie 10 tai Kuralankatu 2:n ensimmäistä kerrosta. Kuralankatu 2 ei ole vammaispalvelun yksikön näkemyksen mukaan soveltuva tila työ- ja päivätoimintakeskukselle. Uudishankkeena tehtäessä pinta-ala on 870 m2, jonka alustava kustannusarvio on noin 2.726.000 € ja vuokrakustannus noin 240.000 €/vuosi.

Yllä kuvatut lyhytaikaishoidon sekä päivätoiminnan hankkeet ovat pidemmän aikavälin ratkaisuita ja niiden jatkovalmistellussa tulee huomioida mahdollinen sote- ja maakuntauudistus. Lisäksi tulee huomioida laki kuntien ja kuntayhtymien eräiden oikeustoimien väliaikaisesta rajoittamisesta (548/2016).

Laki kuntien ja kuntayhtymien eräiden oikeustoimien väliaikaisesta rajoittamisesta (548/2016)

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen laista kuntien ja kuntayhtymien eräiden oikeustoimien väliaikaisesta rajoittamisesta sosiaali- ja terveyshuollossa. Laki astui voimaan 1.7.2016 ja se rajoittaa yli 5 M€:n sosiaali- ja terveyshuollon hankkeiden toteutusta vuoden 2019 loppuun asti. Rakennusinvestointeja koskeva rajoitus ei kuitenkaan koske tätä pienempiä, eikä normaaleja vuosihuoltoon liittyviä investointeja. Rajoituksen ulkopuolella ovat myös sellaiset toimenpiteet, jotka ovat välttämättömiä valvovan viranomaisen tarkastusten johdosta esimerkiksi käyttäjien turvallisuuden tai terveyden vuoksi.

Lain mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuussa olevalla on oikeus irtisanoa tilojen vuokrasopimus vuoden 2019 aikana päättymään 12 kuukauden kuluttua irtisanomisesta. Jos palvelun järjestämisvastuussa oleva ei ole tänä aikana irtisanonut sopimusta, jatkuisi sopimuksen voimassaolo sopimuksen mukaisesti.

Sosiaali- ja terveyslautakunta 6.6.2017 § 131

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti osaltaan hyväksyä Turun kaupungin vammaispalvelua koskevan tilatarveselvityksen ja päätti esittää kaupunginhallitukselle, että lyhytaikaishoidon tarpeisiin aloitetaan korvaavien tilojen suunnittelu uudishankkeena ja että Toivolan toimintakeskuksen yhteyteen aloitetaan laajennusosan suunnittelu monitoimikeskuksen rakentamiseksi.

Liite 1Vammaispalveluiden tilatarveselvitys

Oheismateriaali 1Sosiaali- ja terveyslautakunta 6.6.2017 § 131

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan vammaispalveluiden tilatarveselvityksen siten, että lyhytaikaishoidon tarpeisiin aloitetaan korvaavien tilojen suunnittelu uudishankkeena ja että Toivolan toimintakeskuksen yhteyteen aloitetaan laajennusosan suunnittelu monitoimikeskuksen rakentamiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta


Liitteet:

Kh § 313
Liite 1:Vammaispalvelun tilatarveselvitys