Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28819.06.20175

2056-2016 (610)

Lausunto luonnoksesta valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita koskevaksi valtioneuvoston päätökseksi

Tiivistelmä:

Turun kaupunki toivoo ympäristöministeriön johdolla näkemyksellisesti valmisteltuihin valtakunnallisiin alueidenkäyttötavoitteisiin esitettyä vahvempaa ymmärrystä kaupungistumiseen ja erityisesti suurimpien kaupunkiseutujen ja -vyöhykkeiden kasvukehitykseen.

Kh § 288

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen 14.6.2017:

Ympäristöministeriö on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa luonnoksesta valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita koskevaksi valtioneuvoston päätökseksi.

Valtakunnallisten alueidenkäytöntavoitteiden valmistelua on valmistellut yhteistyöryhmä, jossa ovat olleet edustettuina ministeriöt, maakuntien liitot, suomen Kuntaliitto ja ELY-keskukset. Myös Turun kaupunki on ollut aktiivisesti osallisena valmistelun yhteistyöfoorumeissa.

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Tavoitteena on varmistaa valtakunnallisesti merkittävien asioiden huomioiminen maakuntien ja kuntien kaavoituksessa ja valtion viranomaisten toiminnassa.

Tavoitteiden kautta on tarkoitus myös edistää kansainvälisten sopimusten ja sitoumusten täytäntöönpanoa (kuten YK:n kestävän kehityksen tavoitteita tai Pariisin ilmastosopimusta jne.) Suomessa sekä turvata alueidenkäytölliset edellytykset valtakunnallisille hankkeille.

Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden valmistelun yhteydessä on tehty viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arviointia koskevan lain mukainen vaikutusten arviointi (SOVA) ja laadittu ympäristöselostus. Työssä on arvioitu laadullisesti keskeisiä yhdyskuntarakenteeseen ja liikenteeseen, ympäristöön, talouteen, ihmisten hyvinvointiin sekä viranomaisten toimintaan kohdistuvia vaikutuksia. Arvioinnista on vastannut Suomen ympäristökeskus.  Arviointia on hyödynnetty tavoitteiden valmistelun aikana. 

Turun kaupunginhallitus antoi lausunnon valmistelun alkuvaiheen kuulemisen yhteydessä 22.3.2016 § 123. Tuolloin kaupunginhallitus korosti suurimpien kasvukeskusten erityiskysymysten huomioimista, tavoitteiden konkreettisuuden vahvistamista, kansainvälisten ja valtakunnallisten yhteyksien painotusta sekä maankäytön ohjausvallan selkiyttämisen merkitystä. Kaikki nämä asiat ovat jalostuneet nyt lausunnolla olevassa luonnoksessa uuteen kaupungin näkökulmasta pääosin kannatettavampaan muotoon.

Kauttaaltaan hyvin harkittujen tavoitteiden osalta haluaa Turku nostaa tarkasteluun vielä neljä, osittain valmisteluprosessin aikana muuttuneesta toimintaympäristöstä johtuvaa seikkaa:

http://www.ym.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Lausuntopyynnot_ja_lausuntoyhteenvedot/2017/Lausuntopyynto_ja_kuulutus_yleison_mahdo(42968)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa ympäristöministeriölle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristöministeriö