Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30419.06.201718

6721-2017 (010, 011, 113, 065)

Määräaikaisen muutosjohtajan viran perustaminen

Tiivistelmä:

Konsernihallintoon esitetään perustettavaksi määräaikainen muutosjohtajan virka ajalle 1.8.2017-31.12.2018.

Kh § 304

Johtaja Tuomas Heikkinen 13.6.2017:

Kaupunginhallitus käsitteli 5.6.2017 § 245 Turun kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan sisäinen valmistelun käynnistämistä. Asia päätettiin tuolloin panna pöydälle Pietarin Maaskolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti. 

Asiaan liittyvässä kaupunginjohtajan esitystekstissä oli todettu mm., että Turun kaupunki käynnistää valmistelun kaupungin oman hallinnollisen organisaation muuttamisesta sote-muutokseen liittyen ja, että hyvinvointitoimialan muutosta johtamaan kaupunginjohtajan ja toimialajohtajan tueksi nimetään hyvinvointitoimialan talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist määräajaksi 31.12.2018 saakka. Niiltä osin kun esityksessä oli kyse hallinto- ja talousjohtaja Lönnqvistin nimeämisestä johtamaan hyvinvointitoimialan muutosta todettiin, että päätös pannaan täytäntöön kun on arvioitu tarvitaanko tehtävään uusi virka, jonka perustamisesta päättää kaupunginhallitus.

Hyvinvointitoimialan sote-muutoksen johtaminen edellyttää kokoaikaisen työpanoksen varaamista tehtävien hoitamiseen. Muutosjohtajan tulee mm. esittää kaupunginjohtajalle muutosprosessin budjetointi ja tarvittavat resurssit, esittää yhdessä hyvinvointitoimialan toimialajohtajan kanssa sisäinen muutosorganisaatio ja suunnitelma muutoksen totuttamisesta. Lisäksi muutosjohtajan tehtäviin kuuluu mm. yhtiöittämisprosessien tukeminen ja tiedonkeruu väliaikaishallinnolle.

Muutosjohtajan tehtävässä on kyse sellaisesta vastuullisesta valmistelutehtävästä, jossa valmistelutoimenpiteillä on merkittävä vaikutus julkisen vallan käyttöä koskevaan päätöksentekoon, joten tehtävää varten tulee perustaa uusi määräaikaisen virka. Virka tulee perustaa, mikäli kaupunginhallitus hyväksyy esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta koskevan sisäinen valmistelun käynnistämisestä.

Perustettavaan virkaan tulisi ottaa hyvinvointitoimialan talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist määräajaksi 31.12.2018 saakka.

Virka esitetään perustettavaksi konsernihallintoon kaupunginjohtajan suoraan alaisuuteen. Muutosjohtajan viran kelpoisuusvaatimukseksi tulisi määritellä ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. 

Viran palkkaus on tarkoituksenmukaista määritellä kokonaispalkkana jonka suuruus on 7900 €/kk. Mikäli viranhaltijan palkka määritellään kokonaispalkaksi, niin hänelle ei makseta muita KVTES:n palkkausluvussa tarkoitettuja palkanosia. Muutosjohtajaa voidaan pitää sellaisena KVTES:n palkkausluvun 17 §:n mukaisena työnantajaa edustavana viranhaltijana, jonka osalta palkan määrittäminen kokonaispalkkana on mahdollista.

Viranhaltijalain 3 §:n 2 momentin mukaan viranhaltija voidaan ottaa määräajaksi vain viranhaltijan omasta pyynnöstä tai jos määräajaksi ottamisesta on erikseen säädetty taikka tehtävän luonne, sijaisuus, avoinna olevaan virkasuhteeseen kuuluvien tehtävien hoidon järjestäminen tai muu näihin rinnastettava kunnan toimintaan liittyvä määräaikaista virkasuhdetta edellyttävä seikka sitä vaatii. Muutosjohtajan viran työtehtävät ovat määräaikaan sidottuja ja luonteeltaan sellaisia, että viranhaltijalain mukainen tehtävän luonteeseen liittyvä peruste viranhaltijan ottamiselle määräajaksi on olemassa.

Viranhaltijalain 4 §:n 3 momentin mukaan virkasuhteeseen voidaan viranhaltijalain 4 § 1momentista poiketen ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on sijaiseksi tai avoinna olevaan virkasuhteeseen ottaminen määräajaksi, taloudellisista ja tuotannollista syistä irtisanotun viranhaltijan ottaminen toiseen virkasuhteeseen, 22 §:ssä tarkoitettu virkasuhteen tarjoaminen osa-aikaiselle viranhaltijalle, 24 §:ssä tarkoitettu tai muussa laissa säädetty viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen, muun työnantajan palveluksessa olevan henkilön ottaminen virkasuhteeseen lain tai sopimuksen nojalla tapahtuvan toiminnan siirtämisen yhteydessä taikka muu näihin rinnastettava johtosäännössä määrätty peruste.

Muutosjohtajan avoinna olevaan virkaan esitetään otettavaksi viranhaltija määräajaksi 31.12.2018 saakka.

Virkaan esitetään otettavaksi hyvinvointitoimialan talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin konsernihallinnon johdon vastuualueelle perustetaan muutosjohtajan virka (KVTES/hinnoittelematon) määräajaksi 1.8.2017 – 31.12.2018. Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Virassa maksettava kokonaispalkka on 7.900 €/kk.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että virkaan otetaan 31.12.2018 päättyväksi määräajaksi talous- ja hallintojohtaja Max Lönnqvist. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
aoLönnqvist Max